Augusztusban indul a Mozdulj! Közhasznú Egyesület 12. Balatont megkerülő tandemtúrája, amely egyedülálló retro hangulatot teremt, és összekapcsolja a kultúrát és a sportot az esélyegyenlőség jegyében.

A túra időpontja 2023. augusztus 11-16. Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke és Tálos Mónika, az egyesület alelnöke vezetésével kerül megvalósításra. A túra fővédnökei Rozbora András, parakajakos világbajnok és paralimpikon, valamint Szani Roland, műsorvezető. Az esemény örökös fővédnöke Horváth Lajos Laller, a Dakar motorversenyzője, míg kulturális nagykövetük Dóka Attila, dalszerző és gitáros-énekes. Az ép és látássérült résztvevők tandemkerékpárokkal indulnak útnak, egymás mögött haladva, ezzel kifejezve az összetartozást és gyűjtve a közös élményeket. Az egyedülálló kaland lehetőséget ad nekik arra, hogy újabb felejthetetlen pillanatokat éljenek át.

„A túránk során a retro jegyében kapcsoljuk össze a sportot és a kultúrát, különös figyelmet fordítva az esélyegyenlőségre” – nyilatkozta Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. „A gyönyörű Balaton környezete és a választott helyszínek lehetőséget kínálnak arra, hogy emlékezzünk két kiváló költőnkre. József Attilára a Balatonszárszón tartandó eseményen, majd a Petőfi centenáriumot Révfülöpön sajátos kultúrest keretében ünnepeljük. Célunk, hogy idén is felejthetetlen élményeket nyújtsunk a résztvevőknek, és együtt tapasztaljuk meg újra, milyen erő rejlik a közös együttműködésben.”

Az esemény kiemelt célja az esélyegyenlőség és befogadás népszerűsítése. A szervezők szeretnének találkozni a polgármesteri hivatalok képviselőivel és különböző civil szervezetek tagjaival, hogy az együttműködésük másokat is inspiráljon, és rámutasson az integrált rendezvények fontosságára. Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alelnöke hozzátette: „A közös munkánk érzékenyíthet másokat és felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen értékes pillanatokat jelenthet a fogyatékossággal élő embertársaink számára a figyelmünk és törődésünk. Az integrált rendezvények fontosak a befogadás és az esélyegyenlőség előmozdításában.”

Dóka Attila, a túra kulturális nagykövete elmondta: „A Mozdulj! Közhasznú Egyesület egész évben szervez integrált rendezvényeket, és kiemelt eseménye a Balatont megkerülő tandemtúra, amelyhez 2017 óta csatlakozom. Nagy izgalommal várjuk minden évben, ahogy a fogyatékossággal élő embertársaink is, hiszen ők itt tapasztalják meg a Balaton varázsát. Idén is versekkel és versmegzenésítésekkel, valamint egy kis retro hangulattal készülünk. A több mint 200 kilométeres táv megtétele nem kis kihívás, különösen úgy, hogy nem egyedül, versenyszerűen teljesítjük. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület szilárdan hisz abban, hogy az integrált rendezvények érzékenyítenek, és fontos gazdag és inspiráló élményeket nyújtanak mind az épeknek, mind a fogyatékossággal élőknek.”

Aug. 11. péntek, nulladik nap:

A túra ünnepélyes megnyitója Balatonszárszón, a zenepavilonban kerül sor, az ünnepi műsorral József Attilára emlékeznek (a műsorban a túra résztvevői vesznek részt).

József Attila emlékház felkeresése.

Ismerkedési est, zsíroskenyér party.

A vetélkedő, versenyző csapatok összeállítása, játék.

Aug. 12. szombat:

Útvonal: Balatonszárszó-Balatongyörök (68 km).

Balatonboglár: bobozás.

Fagyizás a balatonboglári híres retro fagyizóban, Laci bácsinál.

Balatonlelle: találkozás Kenéz István polgármesterrel, emlékszalag elhelyezése a túra emlékfájánál.
Este: retro disco, játékok.

Aug. 13. vasárnap:

Útvonal: Balatongyörök-Révfülöp (31 km).

Kora esti, délutáni órákban kulturális műsor Révfülöpön, Petőfi emlékév alkalmából.

Tagyon Birtok: időkapszula kiásása.

Balatoni borok kóstolója.

Révfülöp 18:00 órakor kulturális est, Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva

Aug. 14. hétfő:

Útvonal: Révfülöp-komppal át Szántódra (33 km).

Révfülöp: Munkás Szent József Templom felkeresése, elhunyt tandemes társunkról megemlékezés.
Atyai áldás a túrára és a résztvevőkre.

Aug. 15. kedd:

Útvonal: Szántód-komppal át Tihany-Sóstó (56 km).

Balatonfüred: flash mob a molónál.

Bala-Toni Retro Múzeum felkeresése.

Aug. 16. szerda:

Útvonal: Sóstó-kis bicajozás még a déli parton-Szántód.

Siófok: Kulturális műsor a főtéren.

Siófok: Bella Állatpark felkeresése.

Este: eredményhirdetés, buli.

Esténként: csapatjátékok, borkóstolók, az élmények felelevenítése. Napközben: fürdés a Balatonban, kulturális, szórakoztató és gasztro programok. A 12 év során elültetett emlékfáknál szalag elhelyezése.