A Varga Pincészet sikere megalapítása óta töretlen, a társaság 2018-as nettó árbevétele az előző esztendő hasonló adatát mintegy 400 millió forinttal múlta felül, s megközelítette az 5 milliárd forintot, amit idén előreláthatólag 700 millióval növel tovább.

Mostani beszélgetésünk alapját a 2019. november 8-án zárult 1 milliárd forintos beruházás adja. Ebből 831 millió forint a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű pályázat része, aminek keretében a pincészet 307,47 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitelhez jutott. Erről és még sok másról beszélgetünk Varga Péter tulajdonossal.

Varga pincészet

Mit jelent ez a fejlesztés a pincészet szempontjából? Miért volt erre szükség?

Valójában ez egy nagyobb volumenű fejlesztésnek a befejező része. 2014 és 2017 között négy év alatt 50%-kal nőtt az értékesítésünk, amit nehezen tudtunk a termelésben lekövetni. Már az első évben próbáltuk a kapacitásunkat növelni, és ennek a beruházás-sorozatnak a lezárásához értünk el ezzel a fejlesztéssel. A bővítések mellet jelentős technológiai fejlesztés is történt, hiszen tizenöt–húsz éves berendezéseket cseréltünk le, illetve igyekeztünk a lehető legkorszerűbb technológiát megvásárolni.

Az olvasható az Önök honlapján, hogy: „Az elmúlt 20 évben a magyar borászat szakmailag és technológiailag alapjaiban megújult, a borok minősége nyugat-európai színvonalúvá vált.” Ez mit jelent az Önök és mit Magyarország szempontjából?

Amiben a legjobban le lehet ezt mérni az az, hogy sokkal jobban szerepelnek a magyar pincészetek nemzetközi   borversenyeken, mint régebben.   A pincészetünk   szempontjából hét-nyolc éve indult el egy sikersorozat, amiről elmondható, hogy az utolsó három évben a magyar pincészetek közül kétségkívül nekünk sikerült a legjobban, és olyan borokkal vagyunk eredményesek, amiket nagy mennyiségben forgalmazunk, amit az emberek a mindennapokban fogyasztanak.

Varga Pincészet - Varga Péter

Beszélhetünk-e Magyarországon borfogyasztási szokásokról?

Természetesen. Magyarország hagyományosan szőlő- bortermelő ország és azt is mondhatnám, hogy a borkultúra nagyon magas színvonalú. Nagyon sok változás történt attól függően, hogy milyen messzire tekintünk vissza az időben. Ha csak a Varga Pincészetet nézem, ami már huszonhat éves, elég sok változást megértünk. Ma a borfogyasztás egyre kevésbé szezonális jellegű. Húsz évvel ezelőtt a fogyasztás fő időszaka a december végi ünnepekre, illetve a novemberi és decemberi nagy névnapokra esett. Jelentős volt még a húsvét is, de kifejezetten gyenge időszaknak számított a nyár. Ma a november, december és a húsvét még mindig számottevő, de egy átlagos hónaphoz képest nem kétszeres, hanem maximum 20 százalékos kiugrást jelent. Megnőtt viszont a jelentősége a nyárnak, ma már a három nyári hónap jelenti a főszezont. A fogyasztás szezonális jellegének csökkenése az életmód változásával van összefüggésben. A nyári társasági, baráti összejövetelek, utazások és nyaralások több fogyasztást generálnak, mint a létszámukban fogyatkozó családok ünnepei, a nagy névnapok már más nevekhez kapcsolódnak, és kialakult egy egészségre, illetve szórakozásra irányuló kulturált borfogyasztás.

1993-as megalakulásuk óta mire a legbüszkébbek?

Azt remélem, hogy semmire nem vagyunk büszkék. Talán lehettünk volna tizenöt évvel ezelőtt arra büszkék, hogy a mi pincészetünk adta el először a legtöbb bort az országban. De nem büszkék voltunk, hanem elégedetlenek, és most már nem csak egy kicsivel adunk el többet, mint a többiek, hanem az utánunk következő három pincészet sem ad el annyit összesen, mint mi egyedül. Most esetleg büszkék lehetnénk arra, hogy az utolsó három évben mi szerepeltünk a legjobban a nemzetközi borversenyeken. De én remélem, hogy elégedetlenek vagyunk még ezekkel az eredményekkel (nevet). Sokkal többet szeretnénk még elérni. Talán nagyon nagy dolog volt, hogy idén volt egy olyan borverseny, amikor a huszonhét résztvevő országból Magyarország, a pincészetek közül pedig a Varga Pincészet szerepelt a legjobban. Erre korábban soha nem volt példa. Ezek nagy dolgok, de engem sokkal jobban bosszantanak azok a borversenyek, ahol rosszul szerepeltünk, mint amennyire örülök annak az egynek, ahol ennyire jól szerepeltünk.

Varga Pincészet - Varga Péter

Végezetül árulja el nekünk, mi az, ami kikapcsolja Önt? Hogyan tudja levezetni a munkával járó feszültséget?

A legfontosabbnak a munka mellett a mozgást tartom. Valamikor ötféle labdás sportban voltam igazolt versenyző, de ezenkívül nyáron szörföltem, télen síeltem. Tehát szerintem a mozgás az, ami a legjobban kikapcsol és a munkavégzésre alkalmas állapotban tartja az embert. Ma is figyelek arra, hogy mindennap két órát mozgással töltsek, s ezt kifejezetten ajánlom mindenkinek, akár fiatal, akár idősebb korosztályból való. Szerintem ez a mai életünkben nagyon fontos tényező.

Köszönöm a beszélgetést.