Múlt hét kedden, május 29-én másodszor vehettem részt és mutatkozhattam be a BNI Kecskeméti Ezerjó Csoportjának találkozóján. Ezúttal a jól megszokott környezet helyett, „kitelepültek” Lajosmizsére. Simon Fannit, a csoport vezetőjét kérdeztem üzleti és emberi tényezőkről.

Mikor jött létre a kecskeméti csoport és miért?

2015. augusztus 7-én alakultunk, és azóta is tevékenykedünk. Azért jött létre a csoport, hogy összehozzuk a hasonló gondolkodású nyitott vállalkozókat és egymást segítve többletbevételhez juttassuk egymást. Ma az üzleti életben nagyon nehéz érvényesülni ajánlások nélkül, ezért ez a keretrendszer erre ad megoldást. Tudni kell, hogy elsősorban nem egymás szolgáltatását használjuk, hanem egymás tevékenységét tudjuk ajánlani ismerősöknek, partnereknek. Mindezt jutalékmentesen és bizalmi alapon tesszük.

Hány fővel indult és most hány tagotok van?

23 fővel indultunk, sokan még mindig velünk vannak, jelenleg harmincöten vagyunk. Folyamatosan bővülünk, fejlődünk. Minden évben van lemorzsolódás, de új tagok is jönnek szép számmal. Hiszen pont az a lényeg, hogy minél színesebbek legyünk, minél több féle tevékenységi kör jelenjen meg.

bnilmizse

Miért érdemes tagnak lenni?

Két dolgot emelnék ki, mégpedig az üzleti, illetve az emberi oldalt.

  • Ugyanis, ha BNI tag vagy egyből „kapsz” 35-40 értékesítőt, akik szívesen ajánlják a termékedet/szolgáltatásod pusztán bizalmi alapon, mert itt személyesen ismerjük egymást. Mindezt teljesen jutalék-mentesen, ami nagyon fontos, hiszen neked a tagságon kívül ez nem jár plusz költséggel.
  • Nagyvállalatokhoz tudsz bekerülni, pusztán ajánlások útján. Akár egy jól működő, kiváló minőségű beszerzői hálózatot tudsz kiépíteni.
  • Kizárólagosságot kapsz, ami azért fontos, hogy egymás elől ne vegyük el az üzleteket, és ne hátráltassuk egymás munkáját a versennyel. Tehát egy csoportban nem fordulhat elő, hogy ugyanabból a tevékenységből több tag is csatlakozik, nincs két pályázatíró, három online marketinges, vagy több ingatlan értékesítő. Óhatatlan, hogy van némi átfedés, de ez stratégiai partnerséggel kiküszöbölhető.
  • Na és itt a következő pozitívum, a stratégiai partnerség. Amikor ugyanaz a célcsoportod, de más a tevékenységed, tehát oda-vissza tudjátok egymást ajánlani, meglévő és új partnerek irányába is.
  • Továbbá nem csak helyi, hanem regionális, országos vagy akár nemzetközi vonalon is tudod a kapcsolataidat építeni. Az ország és a világ összes BNI csoportjába van lehetőséged átlátogatni. Ez a lehetőség alkalmazható nemzetközi vagy országos terjeszkedésre is.
  • Emellett számos képzés, online oktatási felület áll rendelkezésünkre a fejlődéshez.
  • Na és az emberi oldal: Szuper közösségbe csöppensz, ahol mindenki olyan nyitott, mint Te, (hiszen ha BNI tag vagy akkor nyitott vagy az új dolgok irányába) kihívásokkal nézel szembe, amik megoldásával a problémamegoldó képességeid is javulnak. Egy olyan pozitív hangulat és légkör alakul ki, amiben öröm üzletelni.

Röviden elmondanád, hogyan működik a BNI?

