Az ősz beköszöntével egyre korábban esteledik, ahogy pedig telik az idő, hamarosan reggel is sötétben kell munkába indulnunk. A hölgyek jelentős részének az őszi-téli időszakban jelentős mértékben csökken a biztonságérzete, Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban néhány egyszerű módszerrel fel tudunk készülni akár egy esetleges támadásra is.

önvédelem

1. Ha van rá lehetőségünk, közlekedjünk ismerőseinkkel, amennyiben pedig egyedül indulunk útnak, gondoskodjunk arról, hogy közeli családtagjaink ismerjék útvonalunkat és időbeosztásunkat is.

 2. Útközben figyeljük meg, melyek azok a pontok, ahol segítséget tudunk kérni a kora reggeli órákban és akár késő este is. Ez lehet egy éjjel-nappali, egy dohánybolt, egy ügyeletes gyógyszertár, de buszsofőr vagy éppen egy portás is segítségünkre lehet, ha bajba kerülünk.

3. Amennyiben munkánk a magassarkú viselését teszi kötelezővé, úgy körömcipőnkre minden esetben váltócipőként tekintsünk, otthonról kényelmes ruházatban, sportcipőben induljunk el és hazafelé se felejtsük el átvenni. Ne burkolózzunk bele hatalmasa sálakba, ne húzzuk a fejünkre a kapucnit, miközben zenét hallgatunk, hiszen így nem tudjuk érzékelni környezetünket, illetve a körülöttünk történő eseményeket.

4. Esős napokon az esernyő kifejezetten jó védőeszköznek számít. A nagyméretű darabokkal hadonászni tudunk, ezáltal egy esetleges támadás során távolságot tudunk tartani. A kisméretű változatokkal pedig erősebbet tudunk ütni szükség esetén.

önvédelem

5. Törekedjünk arra, hogy kezeink közlekedés során szabadon legyenek, ne cipeljünk több szatyrot egyszerre, hiszen így egy támadás során is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülünk. Lehetőség szerint egy nagyobb méretű táskát vigyünk magunkkal, amit a hátunkra is fel tudunk venni, így kezeink üresen maradnak.

+1 Járjunk önvédelmi edzésre, hiszen akár már néhány hónap alatt is elsajátíthatjuk azokat az alapvető technikákat, amelyek egy esetleges támadás során életmentőek lehetnek. A támadási helyzeteket stresszhelyzetben is gyakorolva lelkileg és szellemileg is felkészülhetünk az azonnali és tudatos reagálásra, így tovább csökkenthetjük az esélyét az áldozattá válásunknak.