Emlékszem a 3D nyomtatással, mint olyannal először az egyik Jurassic Park című filmben találkoztam. Gondoltam is magamban, hogy ez amolyan filmes trükk csak… Aztán alig telt el pár év vagy hónap?! És már itt is van a számomra ma is szinte felfoghatatlan csoda a 3D!

E szakma egyik jeles képviselője Erősné Bíró Imola, aki már 2014 óta foglalkozik 3D-nyomtatással, egyben ő a menedzsere a 3D Kívánság weboldalnak. Nem volt ez mindig így, hiszen a háromgyermekes anya környezetvédelmi mérnökként diplomázott.

Erősné Bíró Imola, 3D nyomtatás

De mi is ez a már-már fantasztikumba illő – hiszen lassan ételeket is nyomtathatunk magunknak -, hivatás? A 3D nyomtatás egy olyan modern eljárás, – mondja Imola -, amivel térbeli számítógépes rajz alapján tárgyakat készítünk olvasztott műanyagból, rétegről rétegre építve fel azokat.  A tárgyak méretét, alakját, a rajtuk lévő mintákat, feliratokat egyedileg adhatjuk meg minden egyes darabnál. A felhasznált műanyagot növényi hulladékból állítják elő, és a belőlük készült tárgyak alkalmasak élelmiszerek formázásához is. Csodálkozó tekintetemet látva Imola csak mosolyog, és halkan megjegyzi, hogy ezekért az előnyökért nem nagy ár, hogy a tárgyak felülete enyhén csíkozott, és nem tehetőek mosogatógépbe, kézzel kell megtisztítani.

És hogy miért lett a vállalkozás neve 3D Kívánság? Nos, mert egyedi tárgyakat készítenek 3D nyomtatás segítségével, például makettek, szappan- és sütipecsétek, fényképes lámpák, de 3D nyomtatást, mint szolgáltatást is vállalnak. Valamint Imola a kezdetektől ismertető blogot működtet a 3D nyomtatásról. Nos, ha ezt összeadjuk, meg is van a három kívánság, nem?

3D nyomtatás

Imoláék büszkék arra, hogy Magyarország legnagyobb, 2,6 m hosszú, 3D nyomtatással készült makettje az ő műhelyükből került ki. A Komáromnál jelenleg épülő Duna hidat mutatja be, és a híd látogatóközpontjában megtekinthető. De többször készítettek már ajándéktárgyakat a Tiszalöki Vízerőműnek is, pl. indulásuknak 60 évfordulójára az első turbinájukról.

Arra a kérdésre, hogy van-e valami újdonságuk, vagy mi a legnépszerűbb termékük, Imola mosolyogva válaszol, hogy izgalmas újdonságuk a felkapcsolt állapotban egyedi fényképeket megjelenítő hangulatlámpa. Ám a legnépszerűbb mégis az egyedi pecsét – mondja, ezzel segítik a legtöbb kézműves munkáját. Logózott natúr szappanokat, esküvőre köszönő ajándékot szeretnének vele készíteni. Hogy ez mit jelent? Nos, rövid szöveget, egyszerű ábrát, logót, de monogramot – akár díszes betűkkel is -, lehet vele készíteni.

3D nyomtatás

Kedves olvasó! Imola és csapata önnek is felajánlott egy ilyen egyedi pecsétet. Hogy ehhez ön hozzájusson nem kell mást tennie, mint nyeremény oldalunkon hamarosan megjelenő kérdéseinkre beküldeni a helyes választ. Mi pedig Fortuna Istenasszonnyal közösen kisorsoljuk a nyertest.

Ha többet szeretne megtudni a 3D nyomtatásról, keresse fel Imoláékat az alábbi elérhetőségeik egyikén.

A 3D Kívánság elérhetőségei:

www.3dkivansag.hu

www.3dkivansag.blog.hu

www.facebook.com/3dkivansag/