Oroszlánok?! A Férfiak Klubja által létrehozott Gránit Oroszlán Példakép Díjjal évről-évre a felelősségteljes, hétköznapok küzdelmeiben példát mutató férfiakat jutalmazzák. Kiszorulásuk a családból, felelősségteljes hivatásokból, illetve a társadalom megannyi más területéről szomorú tendencia, hiszen a férfiakra a nőknek, a gyerekeknek és az egész társadalomnak szüksége van, nélkülük megáll a világ. A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal a férfi minta nélkülözhetetlenségére szeretnék felhívni a figyelmet. Arra, hogy férfinak lenni nem adottság vagy lehetőség, hanem jövőteremtő kötelesség is egyben. A közhasznú társadalmi szervezet idén már harmadízben készül kiosztani a Gránit Oroszlán Példakép Díjat azoknak, akik tenni akarásuk, áldozatos munkájuk, példamutatásuk miatt a legjobban megérdemlik. A nagyközönség előtt 2019. szeptember 6-tól nyílik meg a lehetőség, hogy jelölteket állítson a díjra, öt kategóriában.

Oroszlánok?! Ma, amikor a férfiak alig vannak jelen a családokban, a példaképeknek nagyobb jelentősége van, mint valaha. A Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre szerint nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy megállítsák, és megfordítsák a káros társadalmi tendenciákat. A problémát felismerőket, férfiakat és nőket egyaránt szeretnék egy zászló alá gyűjteni, hogy összefogva elég erő legyen elindítani a pozitív társadalmi változást. Ennek egyik pillérekként alapították meg a Gránit Oroszlán Példakép Díjat, amivel éppen azokat a férfiakat szeretnék felmutatni és jutalmazni, akiket példaként lehet állítani a jövő generációk elé.

Gránit oroszlán példakép

Az elmúlt 40-50 évben hiányoztak a férfiak Magyarországon és Kelet-Európában is a családokból, emiatt a férfi értékek nehezen öröklődnek, és ezért külön figyelembe kell venni a munkahelyen kívül a családi és társadalmi felelősségvállalás fontosságát, mert ez a két terület az, ami előre viszi a világot. Elhagyták a pedagóguspályát is, ennek következtében a gyerekek az iskolában sem nagyon találkoznak férfiakkal, viszont a családoknak, a nőknek férfiakra van szükségük. Az utóbbi időben a férfi értékekről szóló kommunikáció is negatív, ezért a fiúk nem igazán szeretnék célul kitűzni a férfivá válást, mert úgy érzékelik, mintha ez potenciális veszély lenne – részletezte a Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre.

Minden gyerek utánzás útján tanul. Látja a példát, lemásolja, és addig ismétli, amíg az belsővé nem válik. Elsajátítja. Természetesen a példa, amit elsajátít, lehet jó, de lehet akár rossz is. Nem nehéz megkülönböztetni a kettőt, egyrészt kiváló iránytű az ember belső erkölcsi érzéke, másrészt gyümölcseikről lehet különbséget tenni köztük; a jó példa életet, fejlődést, jövőt eredményez, és folytatható generációk hosszú során át. A rossz példa ennek pont az ellenkezője: előbb-utóbb törvényszerűen zsákutcába vezet, folytathatatlan. Saját értékeink továbbadásáról magunknak kell gondoskodnunk.

Nem csak a gyerekeknek, hanem minden embernek, az egész társadalomnak szüksége van elsajátítható mintákra, példaképekre, akikre felnézhetnek, akiket utánozhatnak, akiket követhetnek.  Egy olyan élcsapatra, akik már letettek valamit az asztalra, akik a teljesítményükkel, az elkötelezettségükkel, az életükkel már bizonyítottak. Így volt ez a történelem során eddig mindig, és így van ez ma is, legalábbis így kellene lennie. Ezeknek a férfiaknak a felkutatására és felmutatására hoztuk létre a Gránit Oroszlán Példakép Díjat – mondta Bedő Imre.

Gránit oroszlán példakép díj

2019. szeptember 30-ig az alábbi öt kategóriában lehet javaslatot tenni jelöltekre, akik a díj szellemiségének megfelelő mintát testesítik meg:

Apa példakép

A férfias minta családon belül történő átadása fontosságának, a minőségi apa-gyermek idő pótolhatatlanságának, az apa nélkülözhetetlenségének hangsúlyozására létrehozott kategória.

Férfi pedagógus példakép

A férfi pedagógushiány negatív hatásainak leküzdésére, a férfi pedagógusok presztízsének növelésére, társadalmi felelősségük kiemelésére szolgáló kategória.

Mester példakép

A Mester kategóriába olyan edzők, ifjúsági vezetők, oktatók, vagy más, értékformáló területen tevékenykedők jelölését vagy jelentkezését várjuk, akik a szakmai munkán túl az életükkel, emberségükkel állítanak példát gyermekeink elé.

Közéleti példakép

Oroszlánok, azaz olyan független közéleti személyiségek, írók, művészek, sportolók, vagy más, a közéletben értékformáló területen tevékenykedők számára létrehozott kategória, akik már valami jelentőset „letettek az asztalra” és követhető példaképek lehetnek.

Gránit oroszlán példakép díj

Felelős üzletember példakép

Olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára kialakított kategória, akik a saját érdekeiken túl messze távolabb látnak, és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben, ami nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul.

Azok közül, akiknek a jelöltségét elfogadták, szakmai zsűri választja ki a kategóriánkénti 3-3 döntőst. A döntősökből pedig szintén a szakmai zsűri választja ki minden kategóriában azt az egyet, aki 2019-ben megnyeri a Gránit Oroszlán Példakép Díjat.

Oroszlánok! Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjkiosztó gálára a döntősök jelenlétében 2019. november 18-án, nagyszabású gálaműsor keretében kerül sor.