Fuss” címmel forgattak fesztiválozó rövidfilmet, családon belüli erőszak témájában. A 10 perces videó horror stílusú, csattanóval a végén. Fejes Rita, színésznő találta ki az ötletet, és az egyetlen látható főszereplője, a témában többszörösen is érintett. 

Fuss - rövidfilm

Hogy jött az ötlet a film elkészítéséhez? Mi célból?

Sajnos a témát gyerekkorom óta hurcolom magamban, és ezek a démonok időnként utolérnek, így felnőttként is belefutottam ilyen helyzetbe. Az aktuális szituációt pedig Szirák Tamás, operatőr megkeresése adta, hogy forgassunk le egy horrorfilmet. Végül ennél a sztorinál maradtunk. Az elkövetőket nem tartja vissza túl sok minden. A cél persze lehet az, ha hangosabban kiáltunk együtt, messzebbre visz a hangunk, de az üzenet a fontos számomra: hogy lehet mit tenni hétköznapi emberként is! Igen, át lehet menni a szomszédba, helyre lehet tenni az illetőt, lehet értesíteni az ismerősöket, igenis sokszor ez rengeteget számít! Ne menjünk el mellette!

Miért pont ez a címe?

A saját történetemben volt egy mozzanat, amikor csak futottam, segítséget kérve, és remélve – nem kaptam. Vicc, de közben az a gondolat villant be, hogyha most egy horrorfilmben lennék, Oscar-díjas lenne a jelenet. Kár, hogy az nem film volt. Édesanyám is mindig ezt mondta: az a férfi, aki egyszer megüt, az újra meg fogja tenni, fuss, menekülj onnan! Igaza volt.

Te leszel egyedül a főszereplő?

Igen, ezt most így „álmodtam meg”. Mióta az eszemet tudom, színésznő vagyok, eddig nem dobott le sem a színpad, sem a filmvászon magáról, jó néhány díjjal rendelkezem. Legjobb színesznő díj itthon, 6 díj a Los Angelesi Nemzetközi Web Sorozat Fesztiválról, Vallai Fesztivál fődíjas előadásában főszereplő, ráadásul az én sztorim. Adott volt a dolog.

Kik álltak melléd? Mit lehet tudni a Szelíd Motorosokról?

Egy egész stábot es helyszínt sikerült gyorsan összehozni, saját zsebből, mini támogatásokból igyekeznünk kellett, mert a hotelek már nyitnak, nekünk egy egész folyosó és szálloda kellett még üresen. A Forster Vadászkastély és Szálloda csodás helyszíne és támogató vezetősége felajánlotta nekünk a lehetőséget, mi pedig éltünk vele. A stáb a következőképpen állt össze: rendező, script: Szűcs Dóra; ötlet, szereplő: Fejes Rita; szereplő: Nyutali Norbert; kamera, utómunka: Szirák Tamás; fotó: Kóbor Attila; drón: Gulyás Antal; hang: Szilvási István.

Fuss - rövidfilm

A Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen mára közel 1000 fős csapata 2016-ban kelt útra azért, hogy a félelemben élőknek segítsen. Civilekről, önkéntesekről van szó, akiket elérnek bármikor azok, akik rettegnek bizonyos személyektől, például nem meri átvenni a gyerektartást, mert a partner ilyenkor mindig kihasználja a helyzetet az agresszióra, vagy egy kisfiú nem mer hazamenni az iskolából, mert egy banda rettegésben tartja. A motorosok ilyenkor a maguk kellő jelenlétével nagyon sokat számítanak. Minden tiszteletem a csapaté évek óta, sajnos én anno nem ismertem meg őket. Megkérdeztem Mihály Zsoltot, mit szólna, ha a közös célért segítenénk egymást. Igent mondott. A Forsterben huszonkettő motoros jelent meg a promó fotózásra, kettőt kértem… ők ilyenek!

Milyen kulisszatitkokat tudhatunk meg?

Hogy éhen és szomjan haltunk volna, ha egy támogatónk, Farkas Boglárka nem jön ki, és hoz a stábnak enni- és innivalót. Hogy egy döglött poloska jól jön, ha „jelzést“kell a folyosó padlójára tenni. Hogy a stáb megtapsolt a végén, mert szerintük még egy jó erőben lévő férfi is nehezen bírta volna a megpróbáltatásokat. Tény, hogy nem érdekelt, mi lesz a testemmel: sok zúzódás, karcolás van rajtam, egy ág szúródott a talpamba, mivel mezítláb futottam az erdőben, jegelem a térdemet is a megerőltetéstől – de a cél ennél jobban érdekel. Minden köszönetem a stábnak – és azoknak a civil támogatóknak, akik segítik anyagiakkal a film létrehozását! Rengeteget számít.

Fotó: Kóbor Attila