14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja. Műsoron a Ruszalka, a Borisz Godunov és a Spartacus, koncertszerű előadásokban lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az OPERA Zenekar pedig egy centenáriumi Kodály-hangverseny mellett döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. Az OPERA szólistái és együttesei emellett az idei évben bukaresti és dubaji meghívásoknak is eleget tesznek.

Orosz, cseh, lengyel és délszláv szerzők művei is szerepelnek az OPERA szláv szezonjának programján, de témájuk, alkotóik és más vonatkozások nyomán összesen 40 olyan mű található a dalszínház 2023/24-es repertoárján, ami valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához.

A Szláv szezon premierjei

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: az első nap a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája az elismert orosz színházi- és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, az ugyancsak neves német karmester, Erina Yashima dirigálásával. Másnap a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be először Magyarországon Karol Szymanowski 20. századi lengyel zeneszerző Roger király című operája. A mediterrán és az antik kultúra iránti vonzalomtól átitatott művet Peter Valentovič vezényletével, Anton Korenči rendezésében láthatja az operaházi közönség.

Világsztárok az OPERA színpadain

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban, és énekli el Nabucco szerepét 2023. december 4-én és 8-án, Kocsár Balázs vezényletével. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben, Denis Vlasenko vezényletével 2024. február 1-jén az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Jövőre is folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristīne Opolais, Piotr Beczała, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák számára életmű-gálaestet is útjára indít az OPERA az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. Az esteken fellép Tokody Ilona, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Sümegi Eszter, Miklósa Erika és Rost Andrea.

Repertoár-előadások az Operaház műsorán

Az OPERA 2024 nyarán augusztus közepéig játszik, így jövőre várhatóan 12 hónapon át folyamatosan láthatók lesznek előadások az Andrássy úti dalszínházban, amire az 1896-os millenniumi év óta nem volt példa. A szláv szezon keretében az operaházi repertoárelőadások közt szerepel Csajkovszkij Pikk dáma és Prokofjev Háború és béke című operája. Novemberben két sorozatban, négy egymást követő napon, szinte kizárólag magyar művészek – illetve a magyar felmenőkkel is rendelkező Adrian Eröd és Renatus Mészár – előadásában látható Wagner Ring-tetralógiája. A nagy sikerre való tekintettel Orff Carmina Burana című kantátáját összesen 14 alkalommal tűzi műsorára az Operaház. Verdi művei közül műsoron lesz az Aida, Az álarcosbál, a Nabucco, a Rigoletto és a Traviata, Puccinitől a Bohémélet, a Tosca és koncertszerű előadásokon a Pillangókisasszony, a magyar szerzőket Erkel Hunyadi László, Kodály Székely fonó és Ránki Pomádé király új ruhája című darabjai képviselik. Richard Strauss művei közül az Arabella tér vissza a repertoárra, aminek Bereményi Géza-féle rendezését Gábor Sylvie újítja fel. Két Erkel színházi vígopera-rendezés is debütál az Operaházban: az Olasz nő Algírban és Az ezred lánya is beköltözik az Andrássy úti Ybl palota falai közé.

Repertoár-előadások az Eiffel Műhelyházban és az Erkel Színházban

Az Eiffel Műhelyházban a már említett premierek mellett hétvégenként, havi rotációban az előző évadok nagy sikerrel bemutatott ifjúsági előadásai jelentkeznek, köztük a Magyar Nemzeti Balettintézet már említett KisHattyúk tava és KisCsipke előadásai, az OPERA Gyermekkar korábbi években is népszerű János vitézke és A makrancos királylány produkciói, valamint a karácsonyi időszakban itt látható Parázsfuvolácska című Varázsfuvola-adaptáció. Az MVM Pikoló Program és a Lázár Ervin Program részeként 8. osztályos diákoknak meghirdetett, zártkörű Dido és Aeneas, valamint [szkikki] 2.0 előadásokból is tart az OPERA egy-egy nyilvános, családi előadást. 2024 áprilisától az előző évadok ide meghirdetett premierjei, így a Figaro3, a Les Enfants Terribles – Veszedelmes éden, a Poppea megkoronázása, A képzelt beteg, avagy Őfelsége komédiása és a Pelléas és Mélisande is visszatér a repertoárra.

