A borászat lelke. Borral 1995 óta foglalkozik. Férjével, Debreczeni Pállal és egy nemzetközi szakértő csapattal indították el együtt a Vylyan Pincészetet, majd Pál 2004-ben bekövetkezett váratlan halála után ő vette át a birtok irányítását. Közgazdász, WSET nemzetközi borakadémikus.

Ledönti azt a sztereotípiát, hogy nem fér össze a nő és a borászat a legmagasabb szakmai szinten.  Ha visszatekint az elmúlt időszakra, csodálatos, izgalmas, sűrű és kalandos éveket lát maga mögött. Egészen fiatal nőként került ebbe a körforgásba, úgy, hogy végig részese lehetett mindennek, kezdetekkor a férje volt az első számú vezető, testben-lélekben. Éjjel-nappal az járta át, hogy minden rendben menjen, így előfordult, hogy késő este átszaladt még a hordókhoz, kora reggel kiugrott a szőlőbe, csak hogy megnézzen valamit, ami izgatta. Pál halálának tavaszán egy röpke pillanat alatt rászakadt a felelősség a maga tonnányi súlyával. A birtok, a család együtt.

Bor_be_2

Vallja, hogy az élet nagyon összetett. Meg kell élni a maga örömeivel és drámáival együtt. Mónika lányai édesapjuk halálakor tíz-és nyolcévesek voltak. Nagy erő kellett hozzá, hogy a család és a birtok életet is tovább mehessen. Mónika makói lány volt és Szentesen irodalom–dráma tagozaton végezett a gimnáziumban, és ebből meg az akkor átélt sok szent őrültségből még ma is tud töltekezni. Nem vették fel a Színművészetire, így a Közgázon diplomázott ”86-ban.

üzletasszonyok

Üzletasszonyainkról még többet ITT!

A Vylyan pincészet folyamatosan fejlődik, gondos odafigyelés és szakértelem áll mögötte, melyet mindenki azonnal érezhet, mikor belekortyol egy Vylyan borba, vagy ellátogat Kisharsányba és beleszippant az ottani levegőbe. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései is meghozták az eredményeket, a terasz virágzik, a remek borok mellé csodálatos ételeket is kínálnak a vendégeknek, valódi gasztronómiai élmény egy látogatás. Emellett Mónika lényéből fakadóan a kultúra is folyamatosan jelen van a pincészet életében.

Bor_be

„Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, hiszen a házat is az alapoknál kezdjük építeni. Hiszünk a természetben, egymásban és önmagunkban. Minden tudásunk és hitünk itt ölt testet. A kezdetektől fogva a lehetséges legjobb borok készítését tűztük ki célul. A Vylyan címkét viselő borok mögött tudásunk legjava a garancia, hiszen jól tudjuk, a bizalom nagyon nagy érték. Hiszünk abban, hogy mindaz a törődés, szeretet és gondoskodás, amit „beleteszünk” a borba, az a bor fogyasztójánál is megjelenik. Bízunk abban, hogy aki borainkat (mértékkel) fogyasztja, ezáltal valahol jobb emberré válik. Hiszünk a bor és a művészet összetartozásában. Belső szükségletből, a művészet iránti igényünkből szövődött a Vylyan életébe minden olyan érték, ami természetes, stílusos és hiteles. Emiatt hoztuk létre művészi címkepályázatunkat, a Művészi Hordó kiállítást, s az Ördögkatlan fesztivált is, melyek reményeink szerint borainkon túl további élményeket nyújtanak sokak számára.”