Betegség. Nem szívesen beszélünk róla. Ha gyötör, azért; ha nem gyötör, akkor meg azért, mert eszünkbe sem jut! Sajnos a legtöbb ember az egészségét sem becsüli eléggé, mert a legtöbb ember nem előrelátó. Sem a megtakarításai területén, sem pedig az egészségét illetően. Olyan természetes, hogy leszaladsz a közértbe, hogy síelsz télen, nyáron meg strandolsz, hogy gyereket nemzel és szülsz, hogy autót vezetsz, és tanulsz is… és eszedbe sem jut, hogy ezt az állapotot esetleg óvni kéne, megőrizni. Ahhoz pedig nem árt a tudatos lét.

Dia_2

Ha felüti fejét valami „nyavalya”, (jobb esetben) hanyatt-homlok szaladsz az orvoshoz, majd a patikába és kapkodod gondolkodás nélkül a pirulákat, kenegeted sajgó részeidet csoda kence-ficékkel. Elönti tested-lelked a betegség tudata. Már semmi másra sem tudsz gondolni, semminek sem tudsz örülni, mogorva vagy és goromba, szidod a sorsot, a teremtőt, a karmát, a betegséget a pokolba kívánod! Holott a betegség nem az ellenséged. A szövetségesed is lehet, ha tudatosan tekintesz útmutatásaira. A betegség jel. Figyelmeztet lelked megbillent egyensúlyára. Figyelmeztet arra, hogy amiben, ahogyan élsz, valami hiba csúszott. Ja, hogy mindig is így éltél? Mivel folyamatosan változik körülötted a világ, s a világgal együtt Te is, elképzelhető, hogy a megváltozott állapotodhoz nem passzol az életmód, étkezési szokások, környezet, ami eddig kielégítő volt Számodra. Mi is a betegség valójában? A betegség nem egész-ség. A betegségben nem vagy teljes, nem vagy egész. Amolyan árnyéka önmagadnak, mivel megbillent a lelki béke, kilengett a lelki egyensúly, így a harmónia a testben is. Rés keletkezett az immunitáson.

Hogyan lehet meggyógyulni? Mi a feladata a gyógyítónak?

A feladatot egyszerű megfogalmazni: helyreállítandó a lelki egyensúlyt. A lelki egyensúly helyreállítása viszont bonyolult folyamat is lehet. Akár évtizedes terhek törhetnek elő betegség formájában. Abban azonban a legtöbb lélekgyógyász egyetért, hogy abban a miliőben a betegség nem gyógyítható, ami okozta, legföljebb rövidtávon. Azonban a hosszútávú megoldást a probléma gyökerének megszüntetése, megoldása, változása hozhatja. Nem mondom azt, hogy könnyű feladat, mert hatalmas önfegyelem és hit kell hozzá. Hinned kell önmagadban.

Dia_3

A lelki okok feltárásában segítségedre lehet a betegség típusa, elhelyezkedési területe. Nagyon is sok mindent elárul a betegséged! Néhány jellegzetes tünet és lelki háttere a teljesség igénye nélkül: Pattanásos bőr – kamaszoknál a nemiség elfogadásának nehézségeit tükrözi. A környezet által kiváltott lázadás bármely életszakaszban előfordulhat. Bőrkeményedés – merev nézetek, állandó rettegés. Lábon, sarkon: perifériás idegrendszer megkeményedése, talpélen: makacsság jele. Elhízás – belső üresség, szeretetéhség, gyöngédség iránti vágy, éngyengeség, hamis kép. Fejfájás és migrén – „töröm” a fejem; gondolati feszültségek, tusakodás, túlfeszített szellemi tevékenység, mértéktelen becsvágy, görcsös akarat.

