Mindannyiunk fejében él egy kép arról az emberről, akit vőfély néven ismerünk. Általában úgy gondolunk rá, mint egy aranyos, vicces emberre, aki néha még talán kicsit spicces is, de ez egyáltalán nem zavar senkit. Sőt… No, de mi van akkor, ha a vőfély Nőfély?!

Kajdi Erzsi nőfélyre teljességgel véletlenül bukkantam, eleddig nem is hallottam arról, hogy ezt a tisztséget nő is betöltheti. Most viszont, ahogy készültem az interjúra, meglepetésemre elég sok nőfélyt találtam.

Kajdi_be_1

Erzsi, tudja, hányan vannak? Tartják a kapcsolatot egymással, vagy mindenki külön-külön dolgozik?

Pontosan nem tudom, nem kísérem figyelemmel, hiszen sokan csak abból az aspektusból választják, hogy jól lehet vele keresni. Hallottam olyat is, hogy egy esküvőn volt vendég és gondolta ezt mindenki meg tudja csinálni, de sokan elfeledkeznek arról, hogy ez a szép hivatás bizony sok munkával jár. Ismerni kell a szokásokat, a hagyományokat úgy itthon, mint külföldön egyaránt. Mert ma már sok a vegyes házasság. A  NŐFÉLY szót én találtam ki még a pályám kezdetén, ennek már közel 25 éve,- akkor még női vőfély sem volt –  hiszen úgy gondoltam, hogy a VŐFÉLY az férfi- hiszen a vő –vejem- szóból ered. Gondoltam, hogy MENYFÉLY leszek, -hiszen a másik fele a meny-menyem- de az elég furán hangzott volna.

Ön, miért választotta ezt a hivatást?

Véletlen folytán. Egy esküvőn voltam egy zenésszel, s nem volt senki, aki koordinálja az eseményeket, így elég szétesett az esküvő. Aztán a torta behozatalánál gondoltam egyet és felálltam, lesz, ami lesz elméletből kiindulva. Vagy azt mondják majd, félre, vagy esetleg adok egy kis pluszt. Az utóbbi lett, aminek nagyon örültem és végig vittem onnantól kezdve az esküvőt. Nagyon jó hangulatban telt el örömömre. Mivel esküvő és rendezvényszervező is vagyok, s akkor már pár éve foglalkoztam is vele, így nem volt ismeretlen számomra a vőfélyi teendő sem, mert voltak vőfélyeim.

Pontosan mi a feladata ma egy vő- vagy/és nőfélynek?

A lakodalom zökkenőmentes megvalósulásának fő rendezője és letéteményese mindenkor a vőfély vagy nőfély. Igazi hívatása úgy a vőfélynek, mint a nőfélynek a lakodalom minél vidámabb hangulatú lebonyolítása, a kacagtatás, mulattatás. Régen obszcén beszólásokat is megengedtek a vőfélyek. Míg a Vőfélyek rímekben beszélnek én, mint Nőfély a saját improvizáló készségemet használom.

Kajdi_be

Ma a 21. században mekkora az igény arra, hogy egy esküvőt ne a családi rokon, hanem egy profi ceremóniamester vezényeljen le?

A mai korban meghatározó szerepet kaptak a vőfélyek, nőfélyek, mellettük megjelentek a ceremóniamesterek, koordinátorok is. Nagyon fontos, hogy már az előkészületek folyamatában is segítséget tudjanak nyújtani, de ehhez sok mindent ismerniük kell, nem elég „csak” a hangulathoz fűződő dolgok ismerete. Nagy igény van rájuk, hiszen ebben a rohanó világban elkel a segítség már a szervezés elejétől fogva.

