Reggelente milliók végezik el ugyan azt a rituálét, vagyis az első csésze kávé elfogyasztását. Akár otthon, vagy útközben tejjel vagy tej nélkül isszák, a lényeg a friss kávé illata és aromája, amely beindítja a napot. A Lavazza, amelynek kávéjából több mint 27 milliárd csésze fogy évente, összegyűjtött néhány tippet és tudnivalót a kávéfogyasztók számára.

A, mint aroma

Az aroma sokkal több, mint pusztán a kávé illata, megtapasztalása is összetettebb folyamat. Ahogy felemeljük a csésze kávét, először megérezzük annak illatát, és az első korty után ezzel együtt az aromáját is!

B, mint blend

A blendek, azaz kávékeverékek a pörkölők titkos receptjei. Az elkészítés során különböző fajtájú kávékat kevernek azzal a céllal, hogy egyedi, összetéveszthetetlen aromaprofilt hozzanak létre. A keverés egyedi művészeti forma, amelyet Luigi Lavazza próbált ki először több mint 100 évvel ezelőtt. Manapság a legjobb keverékek hat különféle kávét tartalmaznak, amelyek lehetnek 100% Arabica alapú édes és illatos keverékek, vagy testes, vastag ízvilággal rendelkező Arabica és Robusta keverékek.

KV_Be_1

D, mint decaf, azaz koffeinmentes

A decaf, azaz koffeinmentes kávé előállítása során még pörkölés előtt a zöld színű babból kivonják a koffeint, majd ezt követően a hagyományos kávéhoz hasonló eljárásokkal kezelik. A kivonás háromféleképpen történhet: szerves oldószerekkel (diklór-metán vagy etil-acetát), vízzel vagy széndioxiddal (CO2 folyékony vagy szuperkritikus állapotban). Az első két módszerrel ellentétben – amely a koffein eltávolítása mellett az ízt is befolyásolja – a szén-dioxid alkalmazása lehetővé teszi, hogy a kávé aromás tulajdonságai megmaradjanak.

E, mint eszpresszó

Az eszpresszót az egész világon a kiváló olasz kávéként ismerik. Az italt a térfogata 10%-át kitevő, az olaszok által „crema”-nak nevezett összetevő jellemzi leginkább, amely teljes testet és intenzív aromát takar. Az eredeti „Espresso” jelentése „pillanat alatt készült” és az elkészítésnek két elengedhetetlen feltétele van: a eszpresszógép gyors kivonási eljárása (25/30 másodperc), valamint a 9 bar nyomás. A tökéletes eszpresszó négy tényező kombinációján alapul: keverék, őrlés, eszpresszógép és a készítői készség. A 25-30 ml mennyiségű italnak 75-80 °C hőmérsékletűnek kell lennie és kizárólag eszpresszó csészében lehet szervírozni. Az ideális „crema” legyen sűrű, rugalmas, tartós és mogyorós színű, soha nem lehet habos, halvány, túl világos vagy sötét színű.

I, mint intenzitás

Az intenzitás a kávékeverék karaktere. A test sűrűségétől, a zamat gazdagságától és az aroma erejétől függ. Egy eszpresszó akkor intenzív, ha nagyon testes, gazdag ízzel és jelentős aromával rendelkezik.

K, mint kávé

A kávé olyan ital, amelyet a Rubiaceae, a Coffea nemzetségbe tartozó trópusi növény magjainak ledarálásával készítenek. A növénynek több mint 66 fajtája létezik, amelyek közül leginkább kettőt termesztenek és hoznak forgalomba: a Coffea Arabicát és a Coffea Caneforát, vagy más néven Robustát. Egy csésze kávé többnyire vizet és 1,2-4% koffeint tartalmaz, amely az ital jellegzetes keserű jellegét adja és felelős az izgatottság és éberség érzéséért.

KV_be

Ő, mint őrlés

Az őrlés, vagy darálás során a pörkölt babot – finoman, közepesen vagy durván – porrá őrölik. A víz áthaladásának módját ez befolyásolhatja, így az őrlés mértéke megváltoztatja az ital kivonási sebességét és ezáltal a csészébe kerülő ital végső karakterét.

P, mint pörkölés

A pörkölés során a magas hőmérséklet miatt a zöld kávébab jellegzetes barna színű lesz. Ebben a fázisban a babok teljesen átváltoznak, nemcsak a színük változik meg, hanem csökken a súlyuk, nő a térfogatuk, nedvességet veszítenek, és ami a legfontosabb: kialakul az aromájuk.

Egészség

Még több egészség ITT!

V, mint víz

Fontos, hogy főzéshez friss, alacsony ásványianyag-tartalmú vizet használjunk, ezzel megakadályozhatjuk az aroma zamatának megváltozását. Egy csésze kávé 95%-a víz. Soha ne használjunk forró vizet a főzés gyorsítására. A csapvíz értékei minden városban különbözőek, ha kemény a víz, akkor keserűbb lesz a kávé (a keménységet adó sók feloldódnak és keserűvé válnak).

Z, mint zamat

A különböző érzékek találkozása, amelyek együttesen adják az eszpresszó karakterét. Jellemezhetjük az íz (édes, keserű, savanyú), az aroma (gyümölcsös, fűszeres), és a tapintható érzékek (testesség, hőmérséklet) összességeként is.

Alkotó_PR_kicsi

ITT VÁRUNK!