Nap, mint nap találkozom azzal, hogy számos kérdés foglalkoztatja az embereket a nemi szerepek és a párkapcsolat témájában. Beszélnek – többek között – nők elférfiasodásáról, a férfiak elnőiesedéséről, tömeges szingli jelenségről stb. A tények szerint korunkban nagyon sok az ivarszervi betegség, meddőség, impotencia, hormonprobléma.

Nem akarom megítélni az egyedi élethelyzeteket, inkább igyekszem a felmerült szituációk mögé látni, megérteni a történelembe ágyazódó folyamatokat mind a magam, mind mások, tehát a segítő munkám érdekében.

Az alábbiakban minden kommentár nélkül felsorolok néhányat a férfi-nő viszonylatok jelenlegi helyzetéből adódó társadalmi, lelki és testi problémákból. Sok ember által megfogalmazott problémák alapján állítottam össze a listát:

Csonka családok elszaporodása, melyekből hiányzik a férfi. A gyermek számára mind a párkapcsolati együttélés, mind a nőiesség és férfiasság megélésének mintája hiányzik. Nők fokozott teherviselése: tanulás, munka, karrier, gyermeknevelés, család, külsőségeikben fokozott elvárásoknak való megfelelés, folyamatos felelősségviselés és döntési kényszer.

Férfiak: elköteleződéstől, felelősségvállalástól való elzárkózás félelemből és/vagy kényelemszeretetből.

„Mamahotel” terjedése.

Az ismerkedési helyzetekben a nők a kezdeményezők, a férfiak passzívak. Érzelmi elfojtás, az érzelem kimutatására való képtelenség. Egyre későbbre tolódott gyermekvállalás, vagy már lemaradás a szülés lehetőségéről kor vagy élethelyzet miatt. Állattartás gyermekvállalás helyett. Egoista gondolkodás, alkalmazkodás elutasítása, elmagányosodás. Kevés idő biztosítása az intimitás megélésére, a szerelemre. Az ivarszervek betegségeinek gyakorisága (mell, petefészek, méh, prosztata, here), hormonális problémák.

Szív- és érrendszeri betegségek nagyszámú előfordulása.

A következő, hosszabb írásomban ITT fogom leírni azt a gondolatmenetet, amelyben keresem a magyarázatot arra, hogy mi a történelmi és társadalmi oka a felmerült helyzetnek a nő-férfi viszonylatok területén.