A BNI egy kapcsolatépítő szervezet, tehát minden tag magával hozza a kapcsolatrendszerét, ez a belépő egy csoportba, amit megoszt a tagtársakkal. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindenki kiküldi a másiknak, hogy csemegézzenek belőle, hanem több módon is átadásra kerületnek ezek a kapcsolatok. Minden héten beszélgetünk és a találkozó alkalmával elmondjuk, hogy konkrétan hová keresünk kapcsolatot, tehát X cég, Y nevű képviselőjéhez keresek kapcsolatot, akik ezzel meg azzal foglalkoznak. Vagy személyes találkozót egyeztetünk, ahol mindkét félnek 45-50 perce van bemutatkozni tüzetesebben. Itt a konkrét kapcsolatkérések is elhangzanak, vagy a rutinosabbak TOP10 és Leendő 10 ügyféllistával érkeznek a hatékonyság érdekében. Ha én ismerem a céget vagy a konkrét kapcsolatot, akkor jelzem neki, hogy én tudok benne segíteni. Ekkor nem az történik, hogy átdobom neki a számát és boldogulj tudásod szerint (mert ehhez nem kell BNI csoportba járni) hanem találkozó végén, vagy egy héten belül felhívom a kontaktomat és elmondom neki, hogy van egy jó barátom, aki ezzel foglalkozik, és abban nagyon jól tudna neked segíteni. Ő megörül, mert megoldottad a problémáját, a tagtársad pedig bekerül egy új partnerhez. Onnan már az ő feladata fenntartani az érdeklődést. Amint ez megtörtént átadásra kerülnek az adatok. Tehát a célunk az, hogy a tagok a személyes kapcsolatok útján üzleti bevételhez segítsék egymást, jutalékmentesen bizalmi alapon.

Milyen gyakran találkoztok, és mi történik egy ilyen találkozó alkalmával?

Fontos, hogy minden héten tartunk találkozót. Minden alkalommal hívunk vendégeket, olyan területről, ami még nem került betöltésre a csoportban. Egyrészt a fejlődés miatt, másrészt pedig, hogy minél több vállalkozó találkozzon az, aki ad, az nyer filozófiával és a „networking” kifejezés hallatán ne legyen ellenérzése. Minden alkalommal van lehetőség bemutatkozni, bemutatni vállalkozásunkat, tevékenységünket, és ami a legfontosabb, hogy hová keresünk kapcsolatot. Így tudjuk egymást ajánlásokkal segíteni. Minden alkalommal van egy főelőadó, akinek van 8+2 perce a pódiumon egy prezentációt tartani az összes jelenlévő előtt. Ami amellett, hogy fejleszti az előadó készségünket, üzleti előnnyel is jár, mert így ő van a figyelem középpontjában. A találkozó végén pedig a formalitás következik, ugyanis átadjuk az ajánlólapokat és a köszönőkártyákat. Ez elsősorban a vendégeknek szól, hogy lássák, hogy nem csak reggelizni járunk oda, hanem üzleti célból. Ezeket a lapokat az átadás előtt rögzítjük egy applikáció segítségével, ugyanis mindent mérünk, így tudunk fejlődni.

bnilmizse2

A tisztségviselők mindig ugyanazok vagy változnak bizonyos időközönként? Ha igen, mi ennek a jelentősége?

Ez egy jó kérdés, időközönként változnak. A vezetőségi mandátum 6 hónapra szól, ami további 6 hónappal bővülhet. Ez a keretrendszerhez hozzá tartozik, de természetesen megvan a jelentősége. A vezetőség nagyban befolyásolja a csoport működését, ezért kell a vezetőségváltás, hogy mindig friss csapat kerüljön az élre, ami új lendületet és új energiákat hoz a csoport életébe. Így többnyire minden tagot bevonunk a belső ügymenetbe is. Nem csak 3-4 tag dolgozik a működésen, hanem többen is, így egymás válláról levesszük a terhet.

Minden hónapban egyszer egy kihelyezett találkozót tartotok?

Nem egészen. Fókusznapokat szoktunk rendezni, azt havi rendszerességgel, amikor csak egy szakterületre összpontosítunk, és olyan területről hívunk első sorban vendégeket. A korábbi vezetőség és régióigazgatónk találta ki, hogy mozgassuk meg a csoportot és vonjuk be a környező települések vállalkozóit az üzleti lehetőségeinkbe. Ne őket hívjuk hozzánk, hanem mi menjünk hozzájuk, ehhez nekünk is ki kellett lépni a komfort zónánkból. Mindegyik kihelyezett találkozónak volt egy felelőse, az ő feladata a szervezés és a vendéghívás, természetesen nem egyedül, hanem a csoport segítségével. 2018-ban kezdődött el ez a sorozat, és nagyon jól sikerült. Az elsőt Kiskunfélegyházán tartottuk, ezt követte Soltvadkert, Tiszakécske, most Lajosmizse.

