A fogazat épsége és egészsége elsődleges fontosságú az életminőség szempontjából, hiszen, ha rosszak a fogak, számos kellemetlenséget, fájdalmat és akár súlyosabb egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. A hiányos fogazat az ételek megrágását hátráltatja, és ezzel az emésztést károsítja. A szuvasodás okozta fogbetegségek, valamint az ínygyulladás pedig gócként – még ha tünetet nem is mindig okoznak – akár más szervek egészségét is veszélyeztetik. A Smile Designers fogorvosi rendelő tulajdonosa és az esztétikai megoldások specialistája, Dr. Győrfi András részletezi, miért érdemes megfelelő időközönként megnézetni fogainkat.

Alkotónők magazin
Dr. Győrfi András

A vírus lecsengése után pedig az elmaradt kezeléseket, kontrollt ajánlatos minél előbb pótolni. A mai modern technológia segítségével teljeskörűen vizsgáltathatjuk meg fogsorunkat biztonságos, fájdalommentes és kiszámítható fogorvosi ellátásban részesülve.

Hogyan lehet megnyugtatni a pácienseket, hogy menjenek el fogorvoshoz a vírus lecsengése után?

2020 júliusára a híradások szerint ezer fő alá csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az első fertőzés-hullámon túljutottunk. A fogászati rendelők többsége márciustól kezdve lehetőségeihez mérten igyekezett felkészülni a megváltozott körülményekhez, ami korántsem volt egyszerű feladat. Küzdöttünk a beszerzendő védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre és műszerekre hirtelen megugró kereslettel, az ebből eredő készlethiánnyal és sokszorosára emelkedő árakkal. Mára, bár még mindig nem korlátlan mennyiségben, de ismét elérhetők az emelt szintű higiénés körülmények megteremtéséhez szükséges fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések. A fogászati rendelők pedig ez idő alatt kialakították az új protokollokat a pácienseik biztonságos fogadására és ellátására.

Mit tesznek meg annak érdekében, hogy a legnagyobb biztonságban fogadhassák őket?

Kizárólag előzetes bejelentkezéssel fogadunk pácienseket. Ez azért is fontos, mert első körben telefonon, rövid, célzott kérdésekkel szűrjük ki az esetlegesen koronavírus-fertőzöttség jeleit mutató érdeklődőket. Arra kérjük őket, hogy szájmaszk viselésével érkezzenek, és azt ne vegyék le a kezelés megkezdéséig. A rendelőbe belépve kötelező recepciós pultnál történő kézfertőtlenítés, ezután a recepciós hölgy érintés nélküli lázmérővel megméri az érkező vendég testhőmérsékletét. Ezután egy írásos kérdőívet is kitöltetünk a páciens aktuális egészségi állapotáról. A váró termünkben lehetőség szerint egyszerre csak egy vendég tartózkodik, meg is kérjük pácienseinket előzetesen, hogy kísérő nélkül érkezzenek. Közvetlenül a fogászati vizsgálat, illetve kezelés előtt fertőtlenítő hiperolos oldattal kell öblögetniük. A fogászati kezelést az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben (FFP2-es maszk, arcpajzs, védőszemüveg stb.) végzi el. A fogászatban nagy fejtörést jelentett a vírus megjelenésekor a rendelő levegőjének fertőtlenítése, ami különösen a vízhűtéssel járó kezelések során képződő vízpermet (aeroszol) miatt kiemelt jelentőséggel bír. 

Alkotónők magazin
Kezelés

Rendelőnkben ezt a problémát három módszerrel oldjuk meg:

  • A rendelő levegőjét folyamatosan fertőtlenítjük ionizáló szűrővel is ellátott berendezéssel, amely a vírusokat és baktériumokat is megöli.
  • A képződő aeroszolt közvetlenül a páciens arca fölé helyezett elszívó berendezéssel 99%-ban képesek vagyunk begyűjteni, így az nem is jut a rendelő levegőjébe.
  • A legtöbb kezeléshez gumilepedős (ún. kofferdam) izolálással a páciens szájüregét lényegében lezárjuk, elválasztjuk a kezelt fog felszínétől, így szintén nem juthat a páciens torkából fertőző ágens a levegőbe.

Természetesen mindig kiemelt figyelmet fordítunk a rendelő és eszközeink felületeinek higiéniájára, most azonban lehetőség szerint még több időt hagyunk ki két páciens között, hogy ezeket a feladatokat még tökéletesebben elláthassuk.

Miért fontos, hogy rendszeresen járjanak szűrésekre? Milyen gyakran érdemes megnézetni fogaikat?

Ennyi biztonsági előírás és intézkedés mellett, valamint az aktuális koronavírusos esetek alacsony számát figyelembe véve már nem lehet kifogás a vírustól való félelem arra, hogy ne menjünk el ellenőrzésre a fogorvoshoz! Sokkal nagyobb ugyanis a kockázata annak, hogy úgy ér valakit a fogfájás, hogy rövid időn, pár napon belül még egy magánrendelőbe is nehezen kap időpontot, hiszen jelenleg mindenhol a korábbihoz képest kevesebb vendéget tudnak fogadni. A rendszeres ellenőrzéssel nem csak a szuvas fogak, de az ínygyulladást okozó fogkő, a fogak kilazulását okozó fogágybetegség és egyéb szájnyálkahártya betegségek is időben kiszűrhetők. Én személy szerint egy konzultáció során tudom felmérni azt, hogy páciensemnek éves, féléves vagy még gyakoribb időpontot javaslok a fogászati ellenőrzésre attól függően, hogy mennyire tűnik fogkő-képződésre vagy fogszuvasodásra hajlamosnak.

Alkotónők magazin
Aerosol elszívó

Miben nyújtanak segítséget a modern technológia általi kezelések?

A jelenlegi, megváltozott körülmények között még fontosabb, hogy pontos diagnózissal tudjuk elkezdeni a fogászati kezeléseket, így biztosítva azt, hogy azokat a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb időponttal és biztos végeredménnyel tudjuk elvégezni. Ennek egyik záloga a digitális, 3D-ben elemezhető CT felvétel készítése, amelyet nem csupán implantátumok tervezésekor ajánlok, de akár már egy gyökérkezelésnél is, hiszen így már előzetesen felmérhető a gyökércsatornák száma és elhelyezkedése, lerövidítve ezzel a kezelés idejét. Igyekeztünk megtalálni a módját, hogy a fogtechnikai labor felé is minél kisebb kockázatot jelentsen a vírusjárvány. A fogtechnikára a páciensek fogazatáról vett lenyomatokat küldünk, melyeket alaposan fertőtlenítünk ugyan, ennek ellenére kijelenthetjük, hogy ez továbbra is a keresztfertőzésnek egy potenciális útja. Hogy erre is legyen megoldás, beruháztunk egy digitális lenyomatvételre alkalmas orálszkennerbe, amely a legtöbb, hagyományos lenyomatvételt feleslegessé teszi, és így egyszerűen, számítógépen tudjuk elküldeni a lenyomatot a fogtechnikai labornak. Emellett természetesen a páciensünknek is sokkal kényelmesebb és gyorsabb a lenyomatvételi művelet. Főleg azok örülhetnek ennek a megoldásnak, akik hányingerrel küszködnek a hagyományos fogászati lenyomatvétel során. További információ: https://smiledesigners.hu/