Elfogadta a kormány Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az egészségügy helyzetéről és fejlesztéséről készített komplex jelentését, amelyben rendkívül fontos szerepet kap az egészségtudatosság, a megelőzés, a korai egészségre nevelés. Nagyon örülünk neki, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségtudatos életmód és mindez a családok tükrében. A Fiatal Családosok Klubja 2015 óta dolgozik a családokért, fő küldetései közé tartozik az egészséges életmód és a megelőzés fontosságának népszerűsítése.  A Király Nóra által alapított FICSAK tevékenységének fontos részét képezi a sport, az egészséges táplálkozás, a lelki egészség és a prevenció népszerűsítése. Nagy örömmel fogadják és támogatják az EMMI készülő programját.

Javítani kell az emberek egészségi állapotán

Egy hétvégén megjelent interjúban Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a kormány mindent megtesz, hogy a rizikócsoportok tagjai részt vegyenek a szűréseken és segítséget akar nyújtani ahhoz, hogy életünkből ki tudják iktatni a rossz életmódbeli szokásokat, és a helytelen táplálkozást.

„A magyar népesség egészségi állapotát jelző mutatók uniós összehasonlításban még mindig kedvezőtlenek, azonban több egészségmutatóban sikerült pozitív irányú elmozdulást elérni az utóbbi időszakban. Bár a születéskor várható élettartam közel öt évvel alacsonyabb nálunk, mint az Európai Unió átlaga, 2012-höz képest a magyar férfiak születéskor várható élettartama egy évvel, a nőké tizenegy hónappal nőtt. A többi fejlett országhoz hasonlóan a legnagyobb népegészségügyi kihívást Magyarországon is a krónikus, nem fertőző betegségek okozzák. Ezek az elsősorban keringési, daganatos, légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek felelősek az összes halálozás mintegy kilencven százalékáért. Az új egészségkultúra programja elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Fontos tudni, hogy a betegségek jelentős hányada megelőzhető az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, a rendszeres testmozgással. Ennek igényét már óvodás és iskolás korban ki kell alakítani a gyerekekben.” – nyilatkozta Kásler Miklós.


A FICSAK küldetéseA FICSAK eseményein és a családok visszajelzései alapján nap, mint nap tapasztalja, hogy ma hazánkban milyen sok embernek okoz problémát az egészségével kapcsolatos információk megértése. Hiszik, hogy a jobb egészségértésű egyén egészségesebben él, jobban betartja a kezelési előírásokat és kevesebb krónikus betegségben szenved. Azért dolgoznak, hogy rendszeresen legyenek az egészségmegőrzéshez kapcsolódó események, aktivitások, hisz a felmérések és kutatások is azt bizonyítják, sokat kell még fejlődnünk itthon, ezen a téren. Igyekeznek lehetőséget biztosítani a családok számára, hogy ingyenes rendezvényeik alkalmával együtt mozoghassanak, szabadidejüket aktívan tölthessék el, szűrővizsgálatokon és egészségügyi tanácsadásokon vehessenek részt. Kiemelkedően fontos számukra az egészségtudatosságra való nevelés és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása.


EgészségPART

Egyik legnagyobb sikerű eseményünk az EgészségPART rendezvény, amely immár idén szeptemberben ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A prevencióra is nagy hangsúlyt fektető eseményen a szórakoztató és sportos programok mellett, számos egészségügyi szűrésen vehetnek részt az érdeklődők a Szent Kristóf Szakrendelő közreműködésével. Az egyesület hiszi, hogy az olyan rendezvényekkel, mint az EgészségPART közelebb kerül a lakossághoz az egészség témája, hiszen szakemberekkel lehet beszélgetni és ezáltal könnyebben eligazodni az egészségügyi kérdésekben. Családi futóversenyek: a FICSAK hagyományosan minden tavasszal és ősszel megszervezi családi futóversenyét, melyre idén több száz család jelentkezett és versenyzett remek hangulatban, megmutatva a mozgás örömét már a legkisebbeknek is.

“Egészségfalók- együtt főzni jó” pályázatukban családok mutathatták meg, hogy lehet egy étel finom, egészséges és egyben még vonzó is a gyermekek számára. A Rákellenes világnapon pedig minden évben, több civil szervezettel közösen sajtótájékoztatót szervezünk és felhívjuk a figyelmet a megelőzés, szűrővizsgálatok fontosságára.

„Ötgyermekes édesanyaként, Újbuda alpolgármestereként és a FICSAK alapítójaként elkötelezett híve vagyok az egészséges életmódnak. Magam is évek óta kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy hangsúlyozzam a prevenció fontosságát és igyekszem sokat tenni azért, hogy felhívjam a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.” – Király Nóra, a FICSAK alapítója.