Balettrepertoár

A Magyar Nemzeti Balett operaházi repertoárjára visszatér Seregi Spartacusa, látható lesz az idei évadban bemutatandó Eifman-balett, A Pygmalion-hatás, valamint az Anyegin, a Don Quijote, A kalóz, a Mayerling és Klasszikus bravúrok címmel egy est keretében a Paquita-szvit, a Petite Mort, a Hat tánc és az Etűdök, míg A diótörő 42 alkalommal szerepel az együttes műsorán. Az Eiffel Műhelyházban Eszeveszett tánc címmel modern esttel képviselteti magát a társulat, ami a Walking Mad, A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude, az 5 tangó és a Sad Case című előadásokat tartalmazza.

Szimfonikus koncertek

A Magyar Állami Operaház Zenekarának Andrássy úti koncertjei ugyancsak követik a szláv szezon tematikáját. A 2023. szeptember 27-i évadnyitó Opera186 hangversenyen Kocsár Balázs vezényletével Glinka Ruszlán és Ludmilla-nyitánya, Rahmanyinov 2. zongoraversenye és Csajkovszkij 5. szimfóniája csendül fel. Az 2014. március 18-i Ybl210 gálakoncerten ezúttal Glazunov Évszakok című balettzenéje és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus műve szerepel.

Vendégjátékok külföldön

A bukaresti Nemzeti Opera fennállásának centenáriuma alkalmából a Magyar Állami Operaház is meghívást kapott a román fővárosba, ahol a házigazdákhoz közel álló francia operakultúrából válogatva Debussy Pelléas és Mélisande című produkciójával vendégszerepel a budapesti társulat 2023. június 23-án.

Az elmúlt évtizedben az OPERA rendszeres vendégszereplőnek számít már a közel-keleti térségben. Izrael, Jordánia, Katar, Kuvait és Omán után a Magyar Állami Operaház együttesei az Egyesült Arab Emírségbe látogatnak 2023 szeptemberében, ahol a Dubaji Operában előbb a Magyar Nemzeti Balett produkciójában 8. és 10. között A hattyúk tava öt, majd 12-én és 13-án a Pillangókisasszony két alkalommal lesz látható.

Bérlet- és jegyvásárlási információk, kedvezmények, mobilapp

Az OPERA meglévő bérletesei számára 2023. március 27-28-ra hirdeti meg a bérletújítási és -elővásárlási lehetőségét. Az általános bérletváltás március 29-től a korábbi évekhez képest egy hónappal rövidebb ideig, május 31-ig tart. További újdonság, hogy a jegyváltás már a bérletváltással párhuzamosan, 2023. május 3-tól elérhető lesz, elősegítendő a jegyvásárlók számára a bérletkonstrukciós kedvezmények esetleges igénybevételét. Szintén újdonság, hogy Ked(d)vező elnevezéssel early bird korai jegykonstrukciót vezet be az OPERA, ami a bérletváltás kezdetétől a jegyváltás kezdetéig, 2023. március 27-től május 3-ig tart, és az Operaház keddi előadásaira a páholyokra 25%, a nézőtér többi elérhető helyére 20% árengedményt kínál.

További újításként az OPERA Hűségprogramot indít útjára, amelyben regisztrált vásárlói számára a jegyvásárlások nyomán további kedvezményeket és exkluzív ajánlatokat tesz elérhetővé. A bérletújítással párhuzamosan induló rendszer szerves részét képezi az áprilisban megjelenő telefonos applikáció, az OperApp, ami a közönség számára is egyszerűen nyomon követhetővé teszi a gyűjtött pontjaik után járó kedvezményeket, továbbá könnyen kezelhető felületen teszi hozzáférhetővé az OPERA előadásaival, ajánlataival kapcsolatos információkat, megkönnyíti a jegyvásárlást és belépéskor a megváltott jegyek online, QR-kódos bemutatását.