Ezzel a mondattal indult el a fejemben és a lelkemben egy nagy változás, amelynek eredményeként mára, három év elteltével, közel a 60. életévemhez, több évtizedes testsúly-problémákkal küzdve, megtaláltam a saját testemmel való összhangot, a saját anyagcsere-ritmusomat, és a lehető legjobbá tettem az anyagcserémet.

A gyógyulás művészete

A mondatot Guus van der Bie professzortól hallottam, aki az Antromedicart közösség által szervezett, hároméves antropozófus orvos- és terapeuta-képzésen volt az előadónk. Az antropozófia jelentése: az ember bölcsessége. Az antropozófus gyógyítás és terápiák az ember és a világ egészének a lehető legjobb megismerése, és a szerzett tudás holisztikus alkalmazása az életünk, életvitelünk, testi-lelki egészségünk területein.

Anyagcseréd finomhangolása

Mit is jelent ez valójában?

Írhattam volna olyan szenzációs címet is, hogy hogyan fogyjál le 20-30-40 kilót éhezés nélkül, vagy hogyan szabadulj meg az inzulin-rezisztencia, élelmiszer-allergia, hisztamin-intolerancia tüneteitől.

A gyógyulás művészete

De mindez nem lenne így igaz, bár tudom, hogy ezek kiváló hívó-szavak mostanában. És igen, jómagam több, mint 30 kg-ot fogytam bő két év alatt ezzel a módszerrel, amelynek az elemeit sok tapasztalat és saját élmény alapján állítottam össze. Fő elemét az antropozófiai tanulmányaim jelentik, amelyek egészen más szempont szerint mutatták meg nekem a saját testem és lelkem működését, részvételét a saját anyagcserém folyamataiban. De nincs ebben semmi misztikum, éppen az a lényege, hogy nagyon gyakorlatias módszerekről van szó, viszont a megértésen keresztül vezet az út a megismerés és a megváltoztatás lehetőségeihez. Mert addig nem lehet a testünk étkezéssel, zsír-lebontásával, hormonális problémáival, allergiás reakciójával, túlsúlyával kapcsolatban valóban jól működő változásokat, módszereket javasolni, amíg az anyagcserénket nem ismerjük és nem tanuljuk meg behangolni. Méghozzá finoman – erőszak és kényszerek nélkül.

Tényleg az vagy, amit megeszel.

Tényleg minden a belekben dől el.

De mennyit tudunk minderről? Milyen tudással rendelkezünk a testünk és a lelkünk működéséről? A mai világ kihívásairól, és arról, hogyan reagál erre a szervezetünk? Milyen szerepe van a stressznek, az étkezés minőségének, az étkezéssel kapcsolatos hozzáállásunknak a súlyunk és testalkatunk, valamint a testi-lelki erőnk kialakulásában? A sok-sok információ mellett, ami mostanában már szinte elönti az internet és a könyvek világát az egészséges étkezés, fogyás „titkairól”, valójában súlyos tudás-hiányban, információ-hiányban szenvedünk a legalapvetőbb működéseinkkel kapcsolatosan is. Ezen szeretnék változtatni, javítani az Anyagcseréd finomhangolása című egyéni kurzusommal és az online tanfolyammal is, amelynek az első „évfolyama” már a képzés derekán tart. Több, mint 30 fővel, áprilisban indult az online képzés, amelynek keretein belül sok értékes ismertetőt, tananyagot, receptet, javaslatot tölthetnek le a tanulók, sőt, sok jó feladatot is kapnak, mert a képzésben igyekszem legalább egy részt interaktivitással megtölteni.

Ehhez a lehetőséghez társult a személyes tanácsadás, kurzus tartása is, mivel sokaknak szükségük van az egyéni kísérésre. A napirend, hetirend megalkotása, a bevásárlás, főzési technikák, új étrend kialakítása, a bátorítás, a lelki tényezők megismerése és feloldása, a fellépő változások értékelése, a sajt igényekhez való alkalmazkodás, a kísérés és a következő lépések kialakítása közös munkát igényel.

A gyógyulás művészete

A testi-lelki problémáink, mint például az anyagcserével járó zavarok, betegségek megismerése és megértése fontos feladat. Enélkül nem tudunk egyéni utat találni a megoldásokra. Ehhez szükségesek olyan ismeretek, amiket nem tanítottak meg nekünk sem az iskolában, sem a családban. És a manapság olyan sok információt kínáló internet világában sem tanulhatjuk meg. Egy-egy „csoda-módszer” híveivé válhatunk, követhetjük, lehetnek is eredmények, de nem fogjuk megtudni, hogy a mi saját testünk és lelkünk hol keveredett el, hol tévedt el, hová kell visszatérnünk, ha egészséges anyagcserét, és ez által egészséges testi-lelki működést szeretnénk magunknak biztosítani.

Ehhez figyelem kell, tanulás szükséges, idő, energia, új szokások, új ritmusok és nézőpontok felvétele. Nem mindenki képes erre – de aki igen, az egy nagyon szép, új területét ismerheti meg a saját életének, a saját működésének. Ténylegesen kézbe veheti az emésztését, az egészségét, a jó közérzetét, a testének és a lelkének az alakítását. Nehéz, nagyon nehéz figyelni magunkra. Megérteni, megfejteni a testünk és a lelkünk jelzéseit. Önismeret ez, méghozzá az anyagcserénk megismerésén keresztül lehet, hogy az egész életünk megismerése és megváltoztatása.

Aki kész egy ilyen nagy kalandra, azt várom szeretettel!

Bíró Tünde

Tanár, coach, tréner

Antropozófiai terápiák és szelíd gyógymódok tanácsadó

birotunde.net

gyogyulasmuveszete.net