Sajnálatos módon minden plasztikai beavatkozás következménye a hegesedés, hiszen egy invazív beavatkozás az esetek többségében bőrkimetszéssel jár. A varratszedés következtében jelenik meg a nem kívánt heg. A Plasztika Esztétika, független döntéstámogató portál megvizsgálta, mely plasztikai műtétek mekkora heget hagynak maguk után, a hegeltávolítás.hu oldallal karöltve összefoglalták, milyen hegkezelési módszerek léteznek.

Mi is a heg tulajdonképpen?

A heg egy kollagéndús pótszövet, ami a sérülés után helyettesíti az elpusztult szöveteket. Többféle típusú hegről beszélünk, melyek az utókezeléstől függően különbözhetnek, a méretüket pedig a bemetszés nagysága befolyásolja.

BodyLift 360

A 360 fokos testplasztika számos különböző beavatkozásokat egyesít abból a célból, hogy megszüntesse a nagy súlyvesztés után létrejött bőrfelesleget. Lefedi a fenékfeltöltést, comb- és hasplasztikát, kar- és hátfeszítést, illetve nők esetében a mellfeszesítést is. Ezeknek a műtéteknek a hegesedési folyamatuk a bemetszés nagyságától függ, melyek egyenként alább olvashatók. Azzal lényeges tisztában lenni, hogy a BodyLift az az eljárás, aminél a legtöbb heg keletkezik, hiszen majdnem az összes plasztikai beavatkozás ötvözése ez a módszer.

Hát- és hasplasztika

Ezekre a műtétekre általában egy nagy fogyást követően van szükség, és két nagyobb felületű testrészt érint. A két beavatkozás során nagyjából egy 25 és 30 centiméter közötti bemetszést végeznek a sebészek az adott területeken. Gondos utókezeléssel a látható hegek kb. 6 hónap alatt gyógyulnak, a bőr alatti hegek pedig kb. 1 év elteltével.

Felkar- és combplasztika

Mint az előző eljárásoknál, ennél a két területnél is a megereszkedett bőr okozza az alap problémát, melynek oka lehet a fogyás vagy az öregedés. Az ilyen műtétek során az orvos eltávolítja a felesleges zsírszövetet és a megnyúlt bőr egy részét. Az eljárás során nagyjából 25-35 centiméter nagyságú bemetszésre kell számítani, melynek gyógyulási ideje a hasplasztikához hasonlítható.

Mellfelvarrás

Ennek a módszernek az igénybevétele során nem a mellek méretének megváltoztatása az legfontosabb cél. Egy olyan sebészeti operációról van szó, ahol a szakemberek a megereszkedett melleket visszaállítják eredeti helyzetükbe, a megnyúlt bőrfelesleget kimetszik, a mirigyállományt felemelik, és rögzítik. Túl nagy mellek vagy aszimmetria esetén a mirigyállományt csökkentik, vagy akár kisebb mellek esetében implantátum behelyezésére is megoldást nyújtanak a sebészek. A megereszkedés mértékétől függően különböző típusú bemetszéseket hajtanak végre ennél a műtétnél, így méretük is eltérő.

Teljes arcplasztika

Ennél a módszernél általában a megereszkedett bőr feszesítése és/vagy eltüntetése az elsődleges szempont. A bemetszés halántéktájon, a fül előtt és mögött, majd a hajas fejbőr oldalán, az áll felé történik. A beavatkozás során a középső arcfél izmok visszahelyezése és rögzítése, a szétvált nyakizmok egyesítése, a középső arcfél és a nyak bőrének feszesítése következtében a bőrfelesleg kimetszése történik. A bemetszés mérete általában 10-15 cm nagyságú.

Mellplasztika

Ennek az operációnak a célja az emlők méretének megváltoztatása, általában megnagyobbítása. A hegesedést mellplasztika következtében több tényező is befolyásolja: az utókezelésen túl a bemetszés típusa. Különféle bemetszések vannak az implantátumtól függően. A mell alatti bemetszésnél a sebész 3-5 cm hosszúságú vágást ejt a mell alatti redőben. A hónaljnál lévő bemetszés során 4-5 cm vágásra kell számítani, ez az emlőn nem hagy heget, és leengedett karokkal észrevehetetlen. Ennél a típusnál a megfelelő metszésvezetés elengedhetetlen a szép heggyógyulás érdekében. A bimbóudvar körüli bemetszésnél 4 cm vágás szükséges, ami után minimális hegesedés jön létre, ugyanakkor előfordulhat a bimbó érzékenység csökkenése.

Szemhéj- és fülplasztika

Erre a beavatkozásra a legtöbben a megereszkedett szemhéj megemelése céljából jelentkeznek. Az eljárás során a bemetszést a természetes redőkbe, úgynevezett áthajlási ráncokba ejtik, amelyeknek mérete kb. 3-4 cm. A szemhéjműtét utáni hegeket nem lehet észrevenni, mert a szem körüli természetes redők eltakarják őket. A metszés mérete hasonló egy fülplasztikához vagy egy anyajegy eltávolításánál végzett kisebb bemetszésre. A fülplasztikánál hasonlóképpen nem észrevehető a metszés helye, mivel a fül mögé kerülve alig látható. Ezek a fajta módszerek a legkisebb bemetszéssel járnak, ennek következtében minimális heggel számolhatunk. Természetesen az összes eljárásnál egyénfüggő a gyógyulási folyamat, hiszen máshogy áll össze kötőszövetünk, és másképpen reagál testünk az effajta külső beavatkozásokra. Lényeges szempont, hogy hegeinkre minden esetben oda kell figyelnünk. A megfelelő utókezelés vagy éppen annak hiánya nagymértékben befolyásolja a jövőben, mennyire lesz látható a műtét helye.

Hogyan ápolhatjuk megfelelően a hegeket?

Manapság már számos kezelési metódus közül választhatunk, például használhatunk különféle kozmetikai krémet vagy gélt. Közkedveltek a különböző szilikongél tapaszok is, amelyeket általában a friss hegeknél alkalmazzák, segítve ezzel a kötőszövet rostjainak megfelelő képződését. Fontos a megelőzésre figyelnünk, hogy elkerüljük a keloidokat és hipertrófiás hegeket. Több esetben igénybe lehet venni hegkorrekciós műtétet is, továbbá lézeres kezelésre is van lehetőség, azonban soha nem múlik el nyomtalanul. Otthoni ápolásra is van mód, a régi hegek sikeresen kezelhetők az EpiDerm szilikontapasszal, ProSil stifttel vagy Xeragéllel. A Xeragel szilikongél megoldást nyújt arra, hogy szabályozzuk a hegágy nedvesség- és oxigénszintjét, megfelelő feltételeket (homeosztázis) nyújtva a gyógyuláshoz. Az orvosi szilikongél klinikailag bizonyított, és már 30 éve alkalmazzák a műtét utáni hegek prevenciója céljából és kezelésére. Az orvosok és az egészségügyi szakemberek jó szívvel ajánlhatják pácienseiknek ezt a fajta hegkezelési módszert. Az EpiDerm szilikongél tapasz tökéletes bizonyos eljárás-típusokhoz mint például a császármetszés vagy a mellnagyobbítás, míg a Xeragel szilikongél és ProSil stift remek megoldás az arcon, a kézen vagy a test mozgékony részén található hegekhez.