A Lélekkel az Egészségért Alapítvány támogató partnereket keres az online Sulinyugi projektjéhez! Céljuk országosan elérhetővé tenni a gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak a stresszkezelő, kiégés megelőző programjaikat. Támogathatjuk a projekt egyik lépését, egyik célcsoportját, vagy lehetünk fő támogatók is. Eddig 11775 gyerekhez és azok szüleihez valamint 2453 tanárhoz jutottak el. Segítsünk, hogy most ez mindenkinek elérhető legyen!

Lélekkel az egészségért

A Sulinyugi program az iskolabezárás miatt csak online térben folytatódhatott. A pszichológus csapatnak fel kell készülnie arra, hogy akár a jövő félévben is lehetnek karanténos időszakok, így a Sulinyugi program online platformon való elérhetővé tételére hosszútávon kell koncentrálniuk ettől az időszaktól. Ezt a gazdasági recessziós időszakot egészségpszichológus csapatuk az innovációra és fejlesztésre szánja. Ezzel is szeretnének példát mutatni az egészségpszichológiai pozitív hozzáállásra, illetve a nyugalom és önfegyelem hatására a hatékony, koncentrált tervezésre, munkavégzésre.

A projekt fő lépései:

 1. Technikai fejlesztések: online platformok, honlapfejlesztés, online tananyagok
 2. Szakmai fejlesztések: Nyugimester képzés gyerekeknek, szülőknek stresszkezelő, kiégés megelőző képzések
 3. Díjmentes programok megtartása: előadások szülőknek, gyerekeknek Sulinyugi foglalkozások
 4. Pedagógus programok: a képzések online térbe való átültetése, akkreditáció, pedagógus workshopok
 5. Nyugizóna konferencia: szülőknek, szakembereknek – mindent az iskolai feszültségkezelésről, gyerekstresszről.

A projekt részletes ismertetése, indoklása

Az eddigi 2 hónapos karantén időszak sok tanulsággal szolgált a csapat számára:

 1. Tisztában vannak vele, hogy a szülőknek a jelenlegi időszak extra terhet jelent, mivel az iskolások stressze otthon csapódik le. A feszültségkezelést a szülők sem tanulták az iskolában, ezért nekik is szükségük van segítségre ahhoz, hogy meg tudják nyugtatni a gyermekeiket, kezeljék az otthoni stresszt: a mostani helyzetből eredő frusztráltságot, hisztiket. A weboldaluk fejlesztésével – Sulinyugi programjukat megtámogatva – a szülőknek közvetlenül segíthetnek abban, hogy az iskolában általuk tanított stresszkezelő technikákat hogyan hasznosíthatják a mindennapokban, és mit tehetnek önmagukért, a kiégés megelőzéséért. A szülőknek célzott programokkal segítenek. Külön segítségként előadásokat és szülőkonzultációkat terveznek, részben már el is kezdték ezeket, de a folytatáshoz anyagi segítségre van szükségük. Ehhez a lépéshez szükség van a honlap fejlesztésére és a díjmentes előadások terjesztésére, tanácsadók bevonására.
 2. A gyerekek otthon sokszor elveszettnek érzik magukat, vágynak a kapcsolódásra. Mivel az online eszközöket megtanulták már kezelni, így az online Sulinyugit érdemes elérhetővé tenni számukra. Kipróbálták, és működik, élvezték a gyerekek az online Sulinyugi órát a digitális térben, és a nekik már ismerős Learning apps felületet is, ahol szemléletes interaktív feladatokat adtak nekik. Sok hasznos, karantént támogató, stresszkezelő módszert gyakoroltak, ami segít a gyerekeknek kezelni a járvány alatt a feszültségeiket.  Ahhoz, hogy ezt a tudást átadják más szakembereknek is, a meglévő önkénteseiket átképzik, támogatva ezzel, hogyaz osztályoknak ők is megtarthassák a díjmentes stresszkezelő foglalkozásokat. Ezzel a lépéssel elég szakemberük lesz, amellyel az országos jelentkezéseket kielégítik. Ennek a lépésnek a megvalósításához szükségük lesz még videochat előfizetésekre.
 3. A pedagógusok nagyon hasznosnak élték meg az online platformon való találkozást, mert nemcsak a stresszt kezelték ezekkel a programokkal, hanem az online csoportok tartását, a technikai hátteret is gyakorolhatták közben. A tanárok mentális felkészítésében, a hatékony órai stresszkezelésben kaptak segítséget, jelenleg nincs rendszeres mentálhigiénés és pszichológiai támaszuk. Szívesen csatlakoznak hozzájuk a pedagógusok, de az akkreditációt hiányolják. Ebben az időszakban a pedagógusok és iskolapszichológusok számára akkreditálnának 4 tanfolyamot, ami megerősíti a program fennmaradását, és új tagokat vonzana az önkéntes csapatukba. A tanfolyamokat mind online, mind személyes módszerre akkreditálják, hiszen a későbbi karantén lehetőségekre is fel kell készülniük. A pedagógus képzések online lebonyolítására szükségük lesz online képzési platformra, amihez informatikai segítséget igényelnek a támogatás összegéből.
 4. Az online platformon való működés, a karanténos időszak pozitív változásokat is hozott számukra. Régi céljuk, hogy országosan elérhetővé teszik a programjukat, most ezzel az új csatornával elérhetővé válik. Eddig csak személyes programokban gondolkoztak, de mivel látják, hogy működik online is, illetve nagy szükség van rá, így megvan a csapatban a lelkesedés, hogy belevágjanak az országos elérhetőség felé. Ehhez a lépéshez sok belső képzés, szakmai fejlesztések, és konkrét programok megtartása szükséges, ami munkaidővel jár. A kapott bértámogatással ezt meg tudják oldani. Jelenleg csak félállásban dolgoznak kollégáik, viszont ha szükséges, és van rá keret, újra teljes állásban ezt a munkát el tudják végezni.

