Izgalmas időutazásra hívja közönségét az ARSO a Somorjai Sorozat második estjén. A helyszín Bécs, az 1820-as évek végén: a császárváros utánozhatatlan zenei miliőjét ezúttal Schubert és Paganini alkotásai idézik fel.

Első pillantásra furcsa ez a párosítás: mit keres minden idők legnagyobb hegedűvirtuóza, a sötét pletykákkal övezett „ördög hegedűse” a zenetörténet egyik legnagyobb géniusza, a dal, a kamara- és a szimfonikus zene halhatatlan nagymestere mellett?…Nos, 1828. március 29-én, az olasz művész első, szinte tömeghisztériát kiváltó bécsi koncertjén Schubert ott ült a közönség soraiban: el volt ragadtatva Paganini játékától, s a következő hetekben többször is meghallgatta fellépéseit.

A két Schubert-darab között Paganini ritkán hallható, a bel canto-dallamosságot a látványos virtuozitással ötvöző, brácsára írott Szonátája csendül fel Fülöp Levente brácsaművész szólójával. Az estet ezúttal is a Junior Prima-díjas Dobszay Péter dirigálja: “Paganini brácsára írt szonátája zenekari kísérettel hangzik el. Ez egy különleges mű ezen a koncerten és a repertoáron belül is. Paganini nagyon nagy hegedűs volt, de ennek ellenére hál’istennek erre a hangszerre is hagyott ránk ilyen virtuóz szólóművet. A brácsa szólós irodalom lényegesen szűkebb, mint a hegedű, Úgyhogy az, hogy ez most meg tud szólalni az igazán ritkaság számba megy. És általában brácsaművészek közül sem sokan vállalkoznak ennek a műnek a megszólaltatására. Nagyon virtuóz darabról beszélünk és egy olyan műről, ami ennek a hangszernek a sajátosságait olyan szín gazdagon tudja bemutatni, ami nem mindennapos.”

Schubert számára az olasz zene természetesen nem volt ismeretlen: éveken át Antonio Salierinél tanult, a Rossini által fémjelzett bel canto-opera hatása pedig már egy évtizeddel korábban megjelent életművében, az 1817-ben készült 2. (C-dúr) Olasz nyitány és az egy évvel később keletkezett, a fiatalkori szimfóniák sorát lezáró 6. (C-dúr) szimfónia egyaránt ez előtt az életvidám muzsika előtt hódol.

Ha tehát szívesen beülnének Schubert és Paganini baráti társaságába, a “Schubertiadaba”, a Somorjai Sorozat soron következő koncertjét november 16-án este hét órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház patinás Szent István termében hallgathatják meg.