Ki ne ismerné a butuska medve Micimackó történeteit A. A. Milnétől, amely könyv, illetve könyvek lassan egy évszázada szórakoztatják a gyerekeket, útmutatást adva nekik az élethez. De ez a cikk nem Micimackóról szól, még csak nem is az írójáról A.A. Milnéről. Ez a történet Christopher Robinról szó, l Milne egyetlen fiáról. Remélhetőleg az utolsó, ami róla megjelenik. Hogy miért az utolsó az hamarosan kiderül.

Christopher Robin Milne 1920. augusztus 21-én született Londonban Alan Alexander Milne és Dorothy Milne egyetlen gyermekeként. Szülei kislányt vártak, akit Rosemary-ra kereszteltek volna. Egész kiskorában Christophert a szülei lányruhába öltöztették és hosszúra hagyták a haját. Billynek hívták, csak a keresztelésekor kapta végül a Christopher Robin nevet. A Billy Moon becenevet kapta a szüleitől mivel az édes kis kölyök eleinte nem tudta kimondani a saját nevét folyton elhibázta és Moonnak ejtette.

A Viktoriánus kor nevelési elvei nagyban eltértek a miénktől. A gyerekeket pár hónapos koruktól dada nevelte, szoptatta és érzelmileg is csak a dadához kötődött minden gyerek. A szülők partikra jártak, és a kor elvárása az volt, hogy pezsgő társadalmi életet éljenek. Ez nem volt másként a Milne családban sem. Amikor a poszttraumás stresszben szenvedő, már íróként ismertté vált Milne úgy döntött, hogy Londonból a nyugodt vidékre költözik családjával, Dorothy nem költözött velük, ő Londonban maradt. Mára már ez elképzelhetetlen, de akkoriban ez teljesen természetes dolog volt. A vidéki ház és az azt körül vevő erdő változtatta meg Alan és Christopher életét. Nem, ne várjunk happy endet ez nem egy Hollywoodi film, ez maga az élet.

Christopher első ajándéka anyjától egy plüssmackó volt, amit az akkori divatos névvel Edward mackóra keresztelt. Ez a mackó és Christopher a világhírű medve történeteinek ihletője. Christopher egyszer látogatást tett apjával a Londoni állatkertbe. Ott találkozott Winniepeggel vagy Winnievel a fekete medvével, ami a kisfiú kedvence lett és azonnal átkeresztelte saját mackóját Winnie-re. Hiszen tudjuk az eredeti történet címe Winnie the pooh. Micimackó mellé hamarosan újabb plüssállatok érkeztek ajándékba szüleitől, ezek voltak Füles és Malacka. Billy Moon a Clotchford farm erdejében játszott kedvenc állataival miközben apja, aki művészi válsággal küszködött figyelte őt és elkezdte leírni a történeteket. Kitalált plusz két karaktert baglyot és nyuszit. Majd később két új jövevénnyel bővült a plüssállat gyűjtemény, hisz megérkezett Kanga és Tigris is. Eleinte ezek az irományok csak rövid történetek voltak, amelyek különböző lapokban jelentek meg, mielőtt könyv formájában megjelent volna 1926. október 14-én egy londoni kiadó gondozásában E. H. Shephard illusztrációival.

Talán már felmerült önökben a kérdés, hogy hol is lehet Róbert Gida. Róbert Gida a félénk, kislányos kisfiú ott játszik Micimackóval a Cotchfordi farm erdejében, egy ősrégi diófán, és kedvenc plüssmackója Christophernek szólítja amikor átadja neki a csupor mézet. A könyv 26-os megjelenését hatalmas siker követte, amely Alant is meglepte. Christopher élete ettől a pillanattól gyökeresen megváltozott. Anyja teljesen a hírnév mámorába került és folyton fotózásokra, interjúkra hordta a fiát. A kisgyerek élete a fotósok és riporterek kereszttüzében zajlott. Apja a születésnapján egy rádió stúdióból hívta fel és köszöntötte fel, hogy a rajongók ennek is a részesei lehessenek. Christopher Robin lassan a feledés homályába süllyedt, helyére Róbert gida lépett. Így szólították az utcán felnőttek és gyerekek egyaránt. Apja túl későn ébredt rá mennyire sokat árt ez fiának és próbálkozásai arra, hogy kiszakítsa ebből a mérgező környezetből mind kudarcba fulladt.

Második kötetének megjelenése után, mikor kettesben újra ellátogattak a londoni állatkertbe az állatkert igazgatója fotósokkal lepte meg őket és megkérte Milnét, hogy engedje, hogy lefotózzák Winnievel az igazi Micimackóval. Egy teljesen kifejlett fekete medvéről beszélünk, ami bár híres volt kedvességéről azért mindannyian tudjuk, hogy ez a mutatvány mennyire veszélyes lehetett volna. Ha azt hiszi a kedves olvasó, hogy erre a felkérésre nemleges válasz érkezett téved. A 10 éves Christophert bevitték a medvéhez, hogy reklámot csináljanak az állatkertnek. Alan ezután megígérte fiának, hogy soha többet nem ír Micimackóról és hogy hamarosan elfelejtik majd az emberek és a történet újra csak kettőjüké lesz. Mint azt ma már tudjuk ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Milne sikertelen próbálkozásai, hogy kivonja fiát a hírnévből arra a döntésre kényszerítették, hogy beadja fiát bentlakásos iskolába, hisz ott nem érhették el az újságírók. Csak egy valamivel nem számolt a gyerekek irigységével. Christophert folyamatosan bántották a társai. Apja 23-ban írt versével kínozták, ami fiáról szólt. A vers címe magyarul Vecsernye, eredeti címén Vespers. Magyarul így hangzik az ominózus sor Csitt, Csitt, Csak suttogva, Imádkozik most Róbert Gida. De az eredeti angol verzióból sokkal jobban érezhetjük, amit Christopher érzett akkor. Hush! Hush! Whispers who dares! Christopher Robin is saying his prayers. Voltak, akik átírták ezeket a sorokat arra, hogy Hush! Hush! Nobody cares, Christopher Robin has fallen downstairs. Ami annyit tesz Csitt csitt kit érdekel, Christopher Robin leesett a lépcsőn. És tényleg lelökték őt a lépcsőn. Egész gyermekkorát átjárta a fájdalom, a megalázottság.

Gyermekeinkről még többet ITT!

A második világháborúban beállt katonának. Szerencsésen hazatért, de soha egyetlen fillért sem fogadott el az örökségéből. Meggyűlölte Micimackót, ami akkoriban sokakat megbotránkoztatott. Első unokatestvérét vette feleségül akitől egy kislánya született, aki beteg volt. Egy könyvesboltot nyitott és ahogy apja ő is sikeres íróvá vált. De teljesen elzárkózott a hírnévtől és egy egész életen át próbált megszabadulni Róbert Gidától, ami persze lehetetlen vállalkozás volt. Apjának sem tudott soha igazán megbocsátani, akiről életrajzi regényében a The enchanted place-ben így ír „Úgy tűnik nekem, hogy az apám úgy jutott oda ahová jutott, hogy felmászott a gyermeki vállaimon. Elvette tőlem az igazi nevem és itt hagyott egy üres hírnévvel, hogy a fia vagyok”.

Christopher életét tönkretette a hírnév, a fotósok és az újságírók. Ha ma élne helyzete sokkal rosszabb lenne, hiszen a Micimackót újra és újra kiadják, feldolgozta a filmipar és folyamatosan játsszák a színházak is. Ráadásul életéről film is készült Viszlát Christopher Robin címmel. Paparazzók szaladgálnának utána és riporterek vennék körül a nap minden percében ahogy a mai hírességeket. Egyetlen kérdés kavarog a fejemben vajon hány Christopher Robin élhet ma világunkban.

Döbrössi Adrienn