üzletasszonyok

Még több üzleti cikk ITT!

Miért esett éppen Lajosmizsére esett a választás? (Aminek persze nagyon örülök!)

Olyan környező városokat kerestünk, ahol köztudottan vannak kiemelkedő vállalkozók, akik már sikeresek, de tovább akarnak fejlődni, a BNI keretrendszere ugyanis számukra kiváló eszköz. Lajosmizse vállalkozói világa számos olyan vállalkozást takar, akik elkötelezettek a cégük irányában. Nekik is szeretnénk megmutatni, hogy lehet mögöttük egy olyan csapat, amelytől támogatást kap a céljai megvalósításához – ez a BNI Ezerjó csoportja. Aki úgy érzi, hogy szeretne biztonságos környezetben fejlődni, velünk dolgozva megteheti azt.

Bárki részt vehet vendégként egy találkozón?  Mi módon tudja jelezni a részvételi szándékát?

Igen, abban az esetben, ha nem ütközik a tevékenysége valamelyik tag tevékenységéve l. Látogatóként részt vehet ebben az esetben is, ilyenkor azonban nem tud bemutatkozni. Vagy meghívásos alapon jelentkezhet, vagy ha hallott rólunk és szeretne részt venni, akkor: http://bni-medialis.hu/ -n tud leadni jelentkezést, vagy a BNIHungary.hu-n találja a csoportok tagjait, és a vezetőségi tagok elérhetőségein tud segítséget kérni. A BNI Hungary.hu oldalon fent van a tagok listája, akár felhívhatja egyiküket és rajta keresztül jön el a találkozóra.

Hogyan készüljön a vendég?

Talán a két legfontosabb, hogy hozzon magával legalább 50 db névjegyet, hogy minden résztvevőnek tudjon adni, természetesen ő is megkapja a többiekét. A másik, hogy legyen egy frappáns rövid bemutatkozása. Tudja bemutatni tevékenységét 35-40 másodpercben. Azt szoktuk javasolni, hogy eszerint haladjon: Név, cégnév à mivel foglalkozok? à milyen problémákat oldok meg à kihez keresek kapcsolatot à miért éri meg velem dolgozni? à és egy memóriafogas, ha az nagyon jól jellemzi a tevékenységet.

bnilmizse1

A vendégnek – gondolom – más jogai vannak, mint az állandó tagoknak.

Ez úgy működik, hogy ha egy vendég felkészülten érkezik, frappánsan be tud mutatkozni és tudja, hogy kihez keres kapcsolatot, akkor, ha valakinek van kapcsolata oda, akkor segítünk. Ha megvan az összhang, akkor utána felhívja a tag azt az illetőt, akit a vendég keresett és „összehozza őket”. Fordítva is szokott működni a dolog, a vendég is tud segíteni tagoknak. Tehát általában ugyanazok a jogok illetik meg a vendéget, csak a találkozón az állandó tagok mutatkoznak be először.  Nyilván korlátozottak a vendégek lehetőségei, mert vendégként kettőször lehet eljönni egy találkozóra fél éven belül, vagyis nem tud annyiszor kapcsolatot kérni.

Ha csatlakozni szeretne, azt hogyan teheti meg?

A csatlakozási szándékhoz nem előfeltétel, a találkozón való részvétel, de melegen ajánlott. Először is egy jelentkezési lapot kell kitölteni. Onnantól számítva a tevékenysége védve van és már nem fogadunk ebből a szektorból vendéget vagy érdeklődőt. A tagbizottság és az alelnök elbírálja a jelentkezést, amennyiben ez pozitív tag válik a jelentkezőből. Ez idő alatt van lehetőség a találkozókon részt venni, és ha úgy dönt a jelentkező, van lehetősége visszalépni… na, ez még nálunk nem fordult elő.

Mi a legnagyobb eredmény, amit eddig elértetek?

2017-es évben 1,5 milliárdnyi többletbevételt hoztunk egymásnak, az aki ad az nyer filozófia mentén. És a létszámunk tartósan 40 fölött volt, ez a BNI-ban kiváló eredménynek számít.

Köszönöm szépen a beszélgetést!