A mai modern világban egyre többen figyelünk az egészségünkre. Ehhez hozzátartozik az is, hogy igyekszünk kevesebb cukrot bevinni a szervezetünkbe. Erre felfigyeltek az élelmiszergyártók is, egyre több alacsony cukortartalmú, illetve cukormentes termékek közül válogathatunk, de az édes ízt valamivel pótolni kell. Nézzük át valamennyi édesítőszer tulajdonságát.

Édesítőszerek

Az édesítők olyan adalékanyagok, melyek az élelmiszer édességét fokozzák. Csoportosításuk szerint lehet természetes (pl.: cukor, méz), vagy mesterséges (szintetikusan előállított édes íz), de csoportosítják még tápértékük szerint is. Amelyekben van tápérték, felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal van kalóriaértékük. Pl.: glükóz, fruktóz, szacharóz, malátacukor, méz. A cukor általában 4 kalóriát tartalmaz grammonként, sok élelmiszerben megtalálható, magas a glikémiás indexe, gyorsan felszívódik. Láthatjuk még: glükóz, dextróz, fruktóz, lactóz, szacharóz, malátacukor).

A természetes édesítőszerek nem csak cukrot tartalmaznak, hanem tápláló alkotóelemeket is, kevesebb a glikémiás indexe, de diétához nem javasolt. Pl.:méz, juharszirup.

A cukoralkoholok (poliolok) alacsony kalória tartalmú cukorhelyettesítők. Pl.: eritrit, xilit, mannit, maltit, szorbitol. Lehet természetes és mesterséges is, túlzott fogyasztása hasmenést, puffadást, hasfájást okozhat.

Nullkalóriás természetes édesítőszerből a legismertebb a stevia. Nem szénhidrát, nulla, vagy nagyon alacsony a kalória tartalma, nulla a glikémiás indexe, erős édes íze van, viszont keserű az utóíze.

Néhány adat:

 Méz: 304kcal/100g, sok tápanyag, diétában nem ajánlott.

Stevia: 0kcal/g, erős édesítő hatás, cukorbetegek és diétázók fogyaszthatják, keserű mellékíz, nullkalóriás.

Édesítőszerek

Barna cukor: 380kcal/100g, ugyanaz a hatása, mint a fehércukornak, csak kevesebb kémiai feldolgozáson megy keresztül, részben finomítottcukor.

Szacharóz: 400kcal/100g, közismert cukor. Nincs jó oldala, rendkívül hízlaló, nincs benne tápanyag, rontja a fogakat, magas a glikémiás indexe, gyorsan megemeli a vércukorszintet, finomítottcukor.

Kukorica szirup: 400kcal/100g, hasonló a kristálycukorhoz, olcsó cukorhelyettesítő, finomítottcukor.

Fruktóz: 368kcal/100g, cukorbetegek fogyaszthatják, köznyelvben gyümölcscukor, diétában nem ajánlott.

Glükóz: 368kcal/100g, köznyelvben szőlőcukor, edz

és utáni töltésre alkalmas, más esetben kerülendő, gyorsan emeli a vércukorszintet.

Maltit: 210kcal/100g, cukorbetegek, leginkább rágógumikban használják, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat, diétában nem javasolt a fogyasztása.

Eritrit: 24kcal/100g, alig tartalmaz kalóriát, nincsenek káros mellékhatásai, a vizelettel együtt ürül a szervezetből, nagy mennyiségben hányingert okozhat, nem olyan édes mint a cukor. Diétához alkalmas.

Xilit: 260kcal/g, alacsony a glikémiás indexe, nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

Szaccharin: 0 kalória, szintetikus termék, hő hatására instabillá válik, több országban tiltva volt, nem ajánlott a fogyasztása.

Aszpartám: 0 kalória, szintetikus termék, nagyon egészségkárosító hatása van, több országban tiltva volt, fogyasztása ennek sem ajánlott.

Édesítőszerek

Szukralóz: 0 kalória, szintetikus termék, migrénes fejfájást okozhat, fogyasztása nem ajánlott.

Acelszulfám-K: 0 kalória, szintetikus termék, aszpartám származék, rákkeltő hatású termék, nem ajánlott fogyasztani.

A gyártók kedvelt édesítőszerei: aszpartám, szaccharin, szukralóz, acelszulfám-K.

Láthatjuk, hogy a gyártók mennyire „figyelnek” az egészségünkre. Olvassuk el figyelmesen az összetevőket és figyeljünk magunkra, családunkra.

Csóri Fanni

csorifanni96@gmail.com