Amikor valaki gyermekvállalás előtt is gondolkodik mellnagyobbításon, akkor szinte biztos, hogy nem elégedett mellei méretével vagy formájával. Viszont a nők egy része szülés-szoptatás előtt nem is gondol arra, hogy plasztikai beavatkozásra adja a fejét. Sok páciens arról számol be, hogy azt gondolta, neki sohasem lesz ilyesmire szüksége, azonban sajnos ez sok esetben megváltozik a szoptatás végére. A Plasztika Esztétika független döntéstámogató portál a több lehetséges verzió közül a leggyakoribbakat veszi végig, milyen lehetősége van annak, aki nem szeretne mást, csak visszakapni melle eredeti formáját és teltségét!

A szoptatás végeredménye az esetek nagy többségében üres, petyhüdt mellek, amik sajnos csak árnyékuk az eredeti feszes, telt formának.

A megoldás és a lehetőség attól függ, milyen volt az kiindulási állapot, és milyen a szoptatás utáni végeredmény.

1. Amikor feszes és kerek B-kosaras mellből A-kosaras mell lesz, nincs meg ereszkedve, csak nagyon üres.

Megoldás: saját zsíros feltöltés vagy kisebb implantátum behelyezése. Az, hogy ilyenkor milyen formájú vagy profilú implantátumot helyeznek be, a kívánt eredménytől függ. A természetes eredeti állapot eléréséhez vagy az anatómiai, alias csepp alakú implantátum javasolt vagy kerek implantátumból egy alacsonyabb moderate + profil.

2. C-kosaras mell volt, közepesen feszes melltartóban, és anélkül is elégedett volt vele az adott személy. Most üresnek érzi, szinte csak a bőr maradt, és sokkal lejjebb van ereszkedve, mint az eredeti.

Megoldás: Lehetséges, hogy mellfelvarrásra is szükség lesz ahhoz, hogy visszanyerje melle eredeti formáját. Erre több technika létezik. Ilyenkor nem csak alul, az áthajlási redőbe kerül metszés, hanem a mellbimbóudvart is szűkítik, és nagyobb ereszkedésnél vertikálisan is lehet metszés, ebben a sebész tud majd segíteni. Ezután a teltség visszanyerése érdekében az első példában említett megoldás lehetséges ebben az esetben is.

3. Szülés előtt sem volt tökéletesen elégedett a melleivel az illető. A méretével igen, de a formájával nem. Ám mindezek ellenére nem érezte, hogy ezért vállalkozna műtétre. Sokan azt mondták, szülés után majd nagyobb marad. Sajnos nagyobb nem maradt, de lógósabb és üresebb igen.

Megoldás: Ebben az esetben a mellfelvarrás lehet a megoldás. Ilyenkor csak a melleket helyezik pozícióba. Ez azt jelenti, hogy visszakerül oda, ahol a „helye” lenne. Egyéntől eltérően a jugulumtól 19-22 cm-re.

Mint minden beavatkozás típusnál, úgy a mellplasztikai eljárásoknál is felmerül jó pár kérdés, amit érdemes tudnia a páciensnek:

Vállalhat-e a beavatkozás után gyermeket?

Igen, és a szoptatásról sem kell lemondani, de fontos tudni, hogy valószínű megint vissza fog állni a nem kívánt állapot, és újabb műtétre lehet szükség. Így ha tervez gyermeket, és azt rövid időn belül, akkor várjon még a műtéttel!

Lesznek hegek?

Igen, minden esetben. Ha csak implantátum beültetése szükséges, akkor valószínűleg az áthajlási redőben fog elhelyezkedni a heg, de kérhető a hónalj vagy a mellbimbóudvar felőli behelyezés is. Amennyiben felvarrásra is szükség lesz, úgy a mellbimbó körül mindenképp lesz heg, de valószínű, hogy attól lefelé az áthajlási redőig is, és van olyan eset, hogy a redőben is szükséges metszést ejteni.

Meddig tart az eredmény?

Az eredmény gyógyulás után hosszú távon tartós, abban az esetben, ha nem ingadozik a testsúly. Ez van legrosszabb hatással az eredményre. Továbbá fontos tudni, hogy az öregedés folyamatát nem állítja meg a műtét, így a szövetek természetes öregedése és ezáltal a megereszkedés az idő előrehaladtával normális.

A Plasztika Esztétika oldalon részletesen olvashatunk ezekről a beavatkozásokról.