Az őszi napok beköszöntével az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal és az azon járó agyalással, mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova. Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője elárulja, a természetes növényi füstölők abban nyújtanak segítséget, hogy kipihentebbek legyünk, és oldjuk a feszültségünket, ezáltal koncentráltabban végezhessük a feladatainkat.

Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek. Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje. Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.

Nyugodtabb nappalok és éjszakák

A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe a nyugodtabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni, vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni, aludni. Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk. Sporttal, meditációval, zenével, kreatív tevékenységekkel és természetesen jól megválasztott füstölőkkel. A természetes füstölőknek megvan az az előnye, hogy igen gyorsan „hatnak” – percek alatt képesek bennünket lenyugtatni, áthangolni – míg a fentebb említett más tevékenységeknél ehhez jóval több időre van szükségünk – még meditációnál is. Ami pedig szintén a füstölők malmára hajtja a vizet az illóolajokkal szemben, az az a tapasztalat, hogy erőteljesebben működnek mentális szinteken, és így jobban és könnyebben segítenek az „agyalós” embereknek – mondta Papp Csilla, a FloraSense, a természetes füstölőszerek szakboltjának tulajdonosa.

Természetes füstölőszerek a lelki egészségért

Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát. Ezt a keveréket könnyedén füstölhetjük rácsos edényen a konyhában, míg elkortyoljuk a reggeli kávénkat / teánkat, vagy elkészítjük a reggelit. Füstölőpálcikák közül az Aromandise Herbosense családjából az Eukaliptusz-szegfűszeg is jó választás lehet napindításra. Otthon, az irodában egy ellazultabb állapot fenntartásában vagy az ehhez való visszarendeződésben a szantálfa, aloéfa füstölőpálcikák tudnak nagy segítséget nyújtani, de csak akkor, ha 100% természetesek és tiszták. Nem árt ezen a fronton is ébernek lenni, nem minden az, ami látszik, a papír pedig sok mindent elbír. Hazaérkezés után a bátrabb, bevállalósabb és eltökéltebb füstölő használóknak érdemes magukat körbefüstölve – például a közismert kaliforniai fehér zsályával – letenni a napi terheket, ez jól érezhetően azonnali megkönnyebbülést hoz. Esti füstölésnél pedig használhatjuk az ősi Egyiptomból ránk maradt KYPHI keveréket: már több ezer évvel ezelőtt is ezzel űzték el a nap gondjait – az elbeszélések szerint minden este ezt az édes-balzsamos illatú keveréket füstölték az otthonaikban az emberek. 16 különleges összetevőből – pl. méz, mazsola, vörösbor, aloéfa – álló receptúráját az Ebers papiruszok őrizték meg az utókornak.

A FloraSense valódi növényi füstölőszereket kínál azoknak, akiknek fontos a minőség, a biztos forrás és a megbízhatóság.