Hiába ismerik a mellrák elleni küzdelem eszközeit, mégsem cselekszenek a magyarok Évente több mint 500 ezer életet követel a mellrák a világon, pedig az időben észrevett daganat már nagy valószínűséggel gyógyítható. A magyar lakosság túlnyomó része tisztában van azzal, milyen módszerekkel fedezhető fel időben a betegség, mégsem tesznek a megelőzésért. A magyar nők 58 százaléka egyáltalán nem vagy nem rendszeresen végez önvizsgálatot az AVON legfrissebb kutatása alapján. Havonta 5 perc azonban sokak életét megmentheti.

Avon mellrák elleni küzdelem

Magyarországon évről évre emelkedik a rosszindulatú emlődaganattal diagnosztizáltak száma, 2016-ban 100 ezer lakosra vetítve 168,7 új beteget diagnosztizáltak mellrákkal, ami 26 százalékkal magasabb arány a 10 évvel korábbi statisztikánál[1]. Az egész világon magasak a számok a haláleseteket tekintve, évente több, mint fél millió életet követel globálisan a betegség az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint[2]. Dr. Drajkó Veronika, onkológus elmondta, hogy az időben diagnosztizált daganatnál 75 százalék esély van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessen az érintett személy.

Avon mellrák elleni küzdelem

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek majdnem kétharmada tud mellrákos megbetegedésről a környezetében. Ennek ellenére úgy tűnik, mégsem tudatosul bennük annak lehetősége, hogy ők is érintettek lehetnek a problémával kapcsolatban. A kutatás szerint ugyanis a magyar nők nagy része tisztában van azzal, hogy mit kellene tennie, mégsem cselekszik. A 20 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka az önvizsgálatot tartja a megelőzés legfontosabb módszerének, mégis, mindössze a harmaduk szán erre havi rendszerességgel néhány percet az életéből. A kutatási adatok alapján bár a 45-54 év közötti korosztály számára ingyenesen biztosított a mammográfiás szűrővizsgálat, mégis csupán 40 százalékuk él ezzel a lehetőséggel.

Avon mellrák elleni küzdelem

„Szeretnénk elérni, hogy az önvizsgálat havonta legalább egyszer a figyelmünk középpontjába kerüljön, és váljon a rendszeres havi rutin részévé. Ezért idén ősszel elindítottuk az „Önfigyelem Napja” mozgalmat. Létrehoztuk az „AVON19 – Az Önfigyelem Napja” Facebook eseményt, ahol havonta emlékeztetjük a csatlakozókat az önmagunkra figyelés, a melleink rendszeres önvizsgálatának fontosságára” – nyilatkoztaKósa Anita, az Avon szóvivője. – „Havi 5 perc önfigyelemmel számos esetben időben észrevehetővé, diagnosztizálhatóvá válik az emlőrák, amivel sok nő egészségét meg lehet óvni, akár az életét is meg lehet menteni.”

Avon mellrák elleni küzdelem

A kutatás szerint a 20 évnél idősebb nők negyede azért nem végzi el a rendszeres önvizsgálatot, mert nem tudja, hogyan kell. Pedig a szakértők szerint ez a megoldás a megelőzés első, legfontosabb lépése.

Avon mellrák elleni küzdelem

„Önvizsgálatot legkésőbb 20 éves kortól, havonta érdemes végezni, lehetőleg azonos időpontban, a menstruációs periódust követően. Fontos, hogy az első alkalommal inkább csak ismerkedjünk a saját mellünkkel, az ilyenkor kitapintott csomók általában ártalmatlanok. Inkább azokra az elváltozásokra kell odafigyelnünk, amit innentől tapintunk ki. A legapróbb elváltozás esetén is forduljunk orvoshoz” – hívja fel a figyelmetDr. Drajkó Veronika, onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

Avon mellrák elleni küzdelem

A mellek önvizsgálatáról több mint 30 évvel ezelőtt készült utoljára oktatófilm, ami mostanra elavult, nem alkalmas a fiatalok elérésére. Az AVON csapata ezért készített 2019-ben egy új videót, amelyet iskolákban alkalmaznak a felvilágosító órák keretein belül, valamint ingyenesen hozzáférhetővé tettek online, hogy bárki megtanulhassa az önvizsgálat lépéseit.


[1] https://www.ksh.hu/thm/2/indi2_8_1.html

[2] https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/breast-cancer/en/