Mi az oka a karácsonyi veszekedéseknek, miért kerülnek elő korábbi sérelmek? Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések az emberekben. Látják, mi folyik körülöttük – intenzív érzelmek és stressz -, mégis nehezükre esik tenni ellene. Ennek legfőbb oka, hogy nem tudják, milyen egy tudatos karácsony. Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója elárulja, milyen módszerek segítenek, hogy az év legszebb ünnepe békében és szeretetben teljen a családi körben.

Natália azoknak nyújt támaszpontot, akiknek az életében inkább a stressz van jelen ebben az időszakban, mintsem a szeretet vagy a hála. A szakember segít abban is, hogyan lehetünk tudatosak karácsonykor?!

– A szeretet ünnepe? Komolyan így éljük meg? Tényleg a szeretet van a fókuszban karácsonykor? A csúf igazság az, hogy nem. Valamiféle ál-szeretetet ráerőltetünk az ünnepre, ugyanakkor ez mélységesen távol áll a valóditól. Tudom, kemény szavak ezek, ugyanakkor a tudatosságnak fontos része az igazság. Sőt, elengedhetetlen. Csak tegyük a szívünkre a kezünket, és nézzünk egy kicsit magunkba. Mit látunk? Bennünk is inkább a megfelelési kényszer munkálkodik, mert jön a család? Azon agyalunk, hogy mibe fog már megint belekötni az egyik családtagunk? Hogyan „éljük túl” az ünnepeket? Vagy inkább azért élünk meg intenzív érzelmeket, mert arra vágyunk, hogy minden tökéletes legyen? Ki vannak osztva a feladatok, meg van tervezve a hatfogásos menü, és azt is pontosan tudjuk, ki hányféle ajándékot kap? Ez minden, csak nem szeretet. Fontos, hogy ezt tudjuk. Szóval, ha az érdekel, mi az oka a karácsonyi stressznek, a válaszom: pontosan az, amit fentebb részleteztem. A megfelelési kényszer, a külsőségek, az ál-szeretet és a tény, hogy a fókusz a „tökéletesség” hajszolásán van, és nem az ünnep lényegén – kezdte Vicsápi Natália.

Karácsonyi stressz örökül adva

– Egész évben rohanunk. Végre pihenhetnénk, megállhatnánk egy kicsit, de nem tudjuk megengedni magunknak. Mert jön a család, díszíteni kell, ajándékot venni, az egyik szerettünk már megint valami drága dolgot ad a gyerekeinknek, és azon izgulunk, hogyan fogjuk tartani a szintet, és sorolhatnám a példákat. Meg kell főzni, be kell szerezni a kacsát, de a család fele érzékeny, nem ehetnek akármit, ó és még a karácsonyfa is ott van! Erre szokták azt mondani, hogy szenteste csak „beesünk a fa alá”, és a nagy rohanás és megfelelés után azt várjuk, hogy majd csettintésre átszellemülünk. Ez nem így működik. Arról nem beszélve, hogy minden családnál létezik egy rendszer. Egy karácsony előtti rendszer arra vonatkozóan, hogyan lesz jó ez a nap. Ez jellemzően az egyik családtag elvárásai alapján áll fel, a többiek pedig ennek igyekeznek eleget tenni. Nem csoda hát, hogy mindenki – még a gyerekek is! – stressznek élik meg a karácsonyt. Ugyanis ezt látják, és érzik a szülők megéléseit. Hiába van jelen bennük az izgalom és a kíváncsiság, elmossa őket az érzelmi cunami, amit anyutól és aputól kapnak, akik végigstresszelik a készülődést. Így adják tovább generációról generációra a rossz érzések energiáját – részletezte az önismereti tanító.

Karácsonyi veszekedések és Jingle Bells

– Nagyon sok karácsony végződik veszekedéssel. Ennek oka, hogy huzamosabb ideig vagyunk összezárva a családdal. Mindenki behozza a saját kis batyuját, a saját kis stresszét, ami összeadódik a fa körül. Ilyen energiák között ki tudná megélni a szeretetet és az ünnepi hangulatot? Rövid időn belül az érzelmek annyira túlcsordulnak, hogy veszekedés a végeredmény. Mi az, amit tehetünk? Egyrészt a tudatos ember jól látja a másikat. Tud annyira empatikus lenni, hogy nem szítja tovább a tüzet. Másrészt képes határt húzni a családdal szemben, harmadrészt pedig: nem csinálja ki magát, és az advent nem a rohanásról szól. Fáradtan, kimerülten, kiégve ugyanis elég nehéz örülni egymásnak, jó érzéseket megélni és ünnepi hangulatba kerülni. Inkább a feszültség és a hirtelen haragúság van jelen, nem pedig a szeretet. És ez nem azért van így, mert baj van velünk, hanem egyszerűen így működik az ember – mondta Natália.

