Egyszer régen lehetőségem adódott részt venni Cegléden egy családállításon. Érdekes és döbbenetes élmény volt. Tudom, hogy működik, hiszen tapasztaltam. Szerettem volna még többet megtudni a témáról, úgyhogy megkerestem Gombkötő Gizellát. Ő mesélt nekem.

A Családállítást Bert Hellinger alkotta meg 30 évvel ezelőtt. Ő egy lelkész volt és a zuluknál végzett misszionárius munkája közben feltűnt neki, hogy egészen másképp működnek azok a családok, mint az ú.n. civilizált világban élők. Szerette volna megérteni az okokat, úgyhogy sok mindent megtanult e miatt, például a pszichoanalízist, a hipnózist stb. Ezeket a módszereket és a saját eseteit megfigyelve dolgozott ki egy új terápiát (ezt hívjuk ma családállításnak), ami rövid időn belül nagyon sikeressé vált. Miért? Mert a kezelések után a páciensek közül 80% – nál jelentős javulás lépett fel, megszűntek a depressziók, a párkapcsolati problémák és az öngyilkossági hajlamok is.

Család_1

Bert Hellinger fedezte fel, azt is, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét, mert szigorú szabályok szerint működik (lásd lentebb). Ha ez az energiamező megsérül, az generációkon keresztül negatív hatással lesz a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, próbálja „jóvátenni” a dolgot. A családi lélekben /mezőben szigorú törvények/szabályok uralkodnak.

Első alapszabály: Mindenkinek, akár élő, akár holt, ugyanúgy joga van az odatartozásra.

Második alapszabály: a hely törvénye, minden egyes családtagnak megvan a helye, csak ott érzi jól magát. Például, ha egy gyerek ápolja a szülőt és ettől a szülő fölöttinek érzi magát, az sokszor torkollik veszekedésbe az ápolt szülővel. A szülő sem érzi jól magát, a gyerek sem. Fontos még az is, hogy akik korábban születtek, előrébb álljanak a rangsorban, mint a később születettek!

Harmadik alapszabály: a kiegyenlítődés törvénye. Ha valakinek az életében valami rossz történt, akkor egy később született egyén elkezd ugyanúgy élni, viselkedni, együtt érezni. Úgy él, mintha a lelke azt mondta volna: „Kedves szülőm, nagyszülőm, inkább én viselem ezt a nehéz sorsot, mint Te. Vezekelek helyetted, vagy ha menned kellett ebből a világból, akkor követlek a betegségbe, rossz sorsba, halálba”.

Szakértők

Szakértőink cikkeit ITT találod!

Miért van ez így?

Azért, mert a lelkünknek hihetetlen nagy a szeretetigénye (mágikus szeretet), és elkezdjük követni őket. „Annyira szeretlek, hogy olyan leszek, mint Te. Megteszem Érted” Kiderült például egy hölgyről, hogy „azért volt rákos” az illető, mert az apját akarta követni a halálba – tudat alatt!!!  Félelmetes, de igaz. A tudatos életben nagyon sokszor másként működnek a dolgok, mint a tudat alattiban. (Pl. egy alkoholista apát a gyermeke gyermekkorában megvet, gyűlöl, aztán sok év múlva felnőttként ő is alkoholista lesz). Ahhoz, hogy megvédjük magunkat és a következő generációt, látnunk kell, hogy mi és hogyan zajlik. Ha megértjük, ki tudjuk küszöbölni. Ezért érdemes tisztában lenni a tényekkel és helyre rakni a dolgainkat. Itt van nekünk a XXI. század csodája, ez a módszer, a családállítás. Itt meg lehet érteni az okokat. Természetesen, nekünk, embereknek erre nyitottá kell válni és megérteni, hogy lépnünk kell a saját egészségünk érdekében.

Ha betegség ilyen ok miatt áll fenn, akkor általában a testi (és a lelki) kezelések is hatástalanok maradnak addig, amíg a tényleges probléma meg nem oldódik.

Mi játszik még szerepet a terápiában?

A morfo genetikus mező. (Ennek felfedezője: Rupert Sheldrake szerint most egy evolúciós univerzumban élünk, ahol már nem lehetséges tagadni tudományos és szeptikus téren sem, hogy minden mindennel összefügg, helyesebben szólva mindenki mindenkivel). Úgy működik a világ, hogy jeleket kapunk egymástól. Pl. az állatok megérzik a veszélyt. Vagy, ha gondolunk valakire, akkor „behívjuk őt” és általában néhány perc múlva felhív bennünket az illető. Régen ezt az „égiek üzenetének” hívták és akkor még jobban tudtak erre figyelni az emberek. Ma viszont a sok technikai eszköz miatt (Gizi „zaj”-nak nevezte ezeket) sokkal nehezebb dolgunk van. Nem tudunk figyelni a lelkünkre, eldeformálódhat.

Család_2

Hogyan zajlik a családálltás?

Adott egy ember, aki valamilyen problémával küzd és szeretné megtudni, hogyan tudja ezt megoldani. Ez az ember a folyamat közben „csak” ül a terapeuta mellett és figyel – miután elmondta a problémáját. Meghívunk segítőket, az adott ember pedig kiválasztja azokat, akikkel „dolgozni akar”. Ők beállnak a térbe és mi körben ülünk. Egyszer csak kapnak információkat és a szerint kezdenek el mozogni, viselkedni. A terapeuta tud olvasni ezekből, mert látszik, hogy a probléma honnan ered. (Meghalt személy, meg nem született testvér – gyakran előfordul, hogy egy terhesség ikrekkel indul, de aztán pár nap múlva az egyik eltűnik. Aki viszont itt maradt, és megszületik, az gyakran megbetegszik. Előfordul, hogy a betegség mögött tudat alatt az van, hogy el akar menni az ikerpárja után. „Nekem sem lehet jobb, mint neked, aki elmentél”). Az OLDÁS SORÁN is a fent említett szeretet működik, de itt már azt jelenti, hogy mindenkinek joga van az odatartozásra és minden rendbe jön, mert a korábban születettek és a halottak is megkapják az őket megillető tiszteletet.

Hogyan történik a gyógyulás?

Mindig azzal kezdődik, hogy méltányolom azokat, akik ellen vétettem, vagy akiket kirekesztettem az életemből, bár odatartoznának. Amint megadom nekik a tiszteletet, mely megilleti őket, ismét helyreáll az egyensúly és kibontakozhat a jó. El kell fogadjuk, hogy mindig éppen annyi választ kapunk, amennyit a lelkünk elbír, nem azt és nem annyit, amennyit az egónk diktál. Elindul a gyógyulás, néha simán, alig észrevehetően, néha rögösen, fájdalommal teli. Mivel a gyógyulás visszafele történik, így megélhetjük a régi fájdalmainkat, de tudni kell, hogy csak megmutatkozik, jön és megy.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

A terápiát – magam is megtapasztalva annak jótékony hatásait – jó szívvel javaslom bárkinek.