Nem indult átlagos napnak január 28-a a Vörösmarty Színházban. Már reggel sürgött-forgott az egész épület, rendezőasszisztensek készítették elő a szövegkönyveket, a munkatársak rendezgették a Kozák András Stúdiót és a tárgyalót, hogy a két olvasópróba kezdetére minden készen álljon.

Először a Trianon szereplői töltötték meg a harmadik emeleti Stúdiót, hiszen óriási szereplőgárdát (köztük Gáspár Sándort, Seress Zoltánt és Trokán Pétert) vonultat fel az előadás. A trianoni békediktátum 100 évfordulóján méltóképpen emlékezik meg a társulat erről a történelmi sorsfordulóról. Ahogy Szikora János rendező az olvasópróbán elmondta, nem a véletlen műve, hogy a színház nagyszínpadán egymást követi Vajk Istvánná válásának, az államalapításnak története, és a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményének története: „Ezek ugyanis nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek.”

Vörösmarty színház

Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárja fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszerepelőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Sárosi István – Trianon című drámájának ősbemutatója 2020. március 7-én lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

Vörösmarty színház

Alighogy megkezdődött a Trianon olvasópróbája, megérkeztek a Mikve szereplői is, ugyanis a Pelikán Fészekben is bemutató készül. Telihay Péter rendezésében Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabjának olvasópróbáján az előadás alkotója nyolc színésznőnk koszorújában fogalmazta meg gondolatait a darabról.

„A dráma problémáinak magyarázata az ortodox zsidó kultúrában keresendő. Hadar Galron ki tudja tágítani univerzálisabb problémává azokat a lokális színeket, amit az ortodox vallás előír. Ami nagyon jelenvaló most közöttünk. Az elnyomás, a nők helyzete, a tradíciók versus emberi jogok. Számos olyan aktualitásról fogunk beszélni, amiről azt gondolom, jó, hogyha van véleményünk. A darab alapkérdése, hogy a nők hogyan tudnak működni a társadalmunkban, ami még mindig a férfiak törvényei szerint működik.”

Az előadás egy rituális fürdőben, egy mikvében játszódik, ahol a vallási előírásoknak megfelelően havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. Itt találkoznak a különböző helyzetű, és korú nők, akik történeteket osztanak meg egymással saját életükről, gondjaikról. Együtt keresik helyüket, női és emberi létük értelmét, egy férfiak uralta világban.

Az előadás bemutatója 2020. március 7-én lesz a Pelikán Fészekben.