Természetesen egyetértek azzal, hogy elsődleges szempont a megfelelő szakember, vagy vezető megtalálása egy bizonyos pozícióra. Ami már önmagában is kihívás, mert nagyon sok dolognak kell passzolnia. Azonban éppen ilyen jelentőséggel bír, hogy az újonnan belépő kollégának segítsünk beilleszkedni az adott vállalati kultúrába.

Tapasztalat szerint, azokon a helyeken, ahol létezik jól kidolgozott, gondos beilleszkedési folyamat sokkal gyorsabban és hatékonyabban sajátítják el az új kollégák a rendszereket, szabályokat, folyamatokat, sokkal pontosabb képet kapnak az elvárásokról és az alapvető stratégiai célkitűzésekről, a cég termékeiről/szolgáltatásairól, valamint a piaci helyzetről, vevőkről/megrendelőkről. Könnyebben nyitnak egymás felé a „régebbiek” és „újak” és segítenek teljesebb képet kapni a másikról. Emellett pedig a sokszor emlegetett első benyomás az ilyen esetekre is igaz. Hogyha valakit már felkészülten fogadnak, azt szűri le, hogy várják az ő érkezését, az első perctől fogva figyelnek rá. Valljuk be, ez mindenkinek jólesik és segít oldani az első napok idegen közegben való megfelelési feszültségeit. A nyitott közegbe érkezők sokkal hamarabb nyílnak meg és már az elején sok jó ötlettel élnek, melyet külső szemként, más, korábbi gyakorlataikból hoznak.

Munka_4

A pozíció összetettségétől, specialitásától, szintjétől, a munkakörülményektől a cég szerkezetétől és a későbbi kommunikációs kapcsolódási pontok számától függően ezek a folyamatok eltérnek egymástól. Lehetnek egészen egyszerűek is. Empatikus értékkel bír, amikor az első napokban, legalább a közvetlen vezető és munkatársak akár egy fél órára leülnek az új kollégával és érdeklődnek a korábbi tapasztalatairól, bemutatják saját magukat – nem csak a munka mentén. A további napokban, hetekben az együtt ebédelés, közös kávézás is remek alkalom az ismerkedésre. Ráadásul ezt a mintát viszik tovább, amikor majd ők fogadnak friss embereket.

Multi cégeknél ez az időszak akár 2-3 hetesre is elnyúlhat és nem ritka, hogy rögtön az anyavállaltnál tréning formájában kapják az információkat, persze ilyenkor több kolléga is kezd egyszerre. Természetesen gyártó cégeknél ez még nagyobb fontossággal bír, hiszen a munkavédelmi, biztonsági rendszerekkel tisztában kell lenniük a saját és társaik épsége érdekében. Az olyan munkahelyi közegekben pedig, ahol folyamatosan változik a jogszabályi környezet és gyakoriak az auditok, a minőségbiztosítási és –ellenőrzési szabályozásokat is gyorsan meg kell tanulniuk.  Többször találkoztam olyan esettel is, amikor a munkáltató és munkavállaló megegyeznek, aláírja mindkét fél a szerződést, megállapodnak a kezdési időpontban, ami általában még minimum két hét és, ha pont ezalatt az idő alatt van már egy leszervezett csapatépítő, vagy teljes céges nagyszabású összejövetel, akkor arra is automatikusan hivatalos a frissen érkező munkatárs, vagy vezető. Ez már eleve egy jó ismerkedési lehetőség.

Munka_össz

Végigkísértem olyan jelöltek további karrierútját egy adott cégen belül, akik egy professzionálisan kidolgozott beilleszkedési „csomagba” csöppentek és minden esetben azt tapasztaltam, hogy nagyon erős motiváltságot és lojalitást adott számukra, melyre ők hatékonysággal és gyors tanulással válaszoltak.

Hozzáadott értéket adhat egy külső tanácsadó is, például, aki a jelöltet a cégbe vitte és jól ismeri a szervezeti működést, elvárásokat. Kívülről és függetlenül, elfogulatlanul ad tanácsot, lendíti át a jelöltet a kezdeti nehézségeken.

 

Grega Viktória

alkotonok@alkotonok.hu