A csapat sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy folytassák ebben a helyzetben is a munkát, az alábbiakat már előkészítették a programhoz:

 1. önkénteseiket folyamatosan belső esetmegbeszélésekkel támogatják online, kialakították az alap tréning első online verzióját.
 2. Kidolgozták a gyerek tréning online verzióját, és begyakorolták.
 3. Folytatták a 3 éves kutatásukat a budapesti iskolákban, amelynek eredményeiről ősszel számolnak be. Ennek keretén belül több tanári tréninget tartottak. Céljuk a kiégés megelőző programok hatásvizsgálata, a tanári kiégés és a gyermekstressz összefüggéseinek mérése.
 4. Megtartották a Sulinyugi önkéntes képzést online terepgyakorlatos hallgatóknak is, nem hagyták abba a karantén idejére sem.
 5. A végzős pszichológus hallgatókat ebben az időszakban is bevonták az online programokba, támogatva ezzel az egyetemi terepgyakorlatot.
Lélekkel az egészségért

Jelenlegi helyzetük

Mint cilvil szférát, őket is súlyosan érint a járvánnyal járó gazdasági következmény is. A  díjmentes Sulinyugis programoknak a cégeknél végzett munkájuk jelentette a fedezetet, ami most jelentősen megcsappant. A 7 alkalmazott munkaidejét félállásra kellett csökkenteniük.

 • A járvány miatt azok a cégek, akik fenntartották őket a megrendeléseik által, létszámot kellett leépítsenek, így az ő költségvetésük is megszenvedte a helyzetet. Ezért nekik is csökkenteni kellett a munkaidőt, jelenleg a csapat csak félállásban tud dolgozni, mert nem tudják a béreket kifizetni.
 • Többen jelentkeznek, a várólistákon továbbra is ott vannak a motivált osztályok, a programot igénylik online is, szükség van a képzéseikre.
 • A Facebook követő bázisuk folyamatosan bővül, amióta elkezdték a live előadásokat a szülők számára. Igény is van rá, jönnek a javasolt témák, amelyekre kíváncsiak a nézők.

Az online térben már megvan az alap tudásuk, tapasztalatuk, át tudják adni a fő üzeneteiket interaktív játékos módon ezen a csatornán is, a gyerekeknek, tanároknak, szülőknek. Önkénteseiknek a belső képzések és esetmegbeszélések is hatékonyan működnek az online térben, így nincs kétségük afelől, hogy működni fog ez a projekt, ha van rá fedezet.

Célok, várható eredmények

Lélekkel az egészségért
 • Technikai fejlesztésekkel országos elérést biztosítanak az iskolapszichológus hálózatnak, szülőknek és gyerekeknek.
 • Az oktatási platform hosszútávú segítséget ad az alapítványnak, a fenntarthatóságukat segíti.
 • Szakmai fejlesztéseket tudnak eszközölni,kialakíthatják a Nyugimester képzést, mely a vizsgaidőszak vagy versenyek előtti megnyugvást és a tudatos, koncentrált felkészülési időszakot támogatja a gyerekeknek.
 • A szülőknek – a teszek magamért képzések segítenek az önmegnyugtatásban és a gyerekek otthoni nyugodt környezetének megtámogatásában.
 • Pedagógusok programjának online térbe való átültetése az iskolai stresszkezelés hatékonyságához járul hozzá.
 •  Az akkreditáció abban is segít, hogy több önkéntes fog csatlakozni a programhoz, amely egyenesen arányos a több gyermekhez való eljutáshoz.
 •  A Nyugizóna konferencia olyan nagy sajtóesemény, ami sok szülőt, szakembert vonzana, hiszen egy helyen megtalál minden iskolai stresszkezeléssel kapcsolatos témát.
 •  Díjmentes programok megtartásával az elérési számaik növekedését is várják:
 • online előadássorozatuk megtekintését több ezerre jósolják
 • gyermek Sulinyugik tartása: alkalmazottaik segítségével minimum 20 osztályfoglalkozást tudnak a támogatásból megtartani, amivel 600 gyermeknek segítenek. Ehhez még az önkénteseik által végzett munkát is hozzáadják, ennek segítségével az összes elért gyermek több mint 20.000 lesz.
Alkotónők magazin