Egy hét alatt lett tízezer rajongója a Karanténsulinak, amelyet Várkonyi Judit író és kommunikációs szakember indított el. A Youtube-on és Facebookon rendszeresen jelentkező, viccesen dilettáns tanárnő hatalmas lelkesedéssel „tanít” bármit a matematikától kezdve a hittanon át az intimtornáig. Az írónő saját barátai szórakoztatására kezdett videókat gyártani, de pillanatok alatt sokezer ismeretlen rajongóra tett szert. Ő pedig beleállt a kihívásba.

Várkonyi Judit

Home office-ba kényszerült barátai szórakoztatására kiírta Facebook-oldalára, hogy online matematika oktatást vállal, aztán megindult a privát hergelés. Judit ugyanis köztudottan diszkalkuliás. És mivel ugyancsak mindenki tudja róla, hogy a konyhával hadilábon áll, adta magát az első két témakör. A gasztro témájú videót látva unszolni kezdték, hadd osszák meg másokkal is a tartalmat. A videókban egytől egyig használhatatlan online oktatási anyagokat rögzített, teljesen blőd tartalmakkal. A hittan aztán annyira megtévesztően és jól sikerült, hogy százasával osztották meg. Kilencvenötezernél járt a megtekintések száma, amikor az írónő létrehozta hivatalos oldalát és YouTube csatornáját, hogy ott boldogítsa tovább a nevetni vágyókat.

Szűk egy hét alatt fantasztikus megaközösséget hozott létre, az oldal életre kelt, sziporkázó kommentek sokasága sorakozik a posztok alatt, sőt, tegnap gondolatban már össze is fogtak egy operáció előtt álló csoporttag támogatásáért.

„A projektemet voltaképpen mások hozták létre. Amiért beleálltam, az az a felismerés, hogy az embereknek nagy szüksége van most egy olyan platformra, ahol fékek és korlátok nélkül jól érezhetik magukat” – fogalmaz Várkonyi Judit. A téma adta magát, a közösség azonban érdekes módon vegyes: a diákoktól a pedagógusokon át a szülőkig, fiatal, középkorú, nő és férfi egyaránt jelen van – csak egy valami közös bennük: a humor. „Egy darabig még elketyegünk a házi videóimmal, azonban, ha kinyitnak az iskolák és lecseng ez az őrület, ki kell találnom, milyen tartalmakat kínálok majd ennyi embernek. Szerencsére van kommunikációs tapasztalatom és fantáziám…” – teszi hozzá az első online karanténsuli kitalálója. 

Várkonyi Judit 2017 februárjáig több mint 10 éven át a Magyar Állami Operaház sajtófőnöke volt, jelenleg a Játékszíné. 2017-ben szakmai partnerével a Budapest Bár zenekar sajtókommunikációjáért is felelt. 2019-ben az I. Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny sajtófőnökeként a hazai sajtókommunikációt koordinálta. Négy opera témájú könyv szerzője, az első kettő az Európa Kiadó gondozásában jelent meg. Mindegyik könyv művészek élettörténetét dolgozza fel regény formában, személyes interjúk alapján.

Privát Facebook oldalán tízmásodperces novellákat posztolt, ebből született meg 2017 októberében Török Eszter illusztrációival a Kalandárium című irodalmi határidőnapló, amely két egymást követő évben is megjelent. Novelláit az Élet és Irodalom, valamint a Tekintet online folyóirat közölte. A Werk Akadémia komolyzenei menedzser képzésén és a Kortárs PR 4K-Képzésén tart PR előadásokat.

Idén újabb könyve jelenik meg, amelynek témája: erotika művészek szemével.

Elérhetőségek:

Várkonyi Judit Hivatalos Oldala

YouTube Karanténsuli