Egy korábban soha nem rögzített opera, az Erzsébet Erkel Ferenc által írt II. felvonásából hangversenyszerű előadáson készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház 2019. október 19-én az Erkel Színházban. A Kolonits Klára és László Boldizsár főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével hallható különleges produkciót Windhager Ákos és Kiss Eszter Veronika képekkel és izgalmas zenetörténeti adalékokkal tarkított bevezetője előzi meg.

Erkel Ferenc Erzsébet opera

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az Erzsébet második felvonásával bővül. A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner: Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet.

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették – ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását. A műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a legvalódibb Erkel-zene, s mint olyan, érdemesnek bizonyult rá, hogy az Opera együttesei és szólistái – Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Káldi Kiss András, Cser Krisztián Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatójának vezényletével előadják és lemezre vegyék. A koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra.

Erkel Ferenc Erzsébet opera

A szűk egyórás felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről – mindezt igazi ritkaságoknak számító képekkel illusztrálva.