Az egyik leggyakoribb nőket érintő hormonális- és anyagcserezavar a
policisztás ovárium szindróma, vagyis PCOS. A kezelésében két fő elem játszik szerepet: az egyik alappillér a megfelelő étrend, a másik hangsúlyos része pedig a mozgás. Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző ad tanácsot arról, milyen módon javíthatjuk állapotunkat.

Mudra Ágnes

– A szakemberek sokszor a 160 grammos szénhidrát diétát javasolják, de én nem vagyok ennek a híve. Sok esetben pont az ellenkező hatást váltja ki. Nemhogy fogyást eredményez, de sokan híznak tőle. Lényege a napi 5-6 étkezés, megfelelő mennyiségű és arányú, lassú- és gyors felszívódású szénhidráttal. Ez sajnos egyáltalán nem ideális, ha szénhidrát-intoleranciával vagyis inzulinrezisztenciával küszködünk. A legtöbb ember számára mindamellett, hogy nagyon nehezen illeszthető a napirendbe, megfelelően beállított diéta mellett nincs is szüksége 2-3 óránkénti étkezésre, még ha inzulinrezisztens is – részletezte a szakember, aki egy igen népszerű és hatékony megoldást ajánl.

Infrasalon

– A túlsúly – főleg a hasi elhízás – nagyban befolyásolja a szindróma kialakulását. Erre a problémára egy nagyszerű alternatíva létezik, még pedig a ketogén étrend. Ez a fajta diéta egy nagyon alacsony szénhidrát-, ellenben magas zsírtartalmú étrend. Hatására csökkenhet az inzulinszint (és persze az inzulinrezisztencia is javul), könnyebbé és hatékonyabbá teheti a fogyást (még hasról is), javíthatja a bőrminőséget, a hormonszinteket, és segíthet a menstruáció beállításában. Ami jó hír, hogy csökkentheti a szénhidrátok utáni vágyat, hiszen a zsírokból elegendő energiát nyerhetünk. Nagy körültekintéssel kell kiválasztani, melyik módszer célravezető számunkra! Van, akinek a 160 grammos módszer válik be, és van, akinek a ketogén diéta. A másik leghatékonyabb PCOS-t pozitív irányba befolyásoló tényező pedig a rendszeres mozgás, ezért rendkívül fontos, hogy legalább hetente háromszor fordítsunk időt a sportra. Az is jó, ha sétálunk a családtagjainkkal, túrázunk a szabadban, a lényeg a rendszerességben rejlik.

További információ:  https://infrasalon.hu/