A Fiatal Családosok Klubja kiemelten foglalkozik egész évben a nők helyzetével. Különböző eszközökkel igyekszünk támogatást és segítséget nyújtani számukra akár családi, akár munkahelyi jellegű a probléma. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nőknek jelentős érdemeik vannak a családi élet harmóniájának megteremtésében. Gondoskodó, szeretetteljes és figyelmes jelenlétükkel tartják össze a családokat, így a társadalmat is. Március elején minden a nők körül forog, szeretnénk néhány fontos adatra felhívni a figyelmet velük kapcsolatban.

Munkanélküliség

Magyarországon 2017-ben a nők munkanélkülisége 4,6%-ra csökkent, ez annak fényében különösen nagy eredmény, hogy ez az arány 2011-ben még 11% volt. Ha megnézzük az Európai Uniós összehasonlítást, akkor azt mondhatjuk, hogy az Uniós átlagnál – amely 7,7% – sokkal jobban teljesít Magyarország ebből a szempontból is. Az Unió 28 országából a nők foglalkoztatottságát tekintve csak 4 országban jobb a helyzet, mint hazánkban. Az összes többi tagállamban – arányaiban nézve – kevesebb nő dolgozik, mint Magyarországon. Példaként említenénk Hollandiát, Franciaországot, ahol a nők helyzete ebből a szempontból kedvezőtlenebb, mint nálunk.

FICSAK_Hölgyválasz_Nőnapi_Konferencia

Ha megnézzük a FICSAK szempontjából kiemelt figyelmet élvező 15-39 év közötti nőket, hasonló tendenciákat láthatunk. A 2011-es 12,5%-ról 2017-re 6,4%-ra csökkent ennek a korosztálynak a munkanélküliségi rátája, ami azt jelenti, hogy a gyermeket vállaló nők nagyobb része mehet el munkahelyéről szülni, vagy térhet vissza a munkaerőpiacra szülés után.

Ez olyan anyagi és egzisztenciális biztonságot eredményezhet egy család életében, amelynek köszönhetően könnyebben vállalhatnak újabb gyermeket a szülők. Ha az Európai Uniós összehasonlítást vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy a magyar adat majdnem 4 százalékponttal jobb, mint a teljes Uniós átlag. Olyan országok, mint Luxemburg vagy Dánia is mögöttünk vannak a listán, míg Ausztriát máris sikerült utolérni, hiszen a 15 és 39 év közötti nők munkanélküliségi rátája ott megegyezik a magyar adattal.

Hajnali

Még több cikk ITT!

A FICSAK és a nőnap

Nőnapi aktivitásainkkal is a nők kiemelkedő szerepére és fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet.

Nőnapi konferencia a FICSAK és az MNU közös szervezésében: A Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Női Unió kiemelt feladatának tartja újra és újra ráirányítani a figyelmet a magyar nők, asszonyok sokszínű családi és társadalmi szerepvállalására, arra az értékteremtő munkára, amely éltető és jobbító erőforrása országunk mindennapjainak. A Nemzetközi Nőnap alkalmából március 8-án délelőtt kerül megrendezésre a HÖLGY-VÁLASZ Közös dolgainkról – női szemmel című konferencia a Parlamentben. A konferencia előadásai rávilágítanak a női lélek egyedi értékeire, a női szerepvállalás fontosságára a családban és a társadalomban. A konferencia helyszínválasztásával is a téma iránti elkötelezettségünket, a magyar nők tiszteletének fontosságát kívánjuk kifejezni.

FICSAK_Király_Nóra

Nőnapi kiadvány: Örömet okozhatunk több száz nőnek idén is a Fiatal Családosok Klubja gondozásában megjelent különleges kiadványunkkal. A Női lélek – férfi szemmel című összeállítás hölgyeknek szóló üzenet, férfiak tollából. A tavaly életre hívott elegáns könyvecske nagy sikerére tekintettel újult lelkesedéssel szedtük csokorba kilencven közismert férfi – közéleti szereplő, művész, híresség – hölgyeknek szánt, róluk írt gondolatait. A Kiadvány a FICSAK Facebook oldalán érhető el.

 

Király Nóra

FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) alapítója

Kövess bennünket a FACEBOOKON is!