A konyha otthonunk egyik legfontosabb és egyben a legtöbb veszélyt rejtő helyisége is. Ezért tervezése több időt és odafigyelést is igényel. Érdemes átgondolni szokásainkat, illetve a funkciókat, amiket használni szeretnénk a konyhában töltött idő alatt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 9 tanácsot a konyhatervezéshez.

Alkotónők magazin

Konyha kialakítása

A konyha kialakítását természetesen nagyban befolyásolja a rendelkezésünkre álló költségkeret, a helyiség mérete, illetve a konyhai gépek, berendezések, a munkapult és a konyhabútor anyaga is. Mivel hosszú távú beruházásról beszélhetünk, ezért célszerű szakember segítségét kérni. Ha mégis magunk állnánk neki a konyha tervezésének, akkor érdemes az alábbi pontokat szem előtt tartani:

1, Konyhatechnológia kiválasztása

A konyha használatát illetően a munkavégzés háromszöge: hűtő-mosogató-tűzhely. Közel sem mindegy, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk, ha nem megfelelő a sorrend, nem esik kézre semmi sem, ami hátráltató tényező lehet.

Mindezek mellett érdemes figyelmet szentelünk arra is, hogy a legjobb páraelszívót válasszuk, hiszen ez számos téren befolyásolhatja a konyhai munkát. Hasonlóképp a hűtő, mikro kiválasztása és elhelyezése is sokat nyomhat a latba, így ezeket se hanyagoljuk el.

Alkotónők magazin

2, Alapterülethez igazított konyhai berendezések

Egy kisebb méretű konyhába megfelelő mennyiségű és méretű gépeket helyezzünk el. Gondolkozzunk el azon, milyen gépekre lehet majd szükségünk. Nagy méretű konyhában a tűzhely, páraelszívó, mosogató, hűtő, mikró, sütő, mosogatógép, borhűtő, grillező, kávéautomata, akár tv is helyet kaphat, de egy kis területű konyha esetében komolyan játszanunk kell a térrel..

3, Konyhapult méretek megválasztása

A konyha pultok ajánlott szabvány a 80-90 cm közötti magasság, de nyugodtan alakítsuk ki testmagasságunknak megfelelően, mert más magasság kell a főzéshez vagy a mosogatáshoz, tésztadagasztáshoz, étkezéshez.

A pultok mélysége minimum 60 cm legyen, a főzőlap és mosogató között legalább 60-80 cm legyen, illetve a tűzhely két oldalán érdemes minimum 40-40 cm helyet biztosítani.

Alkotónők magazin

4, Alsó-felső szekrény magassága

Alsó-felső szekrény közötti magasság 45-50 cm, átlagos mélysége 30 cm. A felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha álló helyzetből kényelmesen elérjük a felső polcot is.

5, Konyhai berendezések magassága

A magasan beépített sütő vagy mosogatógép sokkal kényelmesebbé teszi a használatukat, így bátran választhatunk magasra beépíthető típust is. A páraelszívó megfelelő elhelyezése szintén fontos, ezért figyeljünk arra, hogy a tűzhely felett 60-70 cm magasságban kell elhelyezni, mert így szívja el hatékonyan főzés közben a szagokat.

6, Főzőlap-mosogató elhelyezése

Fontos a konyha kialakítása során, hogy ablak alá főzőlapot és mosogatót lehetőségeinkhez mérten ne tegyünk. Amennyiben mégis szükséges, ez utóbbinál válaszunk dönthető vagy munkapultba süllyeszthető csapot.

7, Konyha pultok közötti távolság

Amennyiben az alapterület lehetővé teszi, gondolkodhatunk kétsoros, L, U vagy G-alakú konyhában, de akár sziget kialakításában is. A pultok közti távolság viszont ne legyen kevesebb, mint 100-120 cm, mert az a mozgásban hátráltathat minket.

Alkotónők magazin

8, Konyhai szekrény ajtók-fiókos elemek aránya

A konyha kialakítása során a főzőlap jobb és bal oldalán fiókokban főzéshez szükséges eszközöknek (fakanál, habverő, merőkanál), illetve fűszereknek célszerű fiókot tervezni, hiszen így könnyebben elérhetők, mint egy ajtós szekrényben keresgélni. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy fiókot sarokba és túl magasra ne helyezzünk, mert használhatatlanná válhat. Sarokelemek esetében használjunk körbefordítható vagy kiforduló polcos megoldást.

9, Konyhai elektromos csatlakozási lehetőségek

A megfelelő számú és elhelyezésű konnektorok megléte mellett fontos, hogy arra is figyeljünk, hogy az egyes világítótestek ne vessenek árnyékot. Ellenkező esetben a konyhai balesetek esélye is nagyobb lehet, mint egy kellőképp megvilágított konyha esetében.

Összegezve:

A konyha tervezése során tehát számos pontot kell figyelembe venni, ezek egyrésze kényelmi szempontból, míg mások balesetvédelmi szempontból lehetnek lényegesek. Ezért mindenképp érdemesek sorra venni minden lehetséges témakört a tervezési folyamat során.