Hogyan legyünk egyszerre jó szülők és sikeresek a karrierünkben? Lesz elég időnk a gyerekeinkre és erőnk a munkánkra? Teljesíthetünk-e jól mindkét szerepben? Kihez forduljunk, ha úgy érezzük, nem megy? Lehetünk önmagunkkal elégedettek, ha meg sem próbáljuk? – ezekre a kérdésekre, a piaci lehetőségekre és a szülői lélektanra ad rálátást a Coca-Cola HBC Magyarország #énjövőm programja keretében megrendezésre kerülő #jövőanyukája interaktív nap 2018. október 10-én.

Az eseményen ún. fishbowl beszélgetés[1] formájában járják körbe a témát a meghívott előadók. Azaz a hallgatóság közül a vállalkozó szelleműek szabadon beülhetnek és részt vehetnek Dr. Juhos Andrea HR és business-coach, Kádár-Papp Nóra alapító (Gyerünk, Anyukám!), McMenemy Márk rádiós és televíziós műsorvezető, a Daddy Cool című könyv szerzője, Palya Bea énekesnő, valamint Veiszer Alinda újságíró beszélgetésében.

A munka világában zajló forradalmi változások részeként soha nem látott mértékben nő a szellemi projektmunkások és a szabadúszó munkavállalók száma. Látványos a coworking – azaz a közösségi irodák – térnyerése: számuk az elmúlt három évben megduplázódott és az előrejelzések szerint az év végére közel 18 ezer iroda működik majd világszerte, csaknem 2 millió taggal. Hazánkban a gazdaságilag aktívak közel fele nő, miközben egyre nagyobb probléma jó munkaerőt találni. Mi a helyzet a szülőkkel? Hol és milyen körülmények között lehet ma szülőként munkát vállalni? Hogyan összeegyeztethető a munka és a gyereknevelés? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Coca-Cola HBC Magyarország és a Loffice Coworkid közös eseményén. A gyermekgondozás időszakában az édesanyák (vagy az édesapák) sok esetben izolálódnak a társadalomtól, nincs lehetőségük a játszótéren kívüli felnőtt interakcióra, közösségépítésre, önfejlesztésre. Ma a magyarországi foglalkoztatottak mindössze 4,6 százaléka dolgozik részmunkaidőben (KSH, 2017), ami messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4%), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.  A Loffice friss fókuszcsoportos felméréséből kiderül, hogy a kisgyermekes szülők nyitottak készségeik fejlesztésére, motiváltak és hajlandók is tenni a társadalmi elszigetelődés ellen a jövedelemszerzés érdekében. A magyarországi munkaerőpiac pedig tárt karokkal várja őket, hiszen csak az IT szektor egymaga több tízezer fős emberhiányban szenved, ráadásul a nők aránya az informatikai képzési alapszakokon tanulók körében mindössze 15% (BellResearch kutatás, 2015).

A Coca-Cola HBC Magyarország 2017-ben elindított #énjövőm programja segítségével inaktív, ún. NEET fiatalok (Not in Education, Employment, or Training) ingyenes, egynapos workshopokon tanulhatnak arról, hogyan keressenek állást, mit mondjanak, és hogyan viselkedjenek egy interjún, milyen képzésekhez csatlakozzanak, hogy azok lehessenek, akik valójában lenni szeretnének. A program kezdete óta már több mint ezren vettek részt a munkavállalást megkönnyítő, ingyenes képzéseken. Ezek a tréningek a GYES-en lévő anyukák számára is nyitva állnak, akik akár online is elvégezhetik a tanfolyam kurzusait a www.enjovom.hu oldalon. A vállalat összesen 8000 fiatal képzését tűzte ki céljául 2020-ig.

Ennek a missziónak a legújabb fejezete a #jövőanyukája interaktív nap.

 A PROGRAM

IDŐPONT: 2018. október 10.

HELYSZÍN: Loffice Budapest // 1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.

9:00 – 10:30 ➡ #JÖVŐANYUKÁJA INTERAKTÍV KEREKASZTAL // Üzletileg is sikeres szülők mesélnek arról, ők hogyan hangolják össze munkájukat a családi kötelességekkel. A hallgatóság köreiből bárki csatlakozhat a meghívottakhoz és megoszthatja saját gondolatait, tapasztalatait.

  • Juhos Andrea – HR és business coach / a karrierfejlesztéssel foglalkozó Lee Hecht Harrison Magyarország ügyvezető partnere // ANYA
  • Kádár-Papp Nóra – online tréner / Gyerünk, Anyukám! online edzőterem alapítója // ANYA
  • McMenemy Márk – rádiós és televíziós műsorvezető, író / a Daddy Cool című könyv szerzője // APA
  • Palya Bea – Prima-díjas és Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész // ANYA
  • Veiszer Alinda – Prima Primissima-díjas, Akadémiai Újságírói-díjas televíziós szerkesztő-műsorvezető / újságíró // ANYA

10:30 – 17:00 ➡ #ÉNJÖVŐM TRÉNING // Dr. Sinkó Erika business és life coach, az #énjövőm program trénere segíti a résztvevőket abban, hogy megtalálják útjukat a munka világának útvesztőjében. Egy dolgos délután az önismeret, önfejlesztés, networking és kommunikáció jegyében.

A szervezők játszóházzal és szakértői gondoskodással várják a gyermekeket a helyszínen, hogy amíg a szülők a család jövőjét építik, a kicsik biztonságban szórakozhassanak.

Bővebb információ és regisztrációs tudnivalók az esemény oldalán találhatóak: https://www.facebook.com/events/2094802234104618/

[1] A “fishbowl” beszélgetés egy adott téma nagyobb csoportban történő körüljárását teszi lehetővé. Az állandó résztvevők, a moderátor és négy beszélgetőtárs mellett egy ülőhely üresen marad. A fennmaradó helyre a hallgatóság köreiből bárki szabadon leülhet és hozzáfűzheti a saját mondandóját a témához. A kijelölt idő letelte után feláll és átadja helyét a következő önkéntesnek.