A gyereknevelés sok örömmel és sok kihívással is jár. Mikor a csöppség megszületik, óvjuk, védjük, figyeljük minden mozdulatát, ringatjuk, babusgatjuk. Ahogy azonban nőni kezd, egyre inkább szükségét érezzük annak, hogy magunkra is jusson elég idő. Éppen ezért van, aki tudatosan törekszik arra, hogy a babát minél előbb önálló elalvásra szoktassa. Az időpont nincs kőbe vésve, vannak, akik már a 4-5 hónapos babáknál is sikereket érnek el, mások csak akkor kezdik el a szoktatást, mikor a pici már elmúlt 1 éves is.

Cikkünkben ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan történjék mindez.

Hogyan kezdj hozzá?

Valószínűleg hosszadalmas folyamat lesz, mire a baba megtanul önállóan elaludni, de ne add fel a próbálkozást egy-két kudarc után. Alakítsatok ki egy esti rituálét, amit mindennap követtek, így a babában is kialakul a biztonság érzése. Tudni fogja, mi miután következik, és megtanulja, hogy mikor jön el az alvás ideje.

A kicsik még több érzékszervüket is igénybe veszik a világ megismeréséhez, ezért az illatok, a hangok, a fények ugyanolyan hatással bírnak, mint a tapintás vagy az ízlelés. Amikor fürdik, igyekezz mindig ugyanazt a babafürdőt választani, ha zenét is kapcsolsz, akkor ugyanaz a dallam legyen mindig. A kellemes fürdőzést kövesse a törölközés, majd a puha, kényelmes alvóruha felvétele. Ha már a gyerkőc nagyobb, akkor a Liaabébé tipegő hálózsák termékei közül mindenképp érdemes beszerezni egyet-kettőt, mert ez nagyon kényelmes alvást biztosít a baba számára. Ami miatt nagyon szeretik, az az, hogy anyaga bambusz, ami egy jól szellőző, légáteresztő anyag, így ez a fajta hálózsák ősztől tavaszig használható pizsamaként. A kicsi derekát védi, de a lábait szabadon hagyja. A tipegő hálózsák nagyon praktikus viselet éjszakára, könnyen ráadható a babára, de ha éjszaka tisztába kell tenni a picit, könnyen le is vehető, ugyanis a legtöbb modell oldalt cipzáros, felül patentos. 6–9 hónapos kortól már használható, de sokan még a 4-5 éves gyerekeket is tipegő hálózsákban altatják.

Mi fontos még? Miért nem mindegy, milyen meleg a tipegő hálózsák?

Az elalvást nehezítheti sok minden. Nemcsak a megfelelő éjszakai ruházat kiválasztása fontos, hanem a fekhely megfelelő kialakítása és a szoba hőmérséklete is. Legyen kényelmes az ágy: puha, gerinckímélő matrac és ízléses ágynemű. Ha a tipegő hálózsákban alszik a gyerkőc, akkor sokszor takaróra sincs szükség, hiszen ez a babatextil úgy készült, hogy a kicsik ne izzadjanak bele, de ne is fázzanak benne. Mivel a Liaabébé baba- és gyermekáru webáruházban többféle tipegő hálózsák is kapható – 1.0 és 1.2 TOG-os is –, válaszd azt, amelyik a te babádnak megfelelő! Hogy mi alapján dönts? Nos, nem az évszakot, hanem a szoba hőmérsékletét, a babaágy helyzetét vedd figyelembe!

A 1.0 TOG ujjatlan tipegő hálózsákot a 21–24 °C-os szobákba, míg a hosszú ujjú, 1.2 TOG-os tipegő hálózsákot a 20–22 °C-os szobákba ajánlják a termék készítői. Az előbbi típus alá bambuszból készült bodyt is találsz a webáruházban. Ha közel van a fűtőtesthez az ágy, akkor bőven elég a vékonyabb bambusztipegő is.

Az önálló elalvás a babának is jó

Még egy fontos dologra hívnánk fel a figyelmed: ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha úgy döntesz, mostantól önálló elalvásra szoktatod a babádat. Teljesen természetes dolog, hogy én-időre neked is szükséged van.

Amennyiben következetesen végig tudod csinálni az esti rituálét mindennap, a gyermeked biztonságban fogja érezni magát anélkül is, hogy ott ülnél mellette, míg ő álomba szenderül. Ha megszokja, hogy a dolgok kiszámíthatóak, és érzi, hogy a közelében vagy és átmehet hozzád bármikor az éjszaka közepén – hiszen a tipegő hálózsák ezt is lehetővé teszi –, akkor gond nélkül fog elaludni egyedül is, sőt még az önbizalmát is erősítheted ezáltal.