Ősi tradíciók élik reneszánszukat, hódítanak az illóolajok, a lakásparfümök, a füstölők, és ezzel együtt a hozzájuk köthető hagyományok, rítusok, és szertartások is újjáélednek. Lássuk csak, milyen növények füstölése tisztíthatja meg a teret, és miért van erre szükség?

Papp Csilla

Körbefüstölnek

A mai napig Észak-Afrikában, ha ellátogatunk egy beduin törzshöz, csak azután engednek belépni a sátrukba, ha körbefüstöltek, és a Távol-Keleten sem ismeretlen ez a szokás. A magyarázat egyszerű, a gyógynövények füstje ugyanis az ember ruháján lévő kórokozókat elpusztíthatja, ám ezen túlmenően az embert körülvevő energetikai teret is semlegesíti.

Idegen gondolat- és érzelem foszlányok

Amikor belépünk egy hotelszobába, ahol előttünk nagyon sokféle ember járt, majdnem mindenki kivétel nélkül először az ablakhoz lép, és szellőztetni kezd. Nem csak azért, mert állott a levegő. Valahogy tudat alatti, ősi tudás ez. Szavunk is van rá, „érezni a levegőben a feszültséget”. Éppen ezért, ezeket az adott helyiségben „ottfelejtett” gondolat- és érzelem foszlányokat ki kell szellőztetni. „Ám amikor a szellőztetés nem elég, akkor ezeket a negatív rezgéseket, minket nem szolgáló gondolatfoszlányokat, – ahogyan a porcicákat is kitakarítjuk -, úgy ezeket is semlegesíthetjük, mégpedig az illatos füst erejével. Érdemes egy költözés, nagy veszekedés, bánat után is megtisztítani a teret energetikailag, hiszen ahogy tiszta lakásban, úgy tiszta légtérben is egyszerűbb és könnyebb az élet.” – mondja Papp Csilla a FloraSense, a természetes füstölőszerek szakboltjának tulajdonosa.

Zsálya, boróka, tömjén, palo santo

A légtér megtisztítására különféle kontinenseken, kultúrákban más-más gyógynövény füstjét alkalmazták. „Éppen azt a növényét, mely az adott helyen elérhető volt. Az arab világban a tömjént, Észak-Amerikában a fehér zsályát, Dél-Amerikában a palo santot és Európában a borókát, a fenyőt vagy éppen az orvosi zsályát.” – folytatja Csilla. Fontos hangsúlyozni, hogy csak a lekövethető forrásból származó valóban természetes növényi füstölőszerek tudják a teret megtisztítani (FloraSense, a természetes füstölés szakértője). A szintetikus illóolajokkal átitatott filléres füstölőpálcikák erre alkalmatlanok.

Flora Sense

Menetrend

Miután meggyújtottuk a füstölőt, hordozzuk azt körbe a lakásban a bejárati ajtótól kezdve, háttal annak, a falak jobb oldalán haladva. Ameddig tudunk, nyújtózzunk kezünkben a füstölővel felfelé a falak mentén, és hagyjuk, hogy a levegőt beterítse a gomolygó füst. Ne siessünk! Mindig a jobb oldalon haladjunk, ha ajtó nyílik, járjunk körbe abban a helyiségben is, majd folytassuk az utunkat tovább, amíg vissza nem érünk a bejárati ajtóhoz. Érdemes tértisztításkor a szekrények ajtaját is kinyitni, a fiókokat kihúzni. Végezetül egy nagy szellőztetésre van már csak szükségünk.

A tértisztítást egy kis rituálé keretein belül is elvégezhetjük gyertyát gyújtva, meditálva, áldást kérve, majd a folyamat végén hálát és köszönetet mondva.