Intenzív érzelmek okai

– A család jelenlétével összeadódik ugyanaz az energia, ami régen is ott volt, gyermekként. Ezért is élhetjük meg olyan erőteljesen ezt az időszakot. Mintha visszaköszönne a múlt, és felnyílnának bizonyos sebek. Erre persze jellemzően teljesen tudattalanok vagyunk – mi és mindenki más is -, csupán azt érezzük, hogy valami nem jó, és feszültség van bennünk. A családdal megjelenik ugyanaz a nehéz érzés, ami miatt elzárkóztunk gyermekként, és közömbössé váltunk. Vagy bejön az otthonunkba ugyanaz a negatív érzés, amitől szerettünk volna elmenekülni. Persze, hogy feszültek leszünk, és persze, hogy belemegyünk a karácsonyi veszekedésbe. Tudom, hogy szeretnénk egyszerre orvosolni minden nehézséget és problémát, ám ez nem mindig tud könnyedén, egyik pillanatról a másikra megtörténni. Ugyanis csak egy tudatos ember tudja igazán tudatosan megélni a karácsonyt. Valaki, akire már nincsenek hatással a régi, gyermekkori érzések. Aki már begyógyította a sebeit – hangsúlyozta a szakértő.

Út a tudatos karácsony felé

A karácsony hihetetlenül jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk magunkkal, és gyakoroljuk a tudatosságot. Érdemes megállnunk egy pillanatra, és feltenni magunknak a következő kérdéseket:

  • Nálunk milyen volt otthon a karácsonyi rendszer?
  • Mit láttunk, mit éltünk meg gyermekként?
  • Milyen rendszer épült ki a mi családunkban, a gyerekekkel?
  • Milyen érzéseket élünk meg karácsony előtt és karácsonykor?
  • Kinek akarok megfelelni?
  • Jó érzések vagy inkább csupa negativitás van bennünk? Mi ennek az oka?

Ha egy picit elgondolkodunk ezeken, máris megtettük az első néhány lépést a tudatos karácsony és a valódi szeretet felé. Azt ugyanis fontos hangsúlyoznunk: odafigyelés és felelősségvállalás nélkül csak tovább fogjuk hajtani a stressz-malmot!

Ám a végső kérdés, amihez el kell jutni:

  • Miért nem tudjuk megélni a szeretetet?
  • Miért nem vagyunk rá képesek? (Nemcsak karácsonykor, hanem 365 napon át.)
  • Komolyan ezt szeretnénk továbbadni a gyermekeinknek?

Ugyanis a legnagyobb ajándék nem az, amit becsomagolunk, és beteszünk a fa alá. Nem arra van szüksége sem a gyerekeknek, sem a társunknak, sem a szülőknek, se senkinek. Gondolkodjunk el azon, hogyan adjunk szeretetet ajándékba! Ez a legfontosabb! És valójában mindenki maga tehet érte. Tehát a döntésig kell eljutni: „szeretnénk megélni az életünket szeretetben”.

A szeretet is döntés kérdése?

– Ezt a kérdést is gyakran megkapjuk ebben az időszakban. Egyrészt igen, szükséges a döntés. Ki kell tűznünk a célt a magunk elé. El kell köteleződnünk a szeretet mellett. Ez az alapja a tudatos, szeretetteljes ünnepi időszaknak is. A Nati Method épp azért született meg, hogy tudatosságra tanítsa az embereket. Ez egy hosszú távú folyamat, és természetesen az eredmények is végigkísérik az életet. Dönthetünk úgy, hogy lelassulunk, hangolódunk már az ünnepek előtt is. A kérdések segíthetnek nekünk ebben. Ugyanakkor érdemes nagyban gondolkodnunk, és ténylegesen elindulni a tudatosság felé. A cél, hogy az egész életünket áthathassa az öröm, a szeretet, a hála és a tudatosság. Ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján. Ehhez ajánlom nagy szeretettel a Nati Method első lépcsőfokát, az „Ismerd meg önmagad!” című programot. Itt érhető el: https://natimethod.hu/imo2022/