Az új évszak beköszöntével még több új lehetőség, motiváció adódik arra, hogy leadjuk a nyáron felszedett felesleget. Egy kis odafigyeléssel, mozgással elérhetjük az ideális testsúlyt. Ebben az időszakban visszatér a rendszer az emberek, családok életébe, megszűnt a kánikula, így könnyebben rávehetjük magunkat a testmozgásra és az egészséges életmódra.

Mudra Ágnes

Mudra Ágnes, az Infrasalon tulajdonosa, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző tanácsokat ad, hogyan lendüljünk formába, hogy még jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és egészségesek maradjunk. A szakember szerint törekedjünk a harmóniára az életünk minden területén, továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozásra és az ideális edzésre koncentrálva elérhetjük céljainkat.

– Hogyan szabaduljunk meg a nyáron felszedett súlyfeleslegtől?

– A nyár olyan szempontból különleges évszak, hogy vagy a szerencsések közé tartozunk, és a meleg hatására nem kívánjuk annyira az ételt. Így könnyen méregtelenítünk, és megszabadulunk néhány kilótól, vagy a lazábbra engedett gyeplő miatt sajnos gyorsabban fel is szaladhat a nem kívánt felesleg. Ne aggódjon senki, ettől nagyon könnyű megszabadulni! Az ősz indulása azt is jelenti, hogy muszáj visszatérni a hétköznapokba, újra kialakítani egy napirendet. Ez a rendszeresség és kiszámíthatóság teszi lehetővé, hogy visszacsempésszük az életünkbe a napi rendszeres sportolást és az egészséges étkezést. Tervezzünk előre! Írjunk hetirendet, keressünk időt magunkra, ha előre betervezzük a napunkba, kevesebb eséllyel fog elmaradni a rendszeres mozgás. Újra rendszeressé tehető az étkezés is, ha van rá mód, reggelizzünk, és vacsorázzunk otthon, nem kapkodva. Sok kiváló, könnyű és gyorsan elkészíthető egészséges ételvariáció létezik, 5 perc alatt összedobható akár a reggeli, akár a vacsora. Ha legalább az egyikhez az egész család össze tud ülni, akkor már sokat tettünk a családi- vagy párkapcsolatunkért is.

– Mire kell odafigyelnünk az őszi időszakban?

– Ősszel változik az időjárás, a reggelek és esték hidegebbek, míg napközben még szépen felmelegszik az idő. A nagyfokú hőmérséklet különbségben könnyű megfázni, ha nem figyelünk oda. Amennyiben nagyfokú izzadással járó sportot folytatunk, úgy a vizes edzőruhát cseréljük szárazra, már ne szaladjunk haza meggondolatlanul az izzadt ruhában. Ne is induljunk el addig, míg a szervezetünk egy kicsit meg nem nyugszik, hagyjuk, hogy a pulzusunk visszaálljon a normál értékre, és várjuk meg, míg az izzadás abbamarad! A vizes vagy izzadt hajunkat szárítsuk meg! A nappalok rövidülnek, így számításba kell venni azt is, hogy ha reggel vagy este szabadtérre megyünk sportolni, akkor az legyen rendesen kivilágítva, vagy tegyük át az edzés időpontját, menjünk edzeni még világosban. Nagyon könnyű megsérülni, viszont nagyon nehéz belőle teljesen meggyógyulni! Könnyen kimehet a bokánk vagy térdünk, így inkább ne kockáztassunk.

Mudra Ági

– Milyen sportolási lehetőségek adódnak ebben az új évszakban?

