A Kossuth Kiadó jóvoltából egy érdekes krimi orozat egyik kötete jutott el hozzám. A Paradise Valley a bestselleríró C. J. Box The Highway Quartet című nagysikerű sorozatának negyedik része.

Az ízig-vérig amerikai sztori cselekménye több szálon fut, melyek elsőre teljesen különállónak tűnnek, ám a végére teljesen összesimulnak. Egyrészt Cassie Dewell az észak-dakotai Bakken Megyei Seriffhivatal főnyomozója próbál a nyomára akadni annak a csak Gyíkkirálynak nevezett férfinak, aki az autópályákon és kamionmegállókban les áldozataira. Valamikor már majdnem sikerült rács mögé juttatnia, ám a férfi kicsúszott a kezei közül. A történet kezdetén Cassie újabb lehetőséget kap a sorstól, hogy megszabadítsa a nőket ettől a rettegett gyilkostól. Felállítja a tökéletesnek tűnő csapdát, ám a Gyíkkirály ismét túl jár az eszén és hiába bizonygatja Cassie az igazát, a balul sikerült akció után, melyben több kollégája is életét veszti, elbocsátják. Ezzel egyidejűleg Kyle Westergaard, a hátrányos helyzetű kisfiú, akit Cassie a védőszárnyai alá vett, eltűnik, miután környezetében elhintette, hogy egy régóta tervezett kalandra indul. Kyle nagymamája, mivel a rendőrség nem veszi komolyan, Cassie-nek könyörög, hogy keresse meg az unokáját. A nyomozó, megszabadulva a rendőrség által felállított szabályoktól, elvállalja az ügyet. Társak és támogatás nélkül, pusztán a saját józan eszére támaszkodva kell leszámolnia a gyilkossal, aki éppoly kegyetlen, mint amilyen ravasz. Vajon sikerül neki? A könyv izgalmas, majdnem letehetetlen. A történet behúz, magával ragad és nem enged. A karakterek jól kidogozottak, nagyon jól hozzák a „való világot”, oly annyira, hogy elborít bennünket az érzés: ez valóság! És hogy mi is olyan áldozatai lehetnek Gyíkkirálynak, mint azok a lányok, akik a különböző kamionparkolókban kerültek a férfi hálójába.

Ajánljuk ezt a könyvet minden krimi kedvelőnek, akik szeretik, ha egy történet éppoly valóságos egy könyv lapjain, mint az életben.