Hihetetlenül gyorsan változik a világ. Napról napra szembesülünk az újabb kihívásokkal, amelyek félelmet szülnek. Betegségek, infláció, háború. Hogyan maradjunk talpon ilyen nehézségek közepette? A testi és a lelki felkészülés a válságra egyaránt lényeges. Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója segít a belső nyugalom, lelki erő megtalálásában.

Sokak fejében megfogalmazódnak az alábbi kérdések a mai nehéz helyzetben: „Hogyan tovább?”, „Mi a következő lépés?”, „Mi lesz holnap?”, „Mit kell tenni egy ilyen bizonytalan világban?”. A következő néhány pontban Vicsápi Natália választ ad ezekre a kérdésekre.

Lelki felkészülés a válságra

– Már az elején felhívom a figyelmet arra, hogy nincsenek egyenmegoldások. Lehetőségeket adok a hozzám fordulók számára, amelyekkel kapcsolatban arra biztatom őket: köteleződjenek el a fejlődés mellett, és próbáljanak ki közülük minél többet – legyen az egy nézőpont vagy egy gyakorlat. Én hiszek abban, hogy ha kitartóak vagyunk, meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amelyek lelki megnyugvást hoznak az életünkbe. Még akkor is, ha most talán még nem hiszünk ebben – kezdte a tudatosságtanító.

Mit hozhat a változás?

– Dióhéjban: van, akinek mélypontot, valakinek viszont új lehetőségeket. Ez tény. Viszont egy valamit általában el szoktunk felejteni. Mégpedig azt, hogy a mélypont is elvezethet olyan lehetőségekhez és megoldásokhoz, amikhez nélküle nem jutottunk volna el. Meddig tartanak a mélypontok? Csakis tőlünk függ. Rajtunk múlik, mikor vagyunk képesek meglátni a változásban rejlő lehetőségeket. A cél minden esetben az, hogy kilépjünk a régiből, és belépjünk az újba. Ezt jelenti a fejlődés. Egy olyan folyamatot, amely során rájövünk, hogy az erő ott van bennünk, és ezzel az erővel bármire képesek vagyunk. Hogyan láthatjuk meg? Olvassunk könyveket erőforrások vagy képességek témában, illetve szeretettel ajánlom az érdeklődők figyelmébe az „Írd te a sorsodat!”, ami az én tollamból született meg. Javaslom, hogy nézzünk spirituális filmeket, amelyek során megannyi felismerésünk lehet magunkról. Van megannyi program vagy tréning, ami szintén támogatás lehet. Az „Ismerd meg önmagad!” éppen abban segít, hogy elmélyüljön az önismeretünk, ezáltal képesek legyünk jobban kapcsolódni a bennünk lévő erőforrásokhoz, amely szintén támogatja a lelki felkészülést a válságra – részletezte a vállalkozónő.

Tanulás és fejlődés új nézőpontok által

– Az első gyakorlat, amit szeretnék átadni az érdeklődőknek, valójában nagyon egyszerű: lépjünk hátra egy lépést, és kezdjünk el megfigyelni. A legtöbb ember félelemmel reagál a változásra. Ez természetes, nincs vele semmi baj. Azért félünk az ismeretlentől, mert nincs rá forgatókönyvünk. Nem tudjuk, mi vár ránk, és ez ijesztő. Viszont mi döntjük el, hogy benne ragadunk-e a félelembe, vagy kilépünk belőle. Mit tegyünk? Hogyan lehet „kilépni” a félelem spiráljából? Csak kövessük ezt a néhány lépést.

  1. Üljünk le egy kényelmes fotelba, vagy menjünk ki a természetbe. A lényeg, hogy el tudjunk csendesedni.
  2. Figyeljük meg magunkat ítéletek nélkül. Csak ízlelgessük, mi zajlik a testünkben, hol van feszültség, vagy milyen érzések jelentek meg.
  3. Most pedig kezdjük el azonosítani azt, hogy mitől félünk. Mitől szenvedünk a jelen helyzetben? Mi miatt aggódunk?

– Amikor elkezdjük nagyon racionálisan, ítéletek nélkül megfigyelni magunkat, rájöhetünk, hogy amitől félünk, az valójában még be sem következett. A félelmünk tárgya nem a jelenben van, hanem a jövőben. Kérdezzük meg: mi a baj a MOST-ban? Legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy semmi. Most, ebben a pillanatban minden rendben.

Túlélés a félelem elengedésével

– Kihangsúlyoznám, hogy a félelemmel nincs semmi baj. Egy alapérzelem, amely az életünk része. A probléma azzal van, amikor azonosulunk a félelemmel, és képtelenek vagyunk a megoldásra összpontosítani. Biztosan számunkra is ismerős a következő helyzet: hirtelen változás lép be az életünkbe, mi pedig már el is kezdjük játszani a filmet a fejünkben. Egy olyan drámát, ami megannyi félelmet kelt bennünk. Ezen agyalunk naphosszat, elmerülünk a negatív érzelmi spirálba, amellyel csakis katasztrófát lehet teremteni.

Jellemző gondolatok:

„Milyen szerencsétlen vagyok!” „Nekem semmi nem sikerül, minden balul sül el.”

Pontosan ilyen érzés egy negatív érzelmi spirálból teremteni az életet. Gondoljunk bele! Ha folyamatosan ezzel a gondolattal élünk, hogyan tudnánk bármi jóval kapcsolódni? Hogyan lehet így észrevenni a lehetőségeket? Egyszerűen csak elmélkedjünk ezen!

Hogyan lehet nyugodtnak maradni?

– Még egy kihívásokkal teli időszakban is meg tud jelenni az önbizalom és a nyugalom. Hogyan? A tudatosság által: a lelki felkészülés a válságra épp ezt jelenti: tudatosnak maradni, és nem hagyni, hogy az érzelmeink irányítsanak. A fejlődés első lépése, hogy meglátjuk: amilyen gondolattal éljük az életünket, az fog megjelenni a külvilágunkban is. Hallottuk már azt a kifejezést, hogy önbeteljesítő jóslat? Pontosan ez történik. Ott van a negatív gondolat, ami végül beteljesíti önmagát. Na, ez a tudattalan élet! A tudatos ember ezzel szemben még a változás idején is nyugodt marad. Nem ítél, hanem megfigyel. Nagyon racionálisan átgondolja, milyen érzések vannak jelen benne, miként hatnak rá a történések, és mire van szüksége ahhoz, hogy észrevegye a lehetőségeket. Mert a lehetőség mindig jön – a változás mellett lépked! Ez olyan biztos, mint az, hogy nincs mindig csak mélység vagy csak magasság. Ahol van mélység, ott megmutatkozik a magasság lehetősége is. A végkimenetel pedig: a fejlődés elindul, ha hagyod – részletezte Vicsápi Natália, önismereti tanító, a Nati Method alapítója.