– Szerintem az egyik legjobb évszak sportolás tekintetében, hisz már nincs annyira meleg, de még nincs is hideg, így sokkal több lehetőség van akár szabadtéri, akár beltéri sportolásra. Nekem továbbra is első helyen a túrázás vagy a nordic walking áll, ha kültéren szeretnénk sportolni, mert ezek a test szinte összes izmát megmozgatják, friss levegőn vagyunk, és nem utolsó sorban minden edzettségi szinten találunk olyan útvonalat, amiben sikerélményünk van. Ilyenkor kellemes az idő a futáshoz, kerékpározáshoz is, és ez mind lehet akár családi program is. A beltéri sportok között millió variáció közül választhatunk, érdemes megtalálni a hozzánk illőt. Manapság sajnos nagyon kevés idő jut a testmozgásra és egyáltalán magunkra, így meg kell próbálni ebből a kis időből kihozni a maximumot. Nagyon hatékonyak azok az edzésformák, ahol különböző mozgások, mint biciklizés, gyaloglás, vannak kombinálva infra fénnyel és vákuum masszázzsal. Ezek a csupán 30 perces edzések szuper hatékonyak, nagyon rövid idő alatt látványos eredményt lehet velük elérni. Azinfrashape és infratrainer nem csak a testsúlycsökkentésben, narancsbőr eltüntetésben kiemelkedő, de hatalmas segítség a méregtelenítésben, a szervezet télre való felkészítésében is. Az infra edzés edzi az állóképességet, az ereket, javítja a keringési rendszert, erősíti a szívet, ellenállóbbá teszi a szervezetet.

– Hogyan vegyük rá magunkat az életmódváltásra?

– Motiváltnak lenni és annak is maradni nem egyszerű feladat. Hogy miért? A motivációs piramisban a fiziológia szükségletek, a biztonság és a szeretet megelőzik az önbecsülést és az önmegvalósítást. Különböző külső és belső tényezőkkel azonban segíthetünk magunknak. Nagyban növeli a siker esélyét, ha megfelelő mozgásteret hagyunk magunknak, és nem szorítkozunk nagyon szigorú keretek közé. Másodsorban válasszunk olyan feladatot, ami nem túl könnyű, de nem is kivitelezhetetlenül nehéz. Olyat, amellyel feszegetjük az adott képességünk vagy képességeink határait. Törekedjünk a flow-élményre. Emlékezzünk csak vissza, ha valami remekül megy, szinte szárnyakat kapunk! Szárnyal a lelkesedés, és tele vagyunk energiával. Végül pedig olyan cél mellett tegyünk le a voksunkat, amellyel teljes mértékben azonosulni tudunk, és ahhoz vezető lépésekkel minden formában egyetértünk. Az infrashape és infratrainer ezért is ennyire népszerű! A többféle gép lehetőséget ad a variálhatóságra, váltogathatjuk akár edzésről edzésre, nem unjuk meg. A különféle beállítási lehetőségekkel minden edzettségi szinten sikerélményt ad, és a fejlődés szemmel látható.

Infrasalon

– Hogyan táplálkozzunk?

– Mint minden évszakban, változatosan! Kihasználva az adott évszakra jellemző idényzöldségeket és gyümölcsöket, fogyasszunk friss, feldolgozatlan ételeket. Alma, körte, birs, szilva és mi más mint szőlő mind őszi finomság. Zöldségek is akadnak bőven, répa, cékla, vagy egyik kedvencem a karfiol, amiből akár karfiolrizst is készíthetünk, ami nem csak 15-ször kevesebb kalóriát tartalmaz, de rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, és tele van gyulladásgátló anyagokkal. Természetesen fehérjéből és zsírokból is válasszunk minőségit. Tartsuk be az arányokat és a mennyiséget! Kerüljük a cukros, fehér lisztes ételeket és az alkoholt! A hűvösebb időben nagyobb kedvvel teázunk, a folyadékbevitel egy részét váltsuk ki teákkal. Tökéletesen megtámogathatjuk vele a fogyást, zsírégetést, méregtelenítést vagy az immunrendszer erősítését. Ilyenek például a csalán-, gyömbér- vagy a borsmenta tea.

További információ:  https://infrasalon.hu/