Rengetegen küzdenek hajhullással, melynek hátterében szinte megszámlálhatatlan ok állhat. Sok esetben lehetséges, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a vitaminszegény életmód a hibás. Éppen ezért gyakran felmerülhet a kérdés, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek-e abban, hogy a hajhullást megállítsuk. Nézzük meg, pontosan miért is fogalmazódhat meg ez a kérdés.

Az aminosavak rendkívül fontos szerepet töltenek be a hajzatunk egészségét tekintve. Ezek közül főként kiemelendő a metionin és a cisztein. Mindegyik kéntartalmú aminosav, és más anyagokkal – például vitaminokkal – együtt a hajnövekedés alapvető anyagai. Továbbá meg kell említeni a lizin nevű esszenciális aminosavat is, mely a fehérjék egyik építőeleme testünkben. Amennyiben hiány lép fel belőle, annak egyik leggyakoribb mutatója a nagyfokú hajhullás.

Szervezetünkben a hajhagymák bonyolítják az egyik legaktívabb anyagcserét. Emiatt az elégtelen kalória – és fehérjebevitel kihat a haj növekedésére is. Így például a hirtelen fogyás, illetve a csökkent fehérjebevitel – mely a haj elvékonyodását, majd annak elvesztését eredményezi – akár erős hajhulláshoz vezethet. Teljesen egyértelmű tehát a felvetés, miszerint a fent felsoroltak pótlása segítséget nyújthat a hajhullás megállításában, hajunk egészséges állapotának fenntartásában. Azonban nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy korántsem diagnosztizálhatjuk mi magunk hajzatunk problémáit.

Hajhulláshoz többféle tápanyaghiány is vezethet. Ezen hiányok szűrését azonban csak a páciens anamnézise, és fizikai vizsgálata alapján lehet megállapítani. Ráadásul nem csupán táplálkozási hibák miatt alakulhatnak ki, hanem közbe szólhatnak egyes betegségek vagy genetikai rendellenességek is. Pontosan emiatt fontos egyes vizsgálatok elvégzése. Sokan azonban konzultáció nélkül kezdenek el szedni vitaminokat és táplálékkiegészítőket. Ettől remélik, hogy a gond megoldódik.

Azonban ez egy sokkal összetettebb kérdés ennél. Sokszor veszélyes csak úgy vakon belekezdeni az általunk választott kiegészítők szedésébe. Vannak ugyanis olyan tápanyagok, melyek túladagolása veszélyeket is rejthet. Ráadásul, ahogy a cikk elején is említettük, a hajhullásnak rengeteg más oka is lehet. Ezért elengedhetetlen, hogy szakértő segítségét kérjük problémánk megoldásában.

Természetesen lehetséges, hogy az aminosavak és fehérjék megfelelő mértékű bevitele segítségünkre lehet. Sajnos azonban a legtöbb esetben ez önmagában kevés. A hajhullás mértékétől és eredetétől függően azonban több módszer is megoldást jelenthet kopaszodás terén. A saját zsír-, illetve az I-PRF terápia rendkívüli eredményeket érhet el a hajzat növekedésében és a hajhullás megállításában. Olyan esetekben pedig, amikor maradandó nyomok eltüntetésére van szükség, a hajbeültetés ad végleges megoldást.

További információ: https://premiumhajbeultetes.hu/