… mondja Dobai Eszter, aki kedves, természetes, ráadásul ért is ahhoz, amit csinál. Profi módon használja az ecseteket, sminkeket és megmutatja, mi mindent hozhatunk ki magukból. Vele beszélgetünk most munkáiról, sikereiről, valamint a szakma kihívásairól.  

Mesélnél magadról, mióta sminkelsz? Miért pont ezt a szakmát választottad?

Az már egész kiskoromban világossá vált, hogy az alkotás örömet okoz…a családomat folyamatosan elárasztottam a rajzaimmal, imádtam mindent, amihez kreativitás kellett, azt meg főképp, ha nem korlátozta be senki az „alkotókedvemet”, ha nem vezényszóra kellett alkotnom. A kötelező feladatok valahogy soha nem működtek….14 éves koromban felmerült a képzőművészeti irány a továbbtanulásban, míg végül a pedagógia mellett kötöttem ki, de éreztem, hogy az nem az én utam. Aztán jött a smink! Ami mindig is szerelem volt, de jó pár év eltelt, mire magamat, és a körülöttem élőket is meggyőztem, hogy ebbe nekem bele kell vágnom. Kiválasztottam az iskolát, befizettem a tandíjat, majd tele izgalommal nekiindultam…….és a 16 órás kezdés előtt 20 perccel lerobbantam az autómmal a Rákóczi út kellős közepén, a belső sávba!!!!! Ez volt az első rög azon a bizonyos úton, amit még sok másik követett, de tényleg hittem, és hiszem, hogy nekem ezt kell csinálnom, és a sminkelés az a dolog az életemben, amiért bármilyen áldozatot képes vagyok meghozni. Az elején, mikor nem voltak még minőségi sminkes cuccaim, mindig sorban hívtam a barátnőimet, mindenkit sminkeltem, csak hogy gyakorolhassak. Persze ezért soha nem kértem pénzt. Sok év telt el addig, míg elégedett voltam a munkámmal, az eszközeimmel. Ma már a legjobb, legminőségibb cuccokkal dolgozom, de ehhez kellettek azok az évek.

Dobai Eszter sminkes

Mindig hangsúlyozod, hogy fontosnak tartod, hogy mindenki elfogadja magát. Te milyen úton jutottál el idáig?

Mára már elmondhatom azt, hogy elég sokféle nőtípussal, női arccal találkoztam, de szinte egyet sem tudnék mondani, aki teljesen elégedett magával, aki úgy szereti az arcát, ahogy van. Mindenki éles kritikával látja saját hiányosságait, de mikor én ellenérvként megmutatom, hogy a vékony ajkai mellé milyen hibátlan, gyönyörű bőr társul, teljesen meglepve néznek a tükörbe, hogy jé, tényleg! Én azt hiszem, viszonylag egészséges önképpel rendelkezem, tökéletesen tisztában vagyok a hiányosságaimmal, a kilókkal egész életemben harcban állok, hol ők, hol én állok nyerésre…….de azért, mert ilyen az alkatom, nem járok behúzott nyakkal, tetőtől- talpig feketében, és strandra is simán elmegyek a gyerekeimmel.

Szerinted mit üzen a világnak a smink?

Manapság insta látszat- világban élünk, a különböző képszerkesztőkkel megszerkesztett képek azt sugallják, hogy nincs lehetetlen, hogy a smink is egy eszköze annak, hogy elhitesd a világgal, milyen tökéletes vagy! A smink ennél sokkal több!! Hegeket tüntethet el ott, ahol az arcba égtek egy baleset nyomai….önbizalmat adhat fiatal lánynak, aki elhiszi magáról, hogy ronda, és a tükörbe nézve a könnyei csillognak…….és nevetést az idősödő hölgynek, aki a ráncai helyett a ragyogó szemeit veszi észre magán először.

Dobai Eszter sminkes, Tab

Mi a jó smink titka? Vannak speciális szépség trükkjeid?

A jó smink minden esetben az, ami viselőjéből a legszebbet hozza ki. Minden arc más, el lehet találni az arc karakteréhez legjobban illő festési technikát, színeket, de jó egy kicsit az arc mögé is látni, mert akkor lehet csodákat alkotni. Nemrég volt egy menyasszonyom, akit a próbasminken láttam életemben először. Semmit nem tudtam róla. Megérkezett, megbeszéltük nagyjából, hogy mit szeretne, elkészítettem az arcához, és színeihez leginkább passzoló, menyasszonyi sminket. Tetszett neki, fotóztunk, elment……az esküvőig még 3 hét volt vissza, ami alatt rengeteget leveleztünk, próbálta elmondani, mit szeretne máshogy az esküvőn, én próbáltam megérteni, de a levelezéseink alatt megismertem az ő lényéből, személyiségéből annyit, ami pont kellett ahhoz, hogy az esküvője napján egy olyan sminket festhessek neki, amit megálmodott.

Mit gondolsz a szépségről?

Azt, hogy kisugárzás nélkül mit sem ér…….és hogy múlandó, de a maga teljes valójában örök…..és hogy végtelenül sokszínű!

Mennyire követed a trendeket?

Nagyon!!! Ez az a szakma, ahol muszáj! Szinte minden héten kijönnek egy-egy teljesen új dologgal, színnel, textúrával, és én mindig olthatatlan vágyat érzek az újdonságok azonnali kipróbálására! Követem általam nagyra tartott sminkesek munkásságát, ily módon rengeteg inspirációt gyűjtök, és amint lehetőségem van rá, becélozom Budapestet, oktatásokkal, workshop-okkal bővítem a látásmódomat, fejlesztem a tudásomat, hogy hazaérve aztán belevethessem magam a gyakorlásba. Mert ennek a szakmának ez a két alappilére: a gyakorlás, és az önfejlesztés

Dobai (Szigeti) Eszter sminkes, Tab

Mik a terveid a jövőre nézve?

Sminkelni. Ez a fő célom. De mivel olyan helyen élünk, ahol ez csak hétvégi szakmaként tud működni, kellett választanom valamit, ami karonfogja az én szerelemszakmámat……ez pedig a műszempilla-építés lesz, amihez az elméleti tudást már megszereztem, de még rengeteget kell gyakorolnom, hogy vendégeket fogadhassak, mert a cél itt is, ugyanaz, mint a sminkelésnél. A vendégem elégedett, boldog tekintete, amit a tükörbe nézve látok……..alább nem adom!

Köszönöm a beszélgetést.