Világszinten egyre több a kezdeményezés, hogy a vállalatok vezetőségi tagjai között minél több nő foglaljon helyet. Az erre mutató irányszám a negyven százalék lenne, ami külföldön is mindössze tizenöt százalék, itthon egyelőre ettől is elmaradunk.

Ugyanígy egyre több nőt várnak a vállalkozói szféra tagjai közé, hiszen általános vélekedés, hogy a női vezetők új szemléletmódot képesek hozni egy cég életébe már a nulladik ponttól kezdve.

„A nők nagyon jók networkingben és kapcsolatépítésben, és onnantól kezdve, hogy ezt elhisszük magunkról, már nagyon jó eredményeket tudunk elérni” – mondja Sohajda Júlia kockázati tőkebefektető, aki maga is arra buzdítja a nőket, hogy merjenek vállalkozni, hiszen ők a start-up világban is tárt karokkal várják a női vezetőket. A lehetőség és a szerencse összeáll a kemény munkával, kell az, hogy minél több fórumon edukáljuk és buzdítsuk a nőket arra, hogy merjenek vállalkozni.

„Mi kifejezetten keressük a női befektetőket és startuppereket, mert az valljuk, hogy fontos a diverzitás mindkét oldalon” – meséli Júlia a #nofilter – Nők, filter nélkül Köböl Anitával legújabb adásában.

A teljes beszélgetés az alábbi linken elérhető:

https://www.youtube.com/watch?v=cRpSP9R0TTI&t=29s

Nagyon fontos, hogy a nőket inspiráljuk és megadjuk számukra a lehetőséget, amiben aztán képesek megvalósítani a víziójukat. Továbbá – és ezt Júlia is nyomatékosítja a beszélgetésben -, azt is fontos hangsúlyozni, hogy egy nő számára az anyasággal nem szűnik meg a világ, sőt! A gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a kisgyermekes nők másképpen priorizálják a feladatokat, képesek hatékonyabban menedzselni az ügyeket és allokálni a feladatokat, amely tudást aztán ügyesen beépítik egy cég vezetésébe is.

Egy start-up elindítása valóban nem könnyű kihívás, hiszen gyakran szenvedélyből születik, ami pedig áldozattal is jár, például tudja az ember, hogy eleinte nem lesz annyi a fizetése, mintha egy multinál dolgozna. Azonban azt látni kell, hogy egy jól működő vállalkozás, amiben megfelelő módon vannak leosztva a feladatok, így egy jó csapat áll össze, óriási kiugrási lehetőség. Hogyan kell jól érvelni, hogy valaki eljusson egy ötlettől a vállalkozásig? Honnan lesz pénz egy cég elindításához? Mik azok a női szuperképességek, amikkel rendelkezni kell egy start-up működtetéséhez? Mindenre választ kapunk Sohajda Júliától, a Vespucci Partners kockázai tőkebefektetőjétől. A sorozat minden szerdán 19 órakor hallható a Spirit FM műsorán, csütörtökönként videós formában megtekinthető a Youtube-on.