A természetes gyógymódok követői számára jó hírem van, ugyanis létezik olyan terápia, ami a lelki és fizikai sebeket egyidőben forrasztja be, s ez pedig az aromaterápia. A természetes gyógymódok közül egyedülálló a maga nemében, mivel az illóolajok nem csak a lelki egyensúly helyreállításában jeleskednek, hanem kémiai összetevőik lévén hatnak fizikai síkon is betegségeinkre: nyákoldásban, fájdalom- és gyulladáscsillapításban, nyugtatásban, stresszoldásban stb. valós segítséget nyújtanak. Nyákoldásban kiváló vegyületek a keton-tartalmú illóolajok: orvosi zsálya (tujon), mentolos eukaliptusz (piperiton), mentol (menton), izsóp (pinokamfon), rozmaring ct. kámfor (borneon). Keton tartalmú illóolajok óvatos alkalmazást igényelnek, ne alkalmazzuk várandós és szoptatós anyáknál, valamint gyerekeknél és idős embereknél. Az oxid tartalmú illóolajok kiemelkednek vírusölő, immunerősítő, köptető tulajdonságaikkal: izsóp decumbens (linalol-oxid), 1,8-cineolt tartalmaz a madagaszkári kámforfa, eukaliptusz radiata, niaouli ct. cineol. Alkalmazásuk nem javallott görcsös köhögés esetén. A kumarinok nyugtató, görcsoldó, altató, vérnyomáscsökkentő hatású vegyületek, tartalmazza többek között a bergamott (bergaptén) és a fogpiszkálófű (visnagin) is.

Egészség_Kicsi

Tudjon meg többet ITT!

Nem egy gyermekorvosi rendelőben hangzott már el: „De sokat betegeskedünk! Nem szeret óvodába járni a Kicsike?” Lehet, hogy nem szeret oviba járni, de az is lehet, hogy anyával jobban szeret otthon lenni. Édes kisfiam gondolata a betegségről: „Anya, ha meggyógyulok, újra beteg leszek, hogy itthon lehessek veled!” És igen, tudnak betegek lenni, ha akarnak. Nem csak gyerekeknél, felnőtteknél is pontosan ugyanígy működik. Ha túlhajtják magukat, ha bánatosak, ha stesszesek és nincsen lehetőség, vagy nem is gondolnak a regenerálódás fontosságára, a betegség nem várat magára: ágynak dönti és jöhet a kényszerpihenő! (A kellemetlen kiadásokról ne is beszéljünk!) Nem volna kellemesebb kényszerpihenő helyett tudatos kikapcsolódást, feltöltődést iktatni az életünkbe? Egy romantikus hétvége, egy családi kirándulás tökéletesen megfelel, ha merülőben vannak energiatartalékaink!

Dia_1

Mindenkori célod mégiscsak a betegség megelőzése legyen! Márai Sándor tanácsát érdemes megszívlelni: „Az élet rettenetes versenyében legtöbb ember csak akkor pihen meg, ha beteg. A betegség, a francia költő szavával, nemcsak a szegények utazása, hanem a szegények nyaralása, téli Rivierája, Tátrája és Egyiptoma is. A lázas kedélyekre a betegség igazi lázat küld, hogy kissé megnyugodjanak. A becsvágyó és kielégületlen ámokfutó, aki – mint Kleist, a költő – „váltogatja a városokat, mint a lázbeteg a vánkosokat”, csak a betegágyban eszmél igazi vágyaira, reménytelen szenvedélyeire.

A betegség pihenés is, ez közhely. Ezért előzd meg a természet parancsát, a kényszerű betegszabadságot, s iktass életed iramába apró, mesterséges betegségeket, hogy megpihenjél. Makkegészségesen őrizd néha egy napon át az ágyat. Farkasétvágyad van, a szöget is megrágnád: koplalj önként egy-két napot. Szíved nem zsörtölődik még a nikotin miatt: jutalmazd meg azzal, hogy parancsoló szükség nélkül abbahagyod három napra a cigarettát. A szervezet oly hálás a legcsekélyebb figyelemért! S ezek az apró, mesterséges, a betegség parancsa nélkül felidézett betegségi és gyógyítási állapotok, önkéntes diéták, megvonások és pihenések felérnek egy keleti úttal vagy egy vakbélműtéttel. Kíséreld meg. Csodákat látsz majd.”

Dr. Takács-Tóth Diána

a kémia doktora,az aromaterápia elkötelezettje, blogger, natúr kozmetikum készítő

www.dianatura.blog.hu

info@dianatura.hu