Tizenhárom csapat részvételével rendezték meg a hagyományosnak számító regionális fakitermelő versenyt Pósteleken. A megmérettetés az első állomása volt a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatnak, ahonnan az első hat csapat kvalifikálta magát az országos döntőbe.

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat története jóval annak elindítása előtt kezdődött. A fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb foglalkozás, éppen ezért az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. mindent megtesz a balesetek megelőzése és a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében. Egyrészt az erdei munka biztonságának növelése érdekében életre hívta a fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszereléseket és munkavédelmi ruházatokat bemutató országjáró rendezvénysorozatát, másrészt elindította, és 2001 óta minden évben meg is rendezi a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatot. Az országos bajnokság versenyszámai az erdei fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását követik, ráadásul a négyfős csapatokban való együttműködés teljesen lemodellezi az erdei brigádok összeszokott munkáját is. Döntések, kombinált darabolások, gallyazások, hasítások egyaránt szerepelnek a kihívások között. 2011-ben az Andreas Stihl Kft. a szakmai szervezetekkel együttműködve, közösen alakították ki a versenyszámokat, az egységes szabályrendszert, és fektették le a pontozás alapelveit. A zsűri több paraméterre figyel, de a döntés versenyszámban lézeres műszerek is segítségükre állnak. Külön versenyszám a láncszerelés, amelyhez professzionális, vadonatúj benzines STIHL motorfűrészek állnak a csapatok rendelkezésére. A feladat, hogy a lehető leggyorsabban és sérülések nélkül szereljék le a vezetőlemezt a lánccal együtt és 180 fokos fordítással tegyék azt vissza. A feladatot évről évre elképesztő gyorsasággal teljesítik a versenyzők.

Az időn kívül természetesen nagy szerepe van a szabályos és biztonságos munkavégzésnek, amit a versenybírók szigorúan figyelnek, és a szabálytalan műveleteket büntetőpontokkal díjazzák.” – ismerteti Gémesi József főszervező. „A verseny mindig nagyban segíti a csapatok közösségépítését is. A jó hangulatban zajló izgalmas versenyeknek és a pozitív visszhangnak köszönhetően ráadásul a szakma presztízse is növekszik, egyre vonzóbbá válik a fiataloknak ez a nehéz szakma.”

Az idei Dél-Alföldi regionális versenyt minden második évben a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. (DALERD) és a Csiszér-Gép Kft. szervezésében hívják életre Békés megyében, a páros esztendőkben az ásotthalmi erdészeti iskolában rendezik az alföldi régiós megmérettetést. A szerdai kihíváson öt erdészet és öt erdészeti iskola, egy-egy szentesi tűzoltócsapat és rendkívül sikeres baráti formáció, illetve a Csiszér-Gép is rajthoz állt. Az első helyet végül a Csiszér-Gép Favágói érdemelték ki. Az egész versenysorozat alapelve, hogy a favágók minél biztonságosabban végezzék szakmai munkájukat az erdőben, készüljenek a balesetmegelőzésre. „Egyrészt a feladatok szolgálják az erdőben dolgozó emberek biztonságát, munkájuk segítését.”– fogalmazott Puskás Lajos erdőmérnök, a pósteleki zsűri elnöke – „Egy 20-30 méteres fa kidöntésekor óriási erők lépnek fel, de például a hasítás sem egyszerű feladat, ezért is fontos a professzionalitás. Emellett egy-egy fa több évtizeden keresztül nő, és ha már arra kényszerülünk, hogy kivágjuk, akkor fontos, hogy a leghatékonyabban használjuk fel, úgy, hogy az értékei ne vesszenek kárba. Ez is lényeges szempont.” – ismertette a szakember.

A 2019-es év regionális fakitermelő versenyek után a döntő Pákozdon lesz ez év szeptember 7-én.