A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a ToTu-termékek gyártójának kutatás-fejlesztési csapata Koszovóban, a Prizreni Egyetemen megrendezett nemzetközi szimpóziumon vett részt, amelynek kiemelt témaköre volt az emberi egészség megőrzése, javítása. Éppen ezért az olyan innovatív magyar élelmiszerek bemutatása és felhasználási lehetőségeinek ismertetése, mint a magas fehérje-tartalmú, szénhidrátot és zsírt nem tartalmazó túró-, sajtkrém-, tejföl-helyettesítő hatalmas érdeklődés mellett történhetett meg.

Dr. Németh Csaba Fotó: Juhász Melinda

A rendezvényen olyan egyetemek képviseltették magukat, mint a Iowa State University (USA), University of Wyoming (USA) vagy éppen az University „Mother Theresa” (Észak-Macedónia). Így még nagyobb megtiszteltetés volt a magyar élelmiszer-termék innovációk ismertetése.

Koszovó. Előad Vargáné dr. Tóth Adrienn

„Az igazán jó tejtermék-helyettesítők nem csak optikai és íz hasonmását jelentik az eredeti tejtermékeknek, hanem azokkal a sütési, főzési tulajdonságaik is megegyeznek. Így például egy túró-alternatívával szemben jogos igény, hogy segítségével tejmentes túrógombóc, túróspite vagy éppen a Koszovóban is bemutatott túró desszert készülhessen. Azonban a mi fejlesztéseink túl is mutatnak az egyszerű tejmentesítésen, hiszen az alacsony cukor és kalória tartalom segít számos fogyasztó egészségének megőrzésében, a diétázóknak és sportolóknak a céljaik elérésében.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök. A ToTu termékekkel készült finomságokkal sok más tejes finomság is kiváltható a házi készítésű túró rúdi vagy túrógombóc mellett. Itt van például egy tej-, glutén- és cukormentes vaníliakrémes meggyes mákkocka recept:

 

a tésztához:

10 tojásfehérje

20 dkg darált mák

2 dkg gm rizsliszt

8 dkg por eritrit

TOTU vaníliakrémes meggyes kocka

a krémhez:

6 dl ToTu tej

8 dkg gm és tejmentes vaníliás pudingpor

15 dkg eritrit

10 dkg kókuszolaj

továbbá:

20 dkg meggy (lecsepegtetett cukormentes befőtt is jó)

A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzáforgatjuk a mák, a rizsliszt és az eritrit keverékét. Sütőpapíros lemezre kenjük, majd 160°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A papírt eltávolítjuk, majd két egyforma részre (nem lapra!) vágjuk.

A krém hozzávalóit folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Rákenjük az egyik lapra. Megszórjuk a meggyel. Befedjük a másik lappal, végül hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen meg nem szilárdul.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek