A német felvilágososdás fenegyereke, Gotthold Ephraim Lessing drámáját vette elő tavaszra a Vörösmarty Színház, és annak igazgatója, Szikora János. Az olvasópróbával megkezdődött a munka, amelynek gyümölcsét április 21-én nézheti meg a közönség a Kozák András Stúdióban egyebek mellett Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Sághy Tamás, Trokán Péter, Sarádi Zsolt és Imre Krisztián közreműködésében.

Az éppen 240 éve bemutatott történet (fun fact: 1783. áprilisában mutatták be első ízben Berlinben Lessing eme, sokak szerint legjelentősebb drámáját) aktualitását elsősorban az a csorbíthatatlan örökérvényűség adja, amely mióta az ember öntudatára ébredt, foglalkoztatja: az egyenlőség kérdése.

Szikora János rendező talán ezért is fogalmazott úgy az olvasópróbán, hogy a felvilágosodás szelleme hatja át a művet, amely: „abban hisz, hogy elsősorban emberek vagyunk, és csak másod-, vagy harmad-, vagy negyedsorban magyarok, németek, szlovákok, ukránok, keresztények, zsidók vagy mohamedánok…Ez, amit olvasunk egy mese. Hiszen iszonyú távol van a mi világunk ettől, de mégis azt gondolom, hogy ilyen meséket időről-időre szinte kötelességünk elmesélnünk az embereknek.”

Az előadást 2023. április 21-én mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.