A Logiscool Élményalapú Programozó iskolahálózat – a gyermekek digitális írástudás és programozás oktatásának nemzetközi szakértője – kurzusain, workshopjain és táboraiban már 2021 óta tanítanak mesterséges intelligencia alapú programokat a 6-18 éves korosztálynak. Nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem hogy miként kell használni azt, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A következő évtizedek nyertesei ugyanis azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együtt élni és együttműködni a mesterséges intelligenciával.

Az AI több mint a ChatGPT: tények és tévhitek a mesterséges intelligenciáról

A mesterséges intelligencia állandó beszédtéma napjainkban, kiemelt fontossággal bír tehát, hogy megértsük, mi is ez a magyarul MI (mesterséges intelligencia), angolul AI (artifical intelligence) néven emlegetett technológia, ami szó szerint forradalmasítja életünk számos területét. Gyorsan változó világunkban a mesterséges intelligencia használatával összefüggő digitális írástudás, logikus és kritikus gondolkodás valamint a programozás elengedhetetlen a gyerekek sikeres jövőjéhez. Az állami iskolarendszer sajnos nem tud lépést tartani a téma oktatásának folyamatos tartalmi és módszertani fejlődésével, ezért szülői oldalról is ma már óriási igény van arra, hogy ilyen különórákra járjanak a gyerekek. Sokan azt gondolják, hogy a ChatGPT megegyezik a mesterséges intelligenciával. Ez egy tévhit. A ChatGPT csak egyetlen program a sok közül, amelyeket mesterséges intelligencia támogat. Mára több ezer szoftver és program működik AI alapokon, például sokak által régóta használt Siri, Alexa vagy a Google asszisztens is egy mesterséges intelligencia. A Chat GPT meghatározása szerint: „A mesterséges intelligencia (AI) olyan számítógépes rendszerek vagy gépek fejlesztését jelenti, amelyek képesek olyan feladatokat ellátni, amelyekhez jellemzően emberi intelligencia szükséges. A mesterséges intelligencia olyan intelligens ágensek létrehozását jelenti, amelyek képesek érzékelni környezetüket, tanulni a tapasztalatokból és döntéseket hozni vagy lépéseket tenni meghatározott célok elérése érdekében. Az emberi kognitív képességek utánzására vagy szimulálására tervezett technikák, algoritmusok és módszerek széles skáláját öleli fel.”

Az AI a Logiscool oktatási tevékenységének kulcsfontosságú része

A gyerekek digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel. Annak érdekében, hogy ne csak passzív felhasználói legyenek a technológiáknak, a Logiscool megtanítja őket gondolkodni, növeli kreativitásukat, koncentrációjukat és önbizalmukat, hogy aktív, kritikusan gondolkodó alkotókká váljanak. A Logiscoolban a programozás és a digitális írástudás készségeit világszínvonalú, hitelesített tananyag alapján viszik közel a 6-18 éves diákokhoz. Az élményalapú, modulokra épülő oktatás követi a világ digitális trendjeit, aktívan és kritikusan figyeli a technológiai fejlesztéseket annak érdekében, hogy azonosítsa, mit és hogyan kell beépíteni a gyermekek tananyagába. Már 2021-ben elindult a mesterséges intelligencia oktatása táboraiban, jóval a ChatGPT megjelenése előtt. Ma már a Logiscool kurzusain, számos táborában és workshopján nemcsak azt tanítják, hogyan működik az AI, hanem azt is, hogyan kell használni azt. A tantervben rögzített funkciók között többek között szöveggenerálás, szöveg-kép generálás, szöveg-hang generálás, rajzolás, arc- és mozgásfelismerés kamerán keresztül, zenekészítés, gépi tanulási modellek, minták, ajánlási rendszerek és képzési modellek felépítése, adatvizualizáció és chat bot létrehozása is szerepel. A Logiscool a technológia felelős használatára tanít. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a gyerekeket a biztonságosabb internethasználatra nevelik, tudatosítják a diákokban a lehetséges kockázatokat és hatásokat, nyilvánvalóan általuk is érthető szinten és módon.

A digitális írástudás a sikeres jövő záloga

Gyors technológiai fejlődés által meghatározott korunkban a digitális írástudásra és programozásra oktatás jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Felvértezi a gyerekeket a digitális világban történő eligazodáshoz szükséges készségekkel, felkészítve őket egy olyan jövőre, amelyben a technológia kiemelt szerepet kap. A programozás tudás különösen fontos szerepet játszik a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek kezelésében. Ahogy az AI továbbra is életünk különböző aspektusait alakítja, a programozás alapelveinek megértése létfontosságúvá válik az AI lehetőségeinek hatékony kihasználásához. A Logiscool meggyőződése, hogy – bármit hozzon is a technológiai fejlődés – az általuk tanított alapvető digitális ismeretek valamint a logikus és kritikus gondolkodás – segítenek a következő generációknak abban, hogy bízzanak a digitális jövőben, és sikeresek is lehessenek benne.


A Logiscool kurzusai szeptemberben indulnak országszerte 36 helyszínen, melyről további információ a https://www.logiscool.com/hu/programs/courses oldalon található.