A mai modern világban egyre többen figyelünk az egészségünkre. Ehhez hozzátartozik az is, hogy igyekszünk kevesebb cukrot bevinni a szervezetünkbe. Erre felfigyeltek az élelmiszergyártók is, egyre több alacsony cukortartalmú, illetve cukormentes termékek közül válogathatunk, de az édes ízt valamivel pótolni kell. Nézzük át valamennyi édesítőszer tulajdonságát.
![Édesítőszerek](https://alkotonok.hu/wp-content/uploads/2019/07/Cukor_be_1.jpg)
Az édesítők olyan adalékanyagok, melyek az élelmiszer édességét fokozzák. Csoportosításuk szerint lehet természetes (pl.: cukor, méz), vagy mesterséges (szintetikusan előállított édes íz), de csoportosítják még tápértékük szerint is. Amelyekben van tápérték, felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal van kalóriaértékük. Pl.: glükóz, fruktóz, szacharóz, malátacukor, méz. A cukor általában 4 kalóriát tartalmaz grammonként, sok élelmiszerben megtalálható, magas a glikémiás indexe, gyorsan felszívódik. Láthatjuk még: glükóz, dextróz, fruktóz, lactóz, szacharóz, malátacukor).
A természetes édesítőszerek nem csak cukrot tartalmaznak, hanem tápláló alkotóelemeket is, kevesebb a glikémiás indexe, de diétához nem javasolt. Pl.:méz, juharszirup.
A cukoralkoholok (poliolok) alacsony kalória tartalmú cukorhelyettesítők. Pl.: eritrit, xilit, mannit, maltit, szorbitol. Lehet természetes és mesterséges is, túlzott fogyasztása hasmenést, puffadást, hasfájást okozhat.
Nullkalóriás természetes édesítőszerből a legismertebb a stevia. Nem szénhidrát, nulla, vagy nagyon alacsony a kalória tartalma, nulla a glikémiás indexe, erős édes íze van, viszont keserű az utóíze.
Néhány adat:
Méz: 304kcal/100g, sok tápanyag, diétában nem ajánlott.
Stevia: 0kcal/g, erős édesítő hatás, cukorbetegek és diétázók fogyaszthatják, keserű mellékíz, nullkalóriás.
![Édesítőszerek](https://alkotonok.hu/wp-content/uploads/2019/07/Cukor_be_2.jpg)
Barna cukor: 380kcal/100g, ugyanaz a hatása, mint a fehércukornak, csak kevesebb kémiai feldolgozáson megy keresztül, részben finomítottcukor.
Szacharóz: 400kcal/100g, közismert cukor. Nincs jó oldala, rendkívül hízlaló, nincs benne tápanyag, rontja a fogakat, magas a glikémiás indexe, gyorsan megemeli a vércukorszintet, finomítottcukor.
Kukorica szirup: 400kcal/100g, hasonló a kristálycukorhoz, olcsó cukorhelyettesítő, finomítottcukor.
Fruktóz: 368kcal/100g, cukorbetegek fogyaszthatják, köznyelvben gyümölcscukor, diétában nem ajánlott.
Glükóz: 368kcal/100g, köznyelvben szőlőcukor, edz
és utáni töltésre alkalmas, más esetben kerülendő, gyorsan emeli a vércukorszintet.
Maltit: 210kcal/100g, cukorbetegek, leginkább rágógumikban használják, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat, diétában nem javasolt a fogyasztása.
Eritrit: 24kcal/100g, alig tartalmaz kalóriát, nincsenek káros mellékhatásai, a vizelettel együtt ürül a szervezetből, nagy mennyiségben hányingert okozhat, nem olyan édes mint a cukor. Diétához alkalmas.
Xilit: 260kcal/g, alacsony a glikémiás indexe, nagy mennyiségben hasmenést okozhat.
Szaccharin: 0 kalória, szintetikus termék, hő hatására instabillá válik, több országban tiltva volt, nem ajánlott a fogyasztása.
Aszpartám: 0 kalória, szintetikus termék, nagyon egészségkárosító hatása van, több országban tiltva volt, fogyasztása ennek sem ajánlott.
![Édesítőszerek](https://alkotonok.hu/wp-content/uploads/2019/07/Cukor_be_3.jpg)
Szukralóz: 0 kalória, szintetikus termék, migrénes fejfájást okozhat, fogyasztása nem ajánlott.
Acelszulfám-K: 0 kalória, szintetikus termék, aszpartám származék, rákkeltő hatású termék, nem ajánlott fogyasztani.
A gyártók kedvelt édesítőszerei: aszpartám, szaccharin, szukralóz, acelszulfám-K.
Láthatjuk, hogy a gyártók mennyire „figyelnek” az egészségünkre. Olvassuk el figyelmesen az összetevőket és figyeljünk magunkra, családunkra.
Csóri Fanni
csorifanni96@gmail.com