Noha a kánikula megterheli a szervezetet, az edzés a legforróbb nyári hónapokban is biztonságosan kivitelezhető. Azonban nem árt figyelembe venni néhány tényezőt, amire fokozottan figyelnünk kell ebben az évszakban. A legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás!

Mudra Ágnes, az Infrasalon tulajdonosa, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző tanácsokat ad, hogy még mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban.

Infrasalon Mudra Ágnes

Mire ügyeljünk sportolás közben ebben a nagy melegben?

Az általános szabály itt is igaz, hogy 12.00 és 15.00 között a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a napon. Illetve mivel a legtöbb sport fizikai megterhelést jelent a szervezetnek, aminek elengedhetetlen következménye a folyadékvesztés, nyáron ez fokozottan igaz. Folyamatosan pótolnunk kell az elvesztett folyadékot, hiszen a sport mellé, a meleg is társul mint tényező, ami felerősíti az izzadást.

Milyen edzésformát válasszunk nyáron?

Bármilyen szabadtéri, vízi sportot, amiben örömünket leljük, és kihívást találunk benne. Viszont érdemes a reggeli vagy az esti órákra időzíteni az edzéseket, hogy elkerüljük a hőséget. Fontos a rendszeresség, a jó öltözék, a folyadékpótlás, és ha társaságban tudjuk végezni, az megkönnyítheti a tevékenységet, illetve összekovácsolhatja a barátokat, családtagokat.

Mennyi és milyen folyadékot fogyasszunk?

Rettentő fontos a folyadékpótlás, különösen a kültéri sportok esetében. 30-60 perces edzéseknél tökéletesen megfelel a víz, akár a csapvíz is, ami kiváló minőségű. Viszont egy óra után már érdemes valamilyen izotóniás italt fogyasztani, hogy pótoljuk az izzadsággal elvesztett folyadékot és az elektrolitokat.

Infrasalon Zugló, Budapest

Miért fontos, hogy a szervezetünk vízháztartását karban tartsuk?

Szervezetünk 60-70%-a víz, így annak normális működéséhez elengedhetetlen annak folyamatos pótlása. A vérkeringéshez, a vérnyomáshoz, a vér összetételéhez a tápanyagok felszívódásához, a salakanyagok szállításához, a belső hőmérséklet fenntartásához elengedhetetlen a víz folyamatos pótlása.

Mit kerüljünk a hőségben?

Fontos szem előtt tartani, hogy a sport már önmagában megterhelést jelent a szervezetnek, ha pedig ezt nyáron, a szabadban végezzük, az még fokozottabb igénybevételt jelent. Így aki eddig nem sportolt, az ne nyáron a 35 fokban kezdjen el kocogni. Legyünk tisztában saját szervezetünk korlátaival.

Mudra Ágnes Infrasalon Zugló Budapest

Mit okozhat a vízhiány?

Itt fontos megemlíteni, hogy ha csak akkor iszunk, amikor szomjasok vagyunk, akkor az már késő, hiszen a szomjúság-érzet már a szervezet vészjelzése, hogy elindult a kiszáradás. Ami azzal jár, hogy a vér besűrűsödik, kevesebb oxigén jut minden egyes szervbe. Tünetei lehetnek a szájszárazság, fejfájás, szédülés, sötétebb színű vizelet és száraz bőr.

Mit együnk ebben az időszakban?

Minden, ami friss és idényjellegű zöldség, gyümölcs. Kerüljük a nehéz zsíros ételeket, helyette inkább könnyű szárnyas- vagy halételeket fogyasszunk. Rengeteg folyadékot igyunk, de ne alkoholt, cukros-, koffeintartalmú italokat, hanem vizet vagy gyümölcs-, zöldségleveket.

További információ:

https://infrasalon.hu/