A Magyar Állami Operaház Útravaló 2019 címmel megjelent CD lemezével üdvözölte Ókovács Szilveszter főigazgató az év első fővárosi kisbabáját, míg este az Erkel Színházban a hagyományos újévi gálaesten több, az alkalomra készült alkotás mellett Beethoven 9. szimfóniája várja a közönséget. Emellett az Erkel Színház története legsikeresebb decemberét zárta, amiben a december 31-i, 100. előadását ünneplő új Diótörő-koreográfia is szerepet játszott.

A Magyar Állami Operaház immár hetedik alkalommal állít össze Útravaló címmel zenei kiadványt, amelyet az év folyamán minden magyar újszülötthöz el kíván juttatni, hogy ezzel is elősegítse a gyermekek zenei műveltségének megalapozását.

A lemez idei anyagát a Zempléni Fesztivál 2018. augusztus 19-i zárókoncertje adja, amelyet a sárospataki Rákóczi-várban rögzítettek. Az albumon szerepel Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók Öt magyar népdal énekehangra és zenekarra című műve, Weiner Conertino zongorára és zenekarra című darabja, Dohányi Szimfonikus percek című opusza és Kodály Galántai táncok című alkotása. A felvételen a Magyar Állami Operaház Zenekarát Medveczky Ádám vezényeli, közreműködik Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, aki négygyermekes családanyaként az idei lemez beköszöntőjét is írta, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész.

Az Útravaló CD-k terjesztésében az Opera partnere a PromoBox Kft., amely 2010 óta folytat segítő, informáló tevékenységet a családok körében. A vállalkozás ajándékokkal és információs kiadványokkal teli BabaCsomagjaival elsőként köszönti Magyarország valamennyi kórházának szülészeti osztályán az Édesanyákat kisbabájuk születésekor. „Kiemelten fontosnak tartjuk a kulturális, azon belül is a zenei nevelést, amelyet nem lehet elég korán kezdeni. A Magyar Állami Operaház által 2013 óta elhelyezett Útravaló CD, az Édesanyák visszajelzései alapján BabaCsomagunk egyik legkedveltebb ajándéka, melyet az egész család nagy örömmel hallat. Szeretettel üdvözöljük a 2019-es kiadást és reméljük a 7. éve tartó hagyomány még sok éven át folytatódik majd” — hangsúlyozta Fejérdy Zsófia, a PromoBox Kft. alapító-tulajdonosa.

Új művekkel köszöntik az Újévet az Erkel Színházban a különböző művészeit ágak az Opera hagyományos január 1-jei hangversenyén is. Gyöngyösi Levente zeneszerző az alkalomra írott Órák nyitányát Marosi Miklós építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének és az Opera 2019-ben elkészülő új logisztikai bázisa, az Eiffel Műhelyház tervezőjének újévi üdvözlete követi. Az esten videóvetítésen látható lesz Sarkissova Karina különleges operaházi helyszínre készített koreográfiája, amelyet Puccini zenéje inspirált, valamint Csémy Balázs színművész előadásában Kiss Judit Ágnes Rejtett szárnyak című verse, amit Lelkes A. Gergely festőművész Időkép (Kronosz-Kairosz) című új alkotása ihletett.

Az ünnepi gálaest a szokásoknak megfelelően Beethoven 9. szimfóniájának előadásával zárul, amelynek szólistái Rőser Orsolya Hajnalka, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István lesznek. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a jeles alkalomból Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényli (karigazgató: Csiki Gábor).

Az év utolsó napján is volt ok az ünneplésre. A diótörő 2018. december 31-i előadásán láthatta a közönség 100. alkalommal Wayne Eagling és Solymosi Tamás 2015. november 28-án bemutatott új koreográfiáját. Az Operaházban majd az Erkel Színházban eddig 2-2 évadon át telt házak előtt futó mesebalett eddig csaknem 160 ezer látogatót vonzott. A jubileumi előadást követően Solymosi Tamás balettigazgató és Kocsár Balázs főzeneigazgató zárt függöny mögött megtartott színpadi fogadáson mondott köszönetet a közreműködő művészeknek és a háttértárak dolgozóinak a maratoni sorozatok megvalósításában nyújtott munkájukért. A diótörő sikere is hozzájárult ahhoz, hogy az Erkel Színház történetének legsikeresebb decemberét zárta: 45 előadást tartott 74 ezer néző előtt, csaknem 438 millió forintos bevételre téve szert.