Kiss Hajnalka festőművésznővel beszélgettem. Stílusa elragadó mai világunktól egyre jobban elidegenedő értékeket képvisel. Az érzések megörökítése fontos számára mindazonáltal megengedi a nézőnek, hogy saját maga dönthesse el, hogy neki mit mesél egy-egy alkotás.

Festő_be

Romantikával találkozhatunk a filmeken és bár körül vesz minket néha észre sem vesszük a jelenlétét. Hajnalka az apró gyengédséget próbálja megragadni és a szemünk elé tárni. Szerettem volna jobban megismerni az alkotót személyesen és nem csak művein keresztül. Ő minden kérdésemre nagyon kedvesen válaszolt így megismerhettem egy igazi művészt, amit most a kedves olvasóval is megosztanék.

Szeretettel üdvözöllek. Köszönöm, hogy vállaltad a riportot.

Én köszönöm a felkérést.

Mikor kezdtél festeni?

Már gyerekkoromban, de komolyabban három éve kezdtem foglalkozni festészettel.

Mikor érezted először, hogy vonzódsz a képzőművészethez?

Mint családanya kreatívnak kellett lennem. A lányaim igényelték, hogy rajzoljak nekik, amit előszeretettel ki is festettek.

Festő_be_1

Miért a festészetet választottad?

Mert érdekes szín világot, egyedi stílust lehet kialakítani vele. Főként akrillal festek, és kíváncsi voltam mi lakozik bennem a festészet terén.

A képeid nagyon különlegesek. Kicsit szürrealisták, kicsit romantikusak. Miért fordultál efelé az irány felé?

Talán mert romantikus alkat vagyok. Nehéz kérdés, mindig kilógtam a sorból. Nem szerettem és nem is szeretem, ha megmondják nekem mit fessek, mit csináljak. Kicsit önfejű vagyok. Mindig más akartam lenni, más, mint a szürke hétköznapok. Más, mint a hétköznapi ember. Szeretek a háttérben megbújva alkotni, örömöt szerezni másoknak. Mindig úgy éreztem más vagyok, és ez látszik is a képeimen szerintem.

Amikor ezeket a témákat fested a múlt eseményeit jeleníted meg vagy inkább a vágyaidat reményeidet viszed vászonra?

Mindent, ami épp az eszemben van. Igen benne vannak az érzelmek, a vágyak, remények. Múlt, jelen, jövő.

Néhányszor üzenetet tükröznek az alkotásaid. Ezek egy személynek szólnak, vagy a közönségednek?

Ezt inkább döntsék el azok, akik nézik a képeimet. Benne vannak a múlt érzelmei, a jelen érzelmei, és talán a jövő érzelmei.

Festo_3

Mit gondolsz fontosak az érzelmek mai világunkban?

Nagyon fontosak. A mai rohanó világban az emberek elfelejtik szeretni, tisztelni, egymást. Régen ciki volt, ha az emberre azt a jelzőt mondták, hogy régimódi. Én hálát adok az Istennek, hogy az vagyok és büszke is vagyok rá.

Voltál házas, ami sajnos válással végződött. Tiszteletre méltó, hogy mégis így tudsz hinni a szerelemben. Honnan meríted ehhez az erőt?

A gyerekeimből, az anyukámból, és természetesen a jelenlegi páromból, szerelmemből Péterből, aki mindenben támogat, segít és a legőszintébb kritikusom.

Ahogy a zenészek legszívesebben a szerelemről énekelnek ahogy a legjobb filmekben megtalálható ez az érzés a te képeiden is jelen van. A pop kultúra részének tekinted az alkotásaidat vagy mást vársz tőlük?

A képeim én vagyok. A sokszínűségem. Igen lehet mondani a mai pop kultúra részének az alkotásaimat.

Mi a legnagyobb álmod művészként?

Egy nagy kiállítás egy nagy galériában. Ahol nincsenek megszabva a témakörök és az összes képemet megtekinthetik az érdeklődök. Valamint, ha vásárolnának is és az emberek a lakásuk falát díszíthetnék az én képeim. Más emberek hétköznapjaihoz tartoznának, a mindennapjaikhoz az életükhöz.

 

Döbrössi Adrienn