Nem veszik így el a lakodalmakból az a bizonyos „sógor-komás” érzés? Hiszen mégiscsak idegen a családszámára…

Csak a magam nevében tudok erre választ adni. Ha az adott lakodalom elején fel tudom mérni, hogy a násznép milyen hangulat fokon áll, s ahhoz mérem a mondandóimat, társítva a játékokkal, s bevonva mindenkit, akkor szinte egy csapatként fogjuk közre az Ifjú Párt. Mindenkit hagyni kell azért a maga nemében szórakozni, nem ráülve, kisajátítva, erőltetve a dolgokat. Hozzá kell tennem, hogy én minden esetben egyeztetek a párral mindenről, nem szeretem őket kényszerhelyzetbe hozni a várva várt nagy napjukon. Így elkerülhető az adott időben az esetleges konfliktus, hiszen a párok ismerik a meghívott vendégeiket.

Hajnali

A láthatatlan asszonyokról ITT olvashatsz még többet!

Mi a legszebb ebben a hivatásban?

A legszebb az, amikor a Nagy Nap olyan méltóan ér véget, hogy az Ifjú Pár és az egész násznép vidám, és felhőtlenül tud azonosulni, s a végére sem fáradnak el. Csodálatos érzés, amikor a két család – főleg, ha ott ismerik meg egymást (sok példát tudnék erre mondani) – eggyé alakulnak és boldogok. Melegséggel tölti el szívemet, ha az esküvő után is felhívnak, találkozunk, beszélgetünk, ez tükrözi azt, hogy jól végeztem a munkám, hivatásom.

Mi az, amit nem vagy csak nehezen tolerál nőfélyként?

Talán nincs is ilyen, hiszen igyekszem minden szituációt a helyzethez igazítani úgy, hogy a probléma észrevétlen maradjon. Kezdetben el kellett fogadtatnom, hogy nő vagyok, ezt sokan fura szemmel nézték anno, főleg vidéken. De sikerült legyőznöm azt a tévhitet, hogy csak férfiak alkalmasak erre a szép hivatásra. Engem büszkén tölt el, hogy sokat hívnak külföldre is. Amit esetleg nehezen tolerálok, ha az Ifjú Pár egészében vagy csak egyikük nem partner semmiben sem, mert így a násznép is nehezebben oldódik.

Kajdi_1

A családja nem bánja, hogy sok hétvégét Ön nélkül kell eltölteniük?

Gyermekeim már nagyok így nem gond. Ők viszont büszkék, amikor találkoznak olyan barátaikkal, ismerősükkel, akik voltak olyan esküvőn, ahol én voltam a Nőfély és elismeréssel beszélnek rólam, hogy például: Hu, az anyukád ilyen jó fej? Ezt nem is mondtad! Úgy megpörgette a násznépet olyan vidámság volt, nagyon jól éreztük magunkat. De szerintem mindent össze lehet egyeztetni, hogy se a család de a munka rovására se menjen egyik vagy másik hiánya. Mottóm: Akár esküvő, akár bál „A” Nőfély mindig a helyzet magaslatán áll!

Tervei a jövőre?

Elsorolhatatlan. – neveti el magát. A teljesség igénye nélkül, indult egy sorozatom, ahol igyekeztem visszahozni a régi igazi magyar lakodalmak hangulatát, s annak minden mozzanatát. Hiszen tudva levő, hogy még Budapesten belül is kerületenként más és más szokások voltak. Hát még Országosan! Nagyon elmentünk a nyugati világ felé, összekeverve azzal a sajátos hagyományainkat. A szépség, ami ebben rejlik, az visz tovább és tovább. Lassan, de készül az egyik könyvem is, amiben a jogi részeket szeretném összefogni, hogy a párok tudják, milyen papírok szükségeltetnek, ha a leendő párjuk külföldi, vagy már voltak házasok, ha külföldön szeretnének házasságot kötni, mily jogszabályok vonatkoznak, mit kell tenni házasságkötés után, és még sorolhatnám. Készülök megírni egy másik könyvet is, az én munkáim során látott-hallott történtekéből. De erről majd legközelebb.

Órákig elhallgattam volna még Erzsit annyi érdekes dolgot mesélt, de a helyünk véges, akit bővebben érdekel Erzsi munkája, illetve nőfélyre van szüksége, látogasson el Erzsi weboldalára: http://www.nofely.hu/

Köszönöm a beszélgetést.

Kövess bennünket a FACEBOOKON is!