2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adnak munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke részletezte, hogy az „Év Gyógyszerésze” számukra azért fontos, mert láthatóvá válnak azok az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészek, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért. Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról, és ezeket a szakmai anyagokat teszik közkinccsé a most megjelent könyv kiadványban. A XXXII. Magángyógyszerészek Országos Kongresszusán ők vették át a díjakat:

  1. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

  1. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna

Vargáné Dr. Tóth Katalin

III. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr. Sebők Ágnes

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatot kapott győztes patika egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

A pályázatokat bíráló szakmai zsűri tagjai: Dr. Mikola Bálint, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke; Prof. Dr. Szökő Éva, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnök; Dr. Samu Antal, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöksége tagja, Prof. Dr. Csóka Ildikó, Tanszékvezető egyetemi tanár SZTE és Prof. Dr. Halmos Gábor, egyetemi tanár – Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kar.

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta – Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022:

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid”

Elmesélte, mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat, és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban értesült róla, hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. Ekkor már tudta, milyen témában szeretné írni a pályamunkáját. Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában már sajnos megfertőződött az első hullám idején a családjával együtt. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte, hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat. Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a „Kedvenc Patikám” szavazáson nagyon szoros volt a küzdelem az első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között is. Ennek a pályázatnak a győztese a hagyományoknak megfelelően a lakosság véleménynyilvánítása alapján került kiválasztásra. A szavazatokért versenybe szállhatott az ország bármely közvetlen lakossági ellátást biztosító patikája. A legtöbb szavazatot kapott patika nyerte el a „Kedvenc Patikám” címet. Torjai Gábor kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos, hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, és megjelentetésre került a „Válogatás az Év Gyógyszerésze” pályamunkákból című könyv, amelybe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet, egyúttal képviselve Magyarország minden térségét.

„Kedvenc Patikám” nyertesek:

  1. Zafír Gyógyszertár (2484 Gárdony, Balatoni út 62.)
  2. Szent Sebestyén Gyógyszertár (2094 Nagykovácsi, Lenvirág park 1.)
  3. Arany Oroszlán Gyógyszertár (7682 Bükkösd, Kossuth Lajos utca 11.)

Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke összegezte, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket, amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak. Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban a hangsúly azon van, hogy minél tovább maradjunk egészségesek. Segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel megismertetni a pácienst. Utána következik a szekunder prevenció, amikor a gyógyszerész a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár a covid. Teszteket tud ajánlani, amelyekkel különböző vizsgálatokat lehet végezni. Kiemeli az önvizsgálat fontosságát. A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer, és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adnak tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használat során.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmondta, a gyógyszerészi gondozás arról szól, ha egy beteg belép a patikába, és szakmai segítséget kér, ez a segítség legyen minél inkább az ő igényeire van szabva. Ez az oka annak, hogy a Roche Magyarország már régóta kiáll emellett a pályázat mellett. Tisztában van vele, hogy ez egy szemléletmód váltást igényel, és hogy ezt csupán kampányokkal nem lehet megváltoztatni, ezért eldöntötték, hogy ezt a pályázatot hosszú éveken át fogják támogatni. A kollégákkal együtt hisznek benne, akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. Úgy gondolják, hogy olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás, amit a betegek kapnak.

A pályázatokról további részletes információkat az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” honlapokon (www.evgyogyszeresze.hu és www.kedvencpatikam.hu) találhatnak az